banner913
banner932
banner1012

“Ciddi bir insanlık krizi yaşıyoruz”

banner1020

Mülteci Hakları Derneği Proje Asistanı Neslihan Güzey, ülkede yaklaşık 80 mülteci olduğunu belirterek, bu kişilerin çalıştıklarını, çocukların da okula gittiğini söyledi. Mültecilerin kaçak suçlu olarak muamele gördüklerini dile getiren Güzey, “Ciddi bir insanlık krizi yaşıyoruz” dedi

banner974
“Ciddi bir insanlık krizi yaşıyoruz”

banner971

Bahar UYGUR

Mülteci Hakları Derneği Proje Asistanı Neslihan Güzey ile dünyadaki ve ülkedeki mülteci sorununu konuştuk. Güzey, ülkemize gelen mültecilerin kaçak suçlu olarak görüldüğünü ve savaş durumdaki ülkelerine geri gönderildiğini söyleyerek bunun insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti. Güzey, her mültecinin başka bir ülkede yaşama hakkı olduğunu söyledi.

2009 yılında kurulan Mülteci Hakları Derneği’nin faaliyetlerini anlatan Neslihan Güzey, Kıbrıs’taki mültecilere sosyal ve hukuki hizmet sunduklarını, toplumda farkındalık arttırıcı faaliyetlerde bulunduklarını söyledi. Güzey, adaya gelen ve adada yaşayan mültecilere yardımda bulunarak ihtiyaçlarının karşılandığını belirtti. İhtiyaçların, toplumundan gelen yardımlarla, toplumun dayanışması ile karşılandığını dile getiren Güzey, lobi çalışmaları da yaptıklarını bu bağlamda mültecilere ön izinsiz çalışma hakkı sağladıklarını, hastanede ücretsiz bakınma, ücretsiz eğitim hakkı sağlandığını ifade etti.

KKTC’de mültecilerle ilgili bir yasa olmadığını belirten Neslihan Güzey, ülkemize sığınan mültecileri geri gönderildiklerini ifade etti. Güzey,  ülkemize gelebilenler ve yaşayan mültecilerin topluma entegre olabilmeleri için herhangi bir çalışma olmadığını, mültecilerle ilgili bir politika olmadığını savundu.  Henüz mülteci hakları ile ilgili bir farkındalık yaratılmadığını belirten Güzey, “iyi durumda değiliz” dedi. Dernek olarak şu anda rapor çalışması yaptıklarını belirten Güzey, ilerleyen zamanda da bir yasa çalışması yapacaklarını ifade etti.

Haklı bir sebepten dolayı ülkesinden ayrılan, zulüm görüp ülkesini terkeden birinin geri çevrilmemesi gerektiğine vurgu yapan Neslihan Güzey, mültecilerin sığındığı ülkeye alınması gerektiğini ifade etti. Dünyada da durumun parlak olmadığını söyleyen Güzey, mültecilerin kaçak suçlu olarak muamele gördüklerini dile getirdi. “Mültecinin suçlu görülmemesi gerekir” diyen Güzey, Dünyada kampların durumunun da iyi olmadığını ifade etti. Neslihan Güzey, Türkiye’nin mültecilere kapılarını açtığını ancak mültecilerin durumlarının mükemmel olmadığını kaydetti. Mültecilerin insan ticareti konusunda riskli durumda olduklarını ifade eden Güzey, yeteri kadar önlem olmadığının da altını çizdi. Bu durumdan en çok kadın ve çocukların etkilendiğini belirten Güzey, durumlarının suistimal edilebildiğini söyledi. Güzey, çocukların işçi olarak çalıştırıldıkları, yasadışı organ nakillerin olabildiğini, kadınların seks işçiliği yapmak zorunda bırakıldıklarını anlattı. 

Ülkede yaklaşık 80 mülteci olduğunu belirten Neslihan Güzey, bu kişilerin çalıştıklarını, çocukların okula gittiğini söyledi. “Mültecilik sorunu bir gün hatırlanması gereken bir sorun değildir” diyen Neslian Güzey, ciddi bir insanlık krizi yaşadığımızı ifade etti. Bizim seçeneğimiz olduğunu ama onların seçeneği olmadığına vurgu yapan Güzey,  bu sorunun herkesin sorunu olduğunu ve bir gün herkesin mülteci olabileceğini söyledi. Güzey, “bunun sorumluluğunu taşıyabilmeliyiz” dedi.

Neslihan Güzey şöyle dedi:

 “Mülteci yaratmasınlar, silah satılmasın, askere gitmesinler, savaşlar desteklenmesin, barış olsun. Sadece savaşlardan değil siyasi, etnik, dini ve tercihlerinden dolayı mülteci olanlar da var. En büyük göç savaştan dolayı oluyor. Savaşların biteceği yok. En fazla çocuklar etkileniyor.

“Ülkesinde kalıp savaşsınlar ne gerek var gelsinler” diyenler var, herkesin yaşamaya hakkı vardır. Ortadoğu’da olan grup savaşlarıdır. 30’dan fazla grup vardır. Kim ve ne için savaştıklarını bilmiyor bu insanlar. Kaldı ki tüm çocukların, tüm insanların, askerlerin yaşamaya hakkı vardır. Kaçmakla, savaşa hizmet etmemekle en doğru şeyi yapıyorlar. Bir de bu açıdan bakılsın. Biz bu adada göç yaşadık. Hala daha yaşadıkları yerleri özleyen insanımız var. Silahtan, savaştan kaçmanın ne demek olduğunu biliyoruz toplum olarak. Şimdi sorumluluk alma zamanıdır.”

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.