banner913
banner932
banner1012

Cepte vergiler, faturayı ikiye katlıyor

banner1020

  KKTC’deki GSM operatörlerinin sunduğu seçenekler, Türkiye, Güney Kıbrıs ve Avrupa ülkelerindeki tarifelere göre çok yüksek. Türkiye’de bir GSM şirketi, aylık 79 TL’ye kullanıcılarına...

banner974
Cepte vergiler, faturayı ikiye katlıyor

banner971

 

KKTC’deki GSM operatörlerinin sunduğu seçenekler, Türkiye, Güney Kıbrıs ve Avrupa ülkelerindeki tarifelere göre çok yüksek. Türkiye’de bir GSM şirketi, aylık 79 TL’ye kullanıcılarına 10 GB internet ve bin dakika her yöne konuşma paketi verirken, Kuzey Kıbrıs’ta ise aylık 74 TL’ye sadece 10 GB internet kullanımı sunuluyor, konuşma yok,

Türkiye’de 4 GB internet, bin SMS (mesaj) ve 500 dakika her yöne konuşmanın aylık ücreti 49 TL iken, Kuzey Kıbrıs’ta 12 ay taahhüt karşılığında 400 dakika her yöne konuşma, 400 SMS ve 2 GB internet paketleri ortalama 89 TL. Yani KKTC’de daha az konuşup, daha az internet kullanıp, daha az mesaj atarak daha çok ödeniyor. Yurt dışında ve Güney Kıbrıs’ta kullanım oranı oldukça yüksek olan limitsiz konuşma paketleri ise ülkemizde bulunmuyor

 Ülkemizde hizmet veren iki GSM telefon operatörünün sundukları tarifelerden devletin yüzde 43 ile 48 oranında vergi almasıyla,  yüzde 20 oranındaki KDV ile faturanın ikiye katlandığı ortaya çıkıyor. Kuzey Kıbrıs Turkcell yetkilileri, artık mobil iletişim ve internetin bir ‘lüks tüketim’ değil ‘temel tüketim ya da ihtiyaç’ olduğunu belirterek, bu vergilerin ‘temel tüketim ve temel ihtiyaç’ anlayışı üzerinden düzenlenmesi gerektiğini vurguluyor

 Fehime ALASYA

Türkiye ile KKTC’deki mobil telefon tarifeleri ve kampanyaları kıyaslandığı zaman vatandaşın konuşma ve internet için cebinden çıkan ödemeler, Türkiye’ye kıyasla iki katına ulaşıyor.

Türkiye’deki kampanya ve tarifeler, uygun ödemelerle KKTC’deki kullanıcıları imrendiriyor. Telefonlu veya telefonsuz tarifeler, taahhütlü yıllık tarifelerin yanı sıra aylık, kamu, esnaf, aile veya taraftar tarifesi gibi birçok seçenek ile konuşmasını ucuza çıkarmaya çalışan müşteriler, KKTC’de de bireysel tüketimlerden faydalanabiliyor. Genel olarak operatörler tarafından uygulanan kampanyalara bakıldığı zaman, Türkiye’de 35 TL’den başlayan tarifelerin, Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs ücretleriyle kıyaslandığında neredeyse yarı fiyatına müşterilere ulaştığı gözlemleniyor. Yurt dışındaki operatörlerde görülen zengin tarife ve kampanya çeşitliliği gerek konuşma, gerek mesaj gerekse internet yönünden müşterilere cazip ödeme seçenekleri sunuyor.

İNTERNET VE BİN DAKİKA 79 TL

Türkiye’de Turkcell Operatörü, aylık 79 Türk Lirası’na kullanıcılarına 10 GB internet ve bin dakika her yöne konuşma süresi imkânı sunuyor.

KKTC’de ise aylık sadece 10 GB internet kullanımı ortalama 74 Türk Lirası’na abonelerine ulaşıyor.

YURT DIŞINDA LİMİTSİZ KONUŞMA VE MESAJLAŞMA REVAÇTA

Türkiye Turkcell’de 4 GB internet, bin SMS (mesaj) ve 500 dakika her yöne konuşmanın aylık ücreti 49 TL iken, KKTC’de 12 ay taahhüt karşılığında 400 dakika her yöne konuşma, 400 SMS ve 2 GB internet paketleri ortalama 89 TL, 600 dakika her yöne konuşma, 600 SMS ve 3 GB internet paketleri ortalama 99 TL’ye abonelere ulaşıyor. Yurt dışında ve Güney Kıbrıs’ta kullanım oranı oldukça yüksek olan limitsiz konuşma paketleri KKTC’de bulunmuyor. Buna ek olarak en yüksek paket ücreti 239 TL üzerinden, 10 GB internet, her yöne bin dakika konuşma ve 5 bin SMS paketi gibi olanaklarla tüketiciye ulaşıyor.

Almanya’daki O2 Telefon Operatöründe ise All-in L paketi adında 3 GB internet, her yöne sınırsız konuşma ve her yöne sınırsız SMS olan paket ücretleri ortalama 30 Euro yani 97 Türk Lirası. Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde bulunan Prime Tel Operatörü’nde ise her yöne limitsiz konuşma, operatör arası limitsiz konuşma, limitsiz SMS ve 3 GB internet 29,50 Euro 96 TL karşılığında abonelere ulaşıyor.     

KKTC’DEKİ OPERATÖRLER ARASI NUMARA DEĞİŞİKLİĞİ YOK 

Hem yurt dışında hem de Güney Kıbrıs’ta faturalı hat ve hazır (kontörlü) kartlar için ayrı ayrı tarife ve kampanyaların dışında farklı operatöre geçişler, ‘Yeni kullanıcı’ adı altında cezbedici birçok avantajlı tarife barındırıyor. Yurt dışındaki operatörlerde uygulanan numara geçişleri ise KKTC’nde henüz uygulamaya geçilmedi. KKTC’de operatörünü değiştirip farklı bir telefon operatörüne geçiş yapmak isteyen kullanıcılar, numaralarını taşımak yerine yeni bir telefon numarası almak zorunda kalıyor.  

Kullanıcıların korkulu rüyası olan yurt dışı ücretlendirmeleri (ROAMİNG) veya bulunduğu noktadan yurt dışına yapılan aramalar da son yıllarda uygulanan tarifelerle KKTC’deki tüketicilerin de yüzünü güldürüyor. Gerek turist, gerek öğrenci, gerekse günübirlik olarak yapılan yurt dışı ziyaretlerinde neredeyse en büyük sorun olan iletişim sorununu gidermekte tercih edilen hazır kartlarda da yurt dışı seyahatlerinde çok fazla tercih ediliyor. 

Türkiye Telekom’da bulunan yurt dışı paketleri, aylık tüm dünyaya 60 dakika konuşma paketi ile 49 Türk Lirası’ndan abonelere ulaşıyor. Bu dakikaların periyotları ise 60 saniye olarak veriliyor. Bu pakete dâhil olan aboneler, paket kapsamındaki konuşma süresini uluslararası dolaşımdayken çağrı yapma veya çağrı almak için istediği şekilde kullanabiliyor.

ALMANYA’DA SINIRSIZ KONUŞMA VE MESAJLAŞMA

Almanya’da E-Plus, Vodafone ve T-Mobile gibi şirketlerin yanında çok yaygın olarak kullanılan O2-Telefonica GSM Operatörü’ndeki kampanyalar ve tarifeler ise neredeyse kullanıcılara göre değişiyor. Yeni başlayan müşteriler, bağımsız müşteriler, gençler ve özel müşteriler için uygulanan kampanyalar Small, Medium, Large, XLarge, Premium, Smart ve Basic gibi paketlerle kullanıcıları sınıflandırırken, ihtiyaca göre de büyük kolaylık sağlıyor. KKTC ile Almanya’daki tarife ve kampanyalar kıyaslandığı zaman arada uçurum fiyat farkları olduğu gözlemleniyor. Almanya’da kullanılan bazı kampanyalarda sınırsız konuşma, sınırsız mesajlaşma ve yüksek miktarda internet kotası görülürken, cihaz kampanyalı tarifeler ve bir yıl kullanım taahhüdü ile hem yeni hem de eski kullanıcılara ödeme kolaylıkları sunuyor.    

TÜRKİYE’DE ‘İNTERNETİM BİTİYOR KORKUSU’ YOK

Türkiye’de faturalı hat internet kullanıcıları internet aşım korkusu yaşamıyor.  İnternet Bittiğinde Aşım Ücretlendirmesi, her 250 MB, beş Türk Lirası’ndan başlıyor. KKTC’de ise bu durum operatörüne göre değişiyor. Kimi operatörde biten internet paketi üzerine ek paket açılıp kullanım kadar ücretlendiriliyor, kimisinde ise düşük internet paketi açılıp, her aşımda faturalandırılıyor.

KKTC’DE VERGİLER BİLEK BÜKÜYOR

Yurt dışındaki operatörler ile KKTC’deki operatör fiyatlarında ortaya çıkan farklarının ise KKTC’deki operatörlerin ödediği yüksek vergilerden dolayı olduğu yıllardır dile getirilen bir neden. KKTC’de devlete ödenen yüzde 43 ila yüzde 48’lik rakamların yanında faturalardaki yüzde 20 KDV’ler de yüksek faturalarda göze çarpan bir diğer etken.

KKTC’de ödenen 102,70 Türk Liralık bir telefon faturasının yüzde 20’sinin KDV olduğu görülürken, faturanın en altında ise “Bu faturanın 49,32 TL’si devlete ödenecektir” uyarısı veriliyor.    

“ARTIK MOBİL İLETİŞİM VE İNTERNET BİR ‘LÜKS TÜKETİM’ DEĞİL”

Kuzey Kıbrıs Turkcell’den konuya ilişkin yapılan açıklamada ise KKTC’deki söz konusu tarife rakamlarının ‘vergi oranları’ ile birlikte ortaya çıktığına dikkat çekilerek, bu yüksek farkın ortaya çıkmasına sebep olan çeşitli nedenlere değinildi. Kuzey Kıbrıs Turkcell açıklamasında Kuzey Kıbrıs’ta ‘mobil iletişim’in daha hesaplı bir konuma gelmesi yönündeki yaygın görüşe katıldıkları bilgisi aktarıldı ve mobil iletişim ve internetin daha hesaplı olduğu bir ortamda, ülkemizdeki tüm kullanıcıların, öğrencilerin ve turistlerin de daha özgür iletişim kurması, internette ihtiyacını karşılaması beklentisi içinde olduklarının altı çizildi.  Söz konusu tarife rakamlarının ‘vergi oranları’ ile birlikte ortaya çıktığına değinen Kuzey Kıbrıs Turkcell yetkilileri,  artık mobil iletişim ve internetin bir ‘lüks tüketim’ değil ‘temel tüketim ya da ihtiyaç’ olduğunu gündeme getirdi. Mobil iletişim ve internet üzerindeki vergilerin ‘temel tüketim ve temel ihtiyaç’ anlayışı üzerinden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. Düzenlediği pek çok özel  kampanya ve paketler ile müşterilerine avantajlı alternatifler sunduğunu kaydeden Turkcell, farklı ihtiyaçlara yönelik çeşitli paketlerin de müşterilerin, kaliteli iletişimin yanında standart tarifelere kıyasla çok daha uygun fiyatlarla iletişim ihtiyacını karşılaması için kurgulandığını dile getirdi.

Öte yandan KKTC Telsim yetkilileri ise konuyla ilgili HALKIN SESİ’ne görüş vermekten kaçındı.

Kuzey Kıbrıs Turkcell’den gelen açıklamada şu noktalara değinildi:

Bazı somut verilere bakacak olursak,

·        KKTC’deki mobil iletişim vergileri ses ve internet için Özel İletişim Hizmetleri Vergisi (ÖİHV) yüzde 35, KDV yüzde 20 ve Hazine Payı (HP) yüzde15 olarak düzenlenmiştir. Bu oran Türkiye’de yüzde 25 ÖİHV, yüzde18 KDV ve yüzde15 HP’dır. Türkiye’de mobil internet üzerindeki vergi oranları ÖİHV’de yüzde 5 iken KKTC’de bu oran yüzde 35’tir.

·        Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde GSM için yüzde 62 (ÖİHV+KDV) olarak belirlenen vergi oranı, Türkiye’de yüzde 43 (ÖİHV+KDV)  olarak belirlenmiştir. ( KDV ve ÖİHV gibi dolaylı vergiler doğrudan fiyatlara yansımaktadır.)

·        Söz konusu vergiler İngiltere’de yüzde 20, Güney Kıbrıs’ta yüzde 19 KDV olarak dikkat çekmektedir.

·        Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Özel İletişim Vergisi oranı Türkiye’ye kıyasla yüzde 10 daha yüksek olmakla birlikte, bu rakam üzerinden ayrıca yüzde 20 de Katma Değer Vergisi alınmaktadır.

·        Ülkemizde ölçek ekonomisinin etkilerini de birçok farklı sektörde görüyoruz. Ülkemizde yaşayan nüfusun artmaması nedeniyle üretim ve operasyon maliyetleri nüfusu yoğun olan ülkelere göre daha yüksek.

·        Operasyonumuzu yürütürken önemli bir maliyet kalemimiz olan elektrik de Kuzey Kıbrıs’ta neredeyse tüm Avrupa ülkelerinden daha pahalıdır.

·        Baz istasyonu ve diğer kira maliyetlerin de döviz üzerinden ve Türkiye’ye oranla çok daha yüksek ücretlerden oluşması, üretim maliyetlerini önemli ölçüde etkilemektedir.

·        Bu nedenle, “GSM ücretleri Kuzey Kıbrıs’ta çok pahalı” söylemi sadece tarife fiyatları üzerinden değerlendirilmemelidir.

·        Vergi oranlarının yeniden düzenlendiği koşullarda, ‘mobil iletişim’in çok daha hesaplı bir noktaya gelmesi mümkündür.

·        Kuzey Kıbrıs Turkcell, “Kuzey Kıbrıs’tan kazandığını, yatırım ve sosyal sorumluluk olarak yeniden Kuzey Kıbrıs’a kazandırma” misyonuna bağlıdır. 17 yılda birçok teknolojik yatırım ve bunun yanında da sosyal sorumluluk projesine kaynak ayırmıştır. İlerleyen yıllarda da bu yatırımlarına devam edecektir.

 

·        Kuzey Kıbrıs Turkcell olarak müşterilerimizin hassasiyetlerini dikkatle izlemekte, yeni kampanya ve paketlerimizle kaliteden taviz vermeden mobil iletişim ve internet alanında halkımıza ve öğrencilerimize yeni avantajlar sunma yolunda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.