banner913
banner932
banner1012

McLaren, Super Series gamının en yenisi; 720S

banner1020

McLaren, Super Series 720S modeli 720 bg gücündeki V8 motoru ve karbon fiber gövdesiyle sınıfın performans çıtasını yükseltiyor

banner974
McLaren, Super Series gamının en yenisi; 720S

banner971

Cenevre Otomobil Fuarı’da tanıtılan ve McLaren’ın Super Series ailesindeki 650S modelinin yerini alan 720S’i fuardaki diğer ürünlerden ayıran kıymetli bir detay var: Göz kamaştıran performans verileri. Yol otomobili üretiminde görece genç bir şirket olan McLaren Automotive, yeni otomobilinde tam 720 bg güç üreten bir V8 motor kullanıyor.

McLaren P1 sayesinde kazanılan tecrübelerin kullanımıyla geliştirilen Monocage II isimli yeni karbon fiber gövdenin, daha önceki Monocell isimli gövdeye kıyasla daha fazla karbon yüzey barındırdığı ifade ediliyor. Bu noktada Monocell’deki karbon alanların camlarla birlikte sona ermesine karşılık, Monocage II’de ise tavan da dahil olmak üzere bütün mimarinin karbon fiber olması önemli bir kazanım. Bu ilerlemenin sürücüye kattığı en önemli faydalardan birincisi, kapı eşiğinin alçalmasıyla ortaya çıkan iniş biniş kolaylığıyken; ikinci önemli fayda ise karbon fiber sayesinde daha ince tasarlanabilen sütunlardan dolayı görüş açılarının daha verimli hale getirilmesi. Ayrıca ön camın genişleyip derinleştiğini, yukarı doğru açılan kapıların ise tavandan önemli miktarda pay aldığını bilmek gerek.

Bahsettiğimiz karbon fiber mimarinin arka kısmında yepyeni bir güç ünitesi olan 720 bg’lik twin-turbo V8 yer alıyor. 4.0 litre hacmindeki motordan çıkan enerji ise tekerleklere 7-ileri çift kavramalı şanzıman ile iletiliyor. 650S’te kullanılan V8’den yola çıkılarak hazırlanan güç ünitesindeki parçaların %41 oranında sıfırdan tasarlanıp üretildiği ifade edilirken, iki adet turbonun tamamen yenilenmesi ve enjektör sayısının 16’ya çıkarılması ise diğer kıymetli detaylar olarak karşımıza çıkıyor.  Gücün 650 bg’den 720 bg’ye çıkarıldığı motordaki güncelleme çalışmaları tork değerini de artırmış. Yaklaşık 90 Nm’lik artış ile 770 Nm’ye ulaşan maksimum torku hissetmek için 5500 d/d ile 6500 d/d arasında olmanız yeterli. Maksimum motor devri ise ilk vites için 8100 d/d iken, diğer viteslerde 8200 d/d olarak paylaşılıyor. 7-ileri çift kavramalı şanzımanın da güncellendiği gelişim sürecinin nihayetinde, viteslerin eskisinden daha hızlı ve daha pürüzsüz biçimde geçtiğini iddiasını da ekleyelim.

1283 kg’lik kuru ağırlığı ile yerini aldığı 650S’ten 18 kg daha hafif olan 720S’in performans verileri gerçekten de göz kamaştırıyor. 0-100 km/s hızlanmasını 2.8 saniyede tamamlayan otomobil, 7.8 saniyenin sonunda 200 km/s bandını geçmiş oluyor. Aracın maksimum hızı ise tam 340 km/s.

İç mekana geçildiğinde genel mimari 650S ile benzerlik gösterse de, elektronik aksamlarda kullanılan yazılımın ve arayüzün yenilendiği görülüyor. Ayrıca gösterge panelinde de farklı bir yaklaşım söz konusu. Gösterge paneli, performanslı sürüşlerde öne doğru katlanarak daha basit bir panel ortaya çıkarıyor ki, bu da sürücünün görüş açısını iyileştirerek, dikkati dağıtabilecek gösterge kalabalığının gizlenmesini sağlıyor. Otomobilin orta konsolundaki sekiz inçlik ekran ise, eskiden olduğu gibi, multimedya ve klima gibi temel kontrolleri idare ediyor.

Standart, Luxury ve Performance isimli üç farklı donanım seviyesiyle satışa sunulan McLaren 720S için neredeyse sınırsız kişiselleştirme seçeneği de hazırlanmış. Sayısız deri rengi, farklı doku ve renklerdeki birçok alkantara kaplama, karbon fiber ve alüminyum gibi egzotik materyalleri kullanıcıların taleplerine göre işleyen MSO (McLaren Özel Araç Operasyonları) departmanı, ücreti ödendiği sürece kişiselleştirmede sınır tanımıyor. Otomobilin fiyatı ise anavatanı İngiltere’de yaklaşık 200.000 sterline olarak belirlenmiş.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.