banner913
banner932
banner1012

Japon tankı Toyota Century

banner1020

İlk versiyonu 1967 yılında yollara çıkarılan bu araç, Japonların limuzini olarak görev yaparken, 2018 Yeni Kasa Toyota Century’nin görünümünde hem eski Amerikan havası var hemde İngiliz araçlarının gelenekçiliği var

banner974
Japon tankı Toyota Century

banner971

 

Toyota’nın amiral gemisi “Century” modeli üçüncü nesliyle tanıtıldı. Markanın genellikle kendi ülkesi için ürettiği ve F segmentinde konumlandırdığı bu araç, yenilenen yüzüyle 2017 Tokyo otomobil fuarında görücüye çıkacak. Fakat onun öncesinde genel hatlarıyla ön bilgilendirilmesi yapıldı. Japonların bilinmedik otomobil dünyasında yönlerinden birisi olan 2018 yeni Toyota Century modelini buyurun yakından tanıyalım.

Toyota fanları Century modelini daha önce duymuş olabilir ama aracın üçüncü neslinin tanıtılmasıyla ilk defa kendisini araştırma ve tanıma fırsatı buldum. Bu araç Audi A8, BMW 7 Serisi ve Mercedes S serisi gibi F segmentinde üretiliyor. İlk versiyonu 1967 yılında yollara çıkarılan bu araç, Japonların limuzini olarak görev yaptı. 1997 yılına kadar üretimi devam eden araç, ikinci kasasına aynı yıl kavuştu ve geçtiğimiz sene de üretimi durdurulup yerini Toyota Century mk3 modeline bıraktı. Geçelim yeni versiyonun detaylarına.

Açıkçası 2018 Yeni Kasa Toyota Century fotoğraflarını incelerken çok şaşırdım. Aracın görünümünde hem eski Amerikan havası var hemde İngiliz araçlarının gelenekçiliği var. Evet, doğru kelime gelenekçilik. Nasıl ki İngilizler Rolls-Royce modellerini tasarım noktasında geçmişle harmanlayıp üretiyorsa Japonlarda bunu 2018 Yeni Toyota Century için yapmış ve bence de başarmış. Aracın içine bakınca 90’lı yılların kalite kokan W140 kasayı, Amerikan araçlarının o yayvan duruşunu ise kokpitini anımsaya biliyorsunuz. İyi mi kötü mü bilemedim ama çok farklı olduğunu söyleyebilirim.

Aracın iç mekanına baktığınız zaman koltuklar dikkatinizi çekip deri olmadığını eleştirebilirsiniz. Bendeki ilk algısı da öyle oldu. Fakat koltuklar tamamen yünden üretilmiş ve yumuşaklığıyla öne çıkıyormuş. Ayrıca demode durmasına bakmayın. 20 hoparlörlü ses sistemi, arka çapraz trafik uyarı sistemi, kör nokta algılama, çarpışma önleme asistanı gibi özellikleri barındırıyor. Ayrıca arkadaki yolcuların daha doğrusu patronların konforu içinde birçok şey düşünülmüş. LCD ekran üzerinden multimedya görüntüleme ve bulundukları bölümden ses ve klima kontrolü yapma imkanı tanınıyor. Kokpit kısmı bana hiç yabancı gelmedi. Daha önce incelemesini yaptığım lexus ls modelinin taa kendisi. Birçok yerde logo değiştirilip aynen konumlandırılmış. Kötü olmamış. Olumsuz olarak değerlendiremem. Sonuçta Lexus, Toyota’nın lüks araçlarını temsil ediyor ve Yeni Century de firmanın amiral gemisi olduğu için iki aracın eşleşmesi gayet normal karşılanmalıdır.

2018 Yeni Kasa Toyota Century‘nin teknik verilerine de bakalım. Bu araç 3090 aks aralığına, 5335 mm uzunluğa, 1930 mm genişliğe ve 1505 mm yüksekliğe sahip. Yani güncel S serisinden daha uzun, geniş ve yüksek patron aracı boyutlarında olduğu görülüyor. Kaput altındaki ünitenin tam olarak verileri açıklanmadı ama daha önce kullandığım lexus ls 600h modelindeki 394 ps güç üreten 5.0 litre V8 hibrit motora yer verilmiş. Fakat net veriler için 27 Ekim tarihini beklemek zorundayız. Çünkü aracın bütün detayları Tokyo otomobil fuarında açıklanacak. Fiyatını merak etmeye gerek yok. Ülkemiz için fiyatlanacak bir araç değil. Bu aracı tanıtmamın sebeplerinden birisi de Toyota’nın Corolla ya da Avensis modellerinden ibaret olmadığını ve adamların ağır sınıflara da çok iddialı araçlar ürettiğini göstermekti. Kendisi Avrupa pazarına uygun bir araç olmasa da Asya pazarında, sedan lüks araç almak isteyenlerin fazlasıyla ilgisini çekecektir.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.