banner913
banner932
banner1012

Ne değişti ki !


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 20 Nisan 2017, 12:41

10 Şubat 2017’de Rum Temsilciler Meclisi’nde  “15 Ocak 1950 Enosis Plebisitinin” Rum okullarında kutlanması yönünde alınan karar sonrası  16 Şubat’ta yapılan liderler toplantısında  kendisine  konu  kararın geri alınması gerekir denmesi üzerine Anastasiadis’in   görüşme masasından hızla kalkarak kapıyı vurup çıkması sonrası KKTC  Cumhurbaşkanı sayın Akıncı,  BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’ye ,  “Söyle kendisine, ya Enosis kararından geri adım atılır, ya da masa bozulur” demişti. O anda herhalde Eide ;  hayalini gördüğü olası bir siyasi çözümle gelmesi muhtemel  ‘Nobel Barış Ödülünün’ elden gittiğini düşünüyordu!...

Ancak gün geldi Anastasiadis, “Masadan   kaçan ben değilim, ben sigara içmeye çıkmıştım, masadan kaçan Akıncı’nın kendisidir” demişti… Akıncı’nın söz konusu kararın geri alınmasında ısrarı üzerine  de Anastasiadis, “Meclis’e müdahale edemem, etmeye de niyetim yok ” demişti..

19 Şubat’ta AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, “Enosis  Plebisiti konusu okullarımızda vardır ve öğretiyor. Meclis’ten  geçirilen, Enosis Plebisiti’nin, Kıbrıs’ın  Yunanistan’la birleşme (Enosis)  politikasının onurlandırılmasıdır. Kıbrıs sorununu, iki bölgeli, iki toplumlu federasyon temelinde çözmeye çalıştığımız 2017’de  bu şizofreni değil de nedir? ELAM tüzük   değişikliğini önerdi, destek veren diğer  siyasiler de destekledi,  çünkü siyasi tezleri budur… ELAM dışında  Enosis isteyen  siyasi partilerimiz var” diyor. AKEL Genel Sekreteri Kiprianu daha ne desin ki?

Halbuki kısa bir süre önce KKTC Cumhurbaşkanı sayın Akıncı “Bugün   Enosis Plebisiti yenilense   onaylanmaz” diyordu!...

Neticede Türk tarafının gösterdiği tepki üzerine  görüşmeler çıkmaza girerken KKTC Cumhurbaşkanı sayın Akıncı  “Karar iptal edilmedikçe müzakerelerin devam  edemeyeceğini”  dile getiriyordu.... Yapılan bazı girişimler sonucu, Anastasiadis, konu yasa değişikliği için önce 31 Mart’ı işaret etti, sonra bu tarih 7 Nisan olarak belirlendi, hemen ardından 3 Nisan’da  yasa tasarısı Meclis’ten geri çekildi. Anastasiadis, kararsızdı!.. Neticede 7 Nisan günü Rum Temsilciler Meclisi  30 kabul oyuna karşılık 20 ret oyuyla  Rum Temsilciler Meclisi , “15 Ocak 1950 Enosis  Plebisiti”  Anma Günü dahil bir dizi milli günün  kutlanması  konusundaki yetkiyi  Meclis Eğitim Komitesinden  alarak Eğitim Bakanlığı’na  veren yeni öneriyi  yasalaştırdı. 

Şimdi eğri oturalım, doğru konuşalım!... Bu karar “15 Ocak 1950 Enosis Plebisiti’nin” okullarda  kutlanmasını iptal etti mi etmedi mi? … Kesinlikle bu bir iptal değildir.

Ancak sayın  Akıncı: “…Rum Meclisi’nin  yanlışı  düzeltme  yönündeki  bu kararıyla birlikte Enosis  Plebisitini  okullarda kutlanacak olaylar arasında yer almayacağı anlayışı ile  artık önümüze bakmalıyız..” dedi.  Yerel basınımızda ise maalesef “Kıbrıs’ta Rumlar geri adım attı… Rum Meclisi   kararını verdi: Enosis kararı bertaraf edildi” diye  haberler yer almaya başladı. Halbuki böyle bir şey söz konusu değildir.  Kesinlikle Rum geri adım atmış değildir. Rum’un  aldığı bu son meclis kararı  Enosis’in   resmen teyididir, başka bir şey değildir…

Hal böyle olmasına rağmen söz konusu karar sonrası  sayın Akıncı Enosis kararı nedeniyle  duran  müzakerelerin  11 Nisan’da başlayacağını duyurdu ve  de görüşmeler yeniden başladı.

Esasında bu görüşmelerin yeniden başlamaması için çok neden vardır!... Her şeyden önce  barış havarisi kesilen AKEL kendine bir baksın ben kimim, neyim diye!... AKEL,  daha  28 Ağustos 1949’da aldığı bir kararla 5 Aralık 1949’da başlanmak üzere Enosis Plebisiti düzenleyen bir partidir. Ancak 1 Aralık 1949’da  Rum Ortodoks Kilisesinin bu bana düşen bir görevdir demesi üzerine ; ev , ev gezerek başladığı Enosis Plebisitinden Rum Ortodoks Kilisesi lehine  vazgeçen ve tüm gücü ile  Rum Ortodoks Kilisesine destek veren bir partidir.  Yine AKEL’in  1966’da yapılan 11’nci Genel Kurul’unda aldığı bir Enosis kararı vardır ve halen yürürlüktedir. Diğer yandan Rum Meclisinin 1964 ve 1967’de aldığı Enosis kararları vardır ve bunlar da halen geçerlidir. Durum bu merkezde iken  mevcut  Enosis kararlarının gölgesinde görüşme masasına dönmeyi hemen kabul ettik!..

Gerek AKEL Genel Başkanı Neofitu ve gerekse Anastasiadis rollerini iyi oynadılar. Her ikisi de çok masum!... Her ikisi de iyi iş başardıklarını düşünüyorlar. Nasıl olsa her ikisinin de hedefi Enosis’e giden yolu açmaktır.Anastasiadis, ELAM’ın keskin kılıcına yumruk vurmuşçasına  hava atıyor!.. Anastasiadis, yasa değişiklik tasarısını hazırladı, meclise sundu, sonra geri çekti, sonra  eklemeler yaparak  tasarıyı yeniden sundu. Tüm bunlar şovdan  ibaret.  Rum tarafı muhalefeti ile iktidarı ile Türk tarafına tuzak kurmak çabasındadırlar.

Türk tarafında ise bazı çevreler   bayram havası içindeler. Rumlar Enosis’ten mi vazgeçtiler de biz bilmiyoruz.   Hayır!.. Bu yönde atılan veya atılacak bir adım yok…

Kıbrıs Türk halkı Rum tarafının oyunlarına gelmemeli!..  KKTC’nin tanınması için adımlar atılmalıdır…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.