banner913
banner932
banner1012

Mustafa Kemal Atatürk ve Ulusal Egemenlik


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 23 Nisan 2018, 10:20

Egemenlik  , “Yönetim Yetkisidir” . Ulusal Egemenlik, Yönetim  Yetkisinin  Ulus’ta olmasıdır.. Egemenliğin ulus’ta  olduğuna inanan Mustafa Kemal Paşa  bu inançla  “ ulusu  yine ulusun  gücü   kurtaracaktır ,  Tek egemenlik vardır, o da  ulusal egemenliktir” diyordu.

Mustafa Kemal Paşa, Ulusal Savaşı başlatmak için   19 Mayıs 1919’da İstanbul’dan Samsun’a,  Samsun’dan Amasya’ya gitti.   22 Haziran  1919’da  Amasya  Tamimi  yayınlanırken, 23 Temmuz-7 Ağustos 1919’da Erzurum  ve de  4-11 Eylül 1919’da  Sivas Kongreleri  düzenlendi..  

23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında gerçekleşen Erzurum Kongresinde  alınan kararlardan birisi  şöyle idi:  “Merkezi Hükümet (İstanbul Hükümeti) vatanın, istiklali muhafazasını  sağlayamadığı  taktirde  bu maksadı  sağlamak için  geçici bir hükümet kurulacaktır. Kaynak: Sıtkı  Aydınel, Büyük Millet Meclisi  Açılıyor,  Bütün Dünya,  s.9, Başkent  Üniversitesi Kültür Yayını , 1 Nisan 2016…  Bu karar; 4-11 Eylül 1919 tarihinde gerçekleşen   Sivas Kongresinde  teyit  edilirken  “ Merkezi hükümet  milli iradeye  tabi olmalıdır” deniliyordu.

12 Ocak 1920’de İstanbul’da açılan  Osmanlı Mebusan  Meclisi, 16 Mart 1920’de  İstanbul’un  işgali üzerine  önce kendi  kararı ile  18 Mart 1920’de çalışmalarına   ara vermiş ve   daha sonra da   11 Nisan 1920’de   Padişah Vahdettin tarafından kapatılmıştı.. Bu durum Anadolu’da  Hukuki bir  durum  ve otorite  boşluğu yaratmıştı..

Ortaya çıkan  iktidar boşluğunu  doldurmak maksadıyla   Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Temsil Heyeti Başkanı   Mustafa Kemal  Paşa 19 Mart 1920’de tüm Valiliklere, bağımsız Sancaklara  ve Kolordu Komutanlıklarına gönderdiği bir talimatta  :  Memleket işlerini  idare etmek ve denetlemek üzere Ankara’da  olağanüstü yetkilere sahip  bir meclis toplanacaktır” dedikten sonra   hazırlıkların  tamamlanmasını müteakip  BMM  23 Nisan  1920’de açıldı. Kaynak:  Şevket Süreyya Aydemir, Tek Adam, , Cilt 1 , s.109, Remzi Kitabevi,  1964..

Meclis önce  Büyük Millet Meclisi (BMM) olarak açılmış ve  de ayni gün  aldığı  ilk kararda isminin başına Türkiye kelimesi getirilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) olmuştur. Kaynak: Sıtkı  Aydınel, Büyük Millet Meclisi  Açılıyor,  Bütün Dünya,  s.9, Başkent  Üniversitesi Kültür Yayını , 1 Nisan 2016… 

Dualarla açılan TBMM’de,  hakimiyetin  kayıtsız şartsız  milletin olduğu vurgusu yapıldı.  23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılması  anavatanımız Türkiye için bir dönüm   noktası olmuştur..

Anavatanımız Türkiye’de Mili Mücadele yıllarında,  mücadelenin  teşkilatlanması  ve  Ankara Hükümeti ile  İstanbul Hükümeti arasındaki  ihtilafların  sona ermesi için  Ankara Hükümeti 23 Nisan  1920’de   Ankara’da  Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni  açtı. Bu gelişme, Anadolu’da  yeni bir  devletin  kuruluşu demekti.. TBMM,  1921 Anayasası ile  yeni bir devletin  kuruluşunu hukuken  başlatmış, 29 Ekim 1923’te  Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanı ve 20 Nisan  1924  anayasası ile bu kuruluşu  geliştirmiştir.. 

23 Nisan tarihine  bu anlamın yüklenmesinin nedeni , ulusal egemenlik kavramından  gelen  ulusun  yönetimde   söz sahibi  olduğunu  vurgulama  isteğidir. Bunun bir sonucu olarak Türk Milleti, kendi milletvekilini, Başbakanını ve Cumhurbaşkanını seçme hakkını kazanmıştı..  Halkın kendi  kendini   yönetmesi  anlamına da gelen  “Ulusal Egemenlik Kavramı” , tüm halka  yönetme hakkı da vermektedir....

TBMM kurulmadan önce  söz hakkı  Osmanlı İmparatorluğu döneminde   tek kişinin yani Padişah’ın elinde iken  , TBMM’nin   kurulması ile birlikte   Türk halkı, yönetime  birebir katılma  olanağı bulmuş ve yönetimde   söz sahibi olmuştur.   1921’de  Anayasası  düzenlendi. Yasama ve Yürütme  Meclis’te toplandı.. Türk Milletini Milli Mücadelesi bu minvalde  örgütlendi… Meclisin üstünde hiçbir  kuvvet  tanınmadı..

Bunun bir sonucu olarak Türk halkı , Türk milleti, kendi milletvekilini ve Cumhurbaşkanını  seçme hakkını  kazanmıştır.  Halkın kendi kendini  yönetme anlamına gelen   “Ulusal Egemenlik Kavramı” , tüm  halka yönetme hakkı da vermektedir..

23 Nisan 1920’de  Türk Milleti, Türkiye Büyük Millet  meclisinin kuruluşunu ilan eden   Mustafa Kemal Paşa  , 23  Nisan  1924’te  “23 Nisan” gününün   ‘Bayram’  olarak kutlanmasına  karar vermiş, bu  tarihten 5 yıl sonra  da  23 Nisan  1929’da bu bayramı  çocuklara  armağan   etmiştir..   

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından tüm dünya çocuklarına  armağan  edilen 23 Nisan, dünyanın  ilk ve  tek çocuk bayramıdır. TBMM’nin   açılış  bayramı olan    23 Nisan 1920, 1935 yılında “Halkın Egemenliği Bayramı” ile  birleştirilmiş  ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak  kutlanmaya başlanmıştır

  Dünyada kutlanan ilk ve tek Çocuk Bayramı 23 Nisan’dır…Yine 23 Nisan  ilk olarak  1979’da altı ülkenin  katılımı ile   uluslararası boyutta kutlanmış olup;   23 Nisan  günümüzde    dünya çapında  büyük bir değer  olarak  görünmekte ve  her yıl   yaklaşık 40 ülkenin katılımı ile  anavatanımız Türkiye’de, Türkiye Büyük Elçiliklerinde  ve KKTC’de kutlanmaktadır..

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız Kutlu olsun..

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.