banner913
banner932
banner1012

Mustafa Çağatay'ı anarken


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 04 Nisan 2016, 14:03

Zamansız vefatı, ailesi ve Kıbrıs Türk halkı için  büyük bir kayıp olan,  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin “Kurucu Başbakanı” olarak tarihe geçen  eski  Başbakanımız sayın  Mustafa Çağatayı   ölümünün  27nci yıldönümünde bugün  bir kez daha rahmetle ve özlemle anıyoruz.

Kıbrıs Türk Halkının varoluş mücadelesinde önemli bir yeri olan sayın  Mustafa Çağatay, her şeyden önce; Müşfik bir baba, insan sevgisi ile dolu bir aile reisi, halkını çok seven , onunla daima iç içe olan ve halkına hizmeti görev bilen bir kişiliğe sahipti.

Sayın Mustafa Çağatay, halkına Mücahit olarak, TMT mensubu olarak, Hukukçu olarak , Milletvekili olarak, Bakan ve Başbakan olarak büyük hizmetler vermiştir.  Siyasette   önemli başarılara  imza atan, sabırla hareket eden;  sabrı ve efendiliğiyle , ağır başlılığıyla  herkese örnek olan sayın Mustafa Çağatay,   zamansız ve acımasız  bir trafik  kazası sonucu ebediyete  intikal edişiyle  de geride bir boşluk bırakmıştır.

Üç dönem  başbakanlık yapan sayın Mustafa Çağatay, 1937 yılında Limasolda  doğdu. İlk ve Orta Okulu Limasolda, Lise öğrenimini  ise  Lefkoşa Türk Lisesinde tamamladı.  3 yıl Limasol Kaza Mahkemesinde   memur olarak  çalıştıktan sonra 1959da Hukuk tahsili için Londraya giden sayın Çağatay, 1963de Londradan ‘Hukuk mezunu olarak Limasola döndü ve avukatlık yapmaya başladı.  Bu yıllarda Limasol Sancak Karargahında  ‘Hukuk Müşavirliği  yaptı.

1974 Mutlu  Barış Harekatı sırasında esir kampına götürülen tek Milletvekili olan Çağataya daha sonra teklif edilmesine rağmen; O ,  İngiliz üslerine gitmeyi reddetmiştir. O,  yeni doğum yapan eşini ve doğan çocuğunu görmeye gitmemiş, halkı ile birlikte esir kampında kalmayı tercih etmiş; halkın moralini yüksek tutmak için büyük uğraş vermiştir. Bunlar unutulmaz gerçeklerdir.…

En son esir kafilesi ile kuzeye gelen ve  esir olan halkından bir an bile kopmayı  düşünmeyen  sayın   Çağatay gerçek bir vatanseverdi. Çağatayın Limasol esir kampında halkına yaptığı  hizmetler unutulmazdır…. 

1974  Barış Harekatı  sonrası Kıbrıs  Türküne  yeni ufuklar açılmıştır.   24 Şubat 1975de  oluşan Kurucu Mecliste KTFDnin Anayasasını  hazırlamak için  seçilen  Komitenin Üye ve Sözcülüğünü yapan sayın Mustafa Çağatay, 1976 Genel Seçimlerinde  UBP Girne Milletvekili seçildi. I. Nejat Konuk Hükümeti  (1976-1978) kabinesinde  “Maliye Bakanlığı” görevini üstlendi.  1978deki Osman Örek Hükümetinde ise “Çalışma, Sosyal İşler ve Sağlık Bakanı” olarak görev yaptı.  

 

1978de Başbakan olarak görevlendirildi. Bu görev 13 Temmuz 1981e kadar devam etti. 1981de Genel Seçimlerde UBP Girne Milletvekili olarak seçildi ve  yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi. 29 Kasım 1983e kadar kurulan Koalisyon Hükümetinde bağımsızlık bildirgesi gibi tarihi olaya imza attı. 15 Kasım 1983de KKTCnin  kuruluşunda  Kurucu  Başbakan olarak tarihe geçti. 29 Kasım 1983de istifa etti.

Sayın  Çağatay yaşasaydı, hiç şüphe yok ki halkına daha da büyük hizmetler verecekti. Hukukun üstünlüğüne inanan ve   zor günlerde Başbakanlık yapmış olan Çağatay ; hayatı  boyunca Hukuktan Adaletten ve dürüstlükten hiç ayrılmamıştır. O, güzel hasletlere sahip bir kişiliğe sahipti. Erdemli,  çalışkan  ve  mütevazi bir  kişiliği olan sayın Çağatayı çok arıyoruz ve Onu özlüyoruz.

Halkının  çıkarlarını her zaman ön planda  tutan  ve bu yolda çalışan ve demokrasiye yürekten bağlı  bir devlet adamı olan  rahmetli  Mustafa Çağatayın Kıbrıs Türk Halkına verdiği hizmetler daima hatırlanacaktır…

 

Bu duygu ve düşüncelerle  sayın Mustafa Çağatayı özlemle  ve rahmetle anıyoruz.  Kaybımız büyük, acımız sonsuzdur. Değerli Ailesine , sevenlerine ve Kıbrıs Türk halkına   bir kez daha  sabırlar diliyorum….

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.