banner913
banner932
banner1012

Megali İdea’dan kaynaklanan Kıbrıs sorunu


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 14 Şubat 2017, 12:46

Limasol Direnişimizin  53’ncü yıl dönümünde  nedeniyle aziz şehitlerimiz dün  saat 10.00’da Girne’de Limasol-Girne Şehitleri ve Özgürlük anıtında yapılan  resmi törenlerle anıldı. Konu törenin ardından  saat 11.00’de Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Girne Merkez Şubesinin Kıbrıs Türk Emekliler Derneği Girne Şubesi salonunda   düzenlediği  anı toplantısında,  anılar dile getirildi, şehitlerimiz anıldı… 

Şu bir gerçek ki Kıbrıs Türk ve Rum halkları arasında yer alan kavganın temelinde  dün olduğu gibi  bugün de Rum-Yunan ikilisinin  tarihin derinliklerinden gelen  Megali İdea  hayallerinden kaynaklanan Enosis  istekleri vardır. 

1796’da Megali İdea fikrinin benimsenmesinin ardından 1830’da Yunanistan;  bağımsızlığını kazandığı günden beri yayılmacı bir politika izlemekte  ve anavatanımız Türkiye’nin  Akdeniz’e açılan kapılarını kapatma çabası içindedir. Yunanistan’ın bu konudaki girişimlerine  Batı Trakya , Ege Adaları  ve Girit konusundaki gelişmeler  birer örnektir.

Kıbrıs’ın İdaresi’nin 1878’de İngilizlere devredilmesinin hemen  ardından daha  Ocak 1893’te Rumlar Enosis için mitingler düzenlemişlerdir. 1894’te,1896’da,1902’de, 1903’te, 1904’te, 1905’te çeşitli yerleşim birimlerinde   Enosis lehinde sloganlar atarak bilhassa  karma köylerde Türk kahvelerinde ve  sokaklarda Kıbrıs Türk halkına karşı  saldırılarda bulunmuşlardı.

1.Dünya Savaşının  ardından Yunanlıların Megali-İdea hayalleri çerçevesinde  gerçekleştirilen Batı Anadolu’nun işgali ancak Türk Kurtuluş Savaşı  ile 1922’de durdurulabilmiştir.

Yunanistan’ın, Kıbrıs’ı  ilhakını   hedefleyen hareketleri  II. Dünya Savaşı sonrası hız kazanır. Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesinin Rum AKEL Partisi desteğinde  15 Ocak 1950’de 15 gün süreyle Kiliselerde  düzenlediği Plebisitte  Rum  halkının %96’sı Enosis’e ‘evet’ yönünde   oy kullanırken Enosis Yunanistan’ın resmi politikası haline geliyordu. 

Yunanistan 1954’te , 1950 Plebisitinin sonuçlarını BM’e taşıyarak  Rum halkının self-determinasyon hakkını dile getirerek Kıbrıs’ın  Yunanistan’a ilhakını istiyordu.Rum-Yunan  ikilisi bu  girişimleriyle   Kıbrıs Türk halkının  self-determinasyon hakkını hiçe saymakta  ve bu self-determinasyon hakkını sadece  Kıbrıs Rum halkına ait  bir hak olduğunu  göstermeye  çalışıyorlardı.

1955-1958 yılları arasında Rum Ortodoks Kilisesinin  veEOKA’nın gerçekleştirdiği şiddet hareketlerini  Kıbrıs Rum tarafı dünya kamuoyuna  “bağımsızlık” için verilen  bir kurtuluş mücadelesi olarak göstermeye çalışıyorlardı.  Halbuki şiddet eylemlerinin   çoğu İngiliz Yönetiminden ziyade , Kıbrıs  Türk halkına yönelikti.

19 Şubat 1959 Zürih ve Londra Anlaşmaları Londra’da;  Türkiye, Yunanistan, İngiltere yanında  Kıbrıs Türk ve Rum  Toplumlarının   liderleri tarafından da imzalanır. Ancak bu anlaşmaları imzalamasının ardından 6 Mart 1959’da Kıbrıs gelişinde yapmış olduğu açıklamada Makarios: “Bu anlaşmalar  Enosis’e bir sıçrama tahtası olacaktır” diyordu.Benzer şekilde ayni günlerde Yunan Meclisinde  1959  Zürih ve Londra Anlaşmalarını imzaladığı için Yunan Meclisi’nde  tenkit edilen Yunanistan Dışişleri Bakanı Averof: “Beyler bir düşününüz bakalım;  Enosis’e İngiliz Sömürge Yönetiminden mi yoksa Kıbrıs Cumhuriyeti’nden  mi daha kolay  gidilir” diye soruya soru ile cevap vererek Rum-Yunan ikilisinin  hedeflerin bu anlaşmaları Enosis’e giden yolda bir araç olarak gördüklerini ifade ediyordu.

16 Ağustos 1960’da Lefkoşa’da imzalanan anlaşmalarla 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti ilan ediliyordu. Ancak çok kısa bir süre sonra Makarios ; 1960 Anayasası ile Türklere çok haklar verilmiştir diyerek Anayasada yapacakları değişikliklerle Kıbrıs Türk halkını Yunanistan’da, Batı Trakya’daki kardeşlerimiz gibi ‘azınlık’ durumuna düşürmeyi başaramayınca, 21 Aralık 1963 Kanlı Noel saldırılarıyla Akritas Planı uygulamaya konularak 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti yıkılır.

1955-1958 ve 1963-1974 yılları arasında Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakı girişimleri  Kıbrıs Türk halkına karşı uygulanan  etnik temizleme girişimleri  ve katliamlar   21 Aralık 1963 Kanlı Noel saldırılarıyla   ortaya konulan  soykırım Planları ancak; Atatürk İlkelerine yürekten bağlı Kıbrıs Türk halkı  11 yıl boyunca TMT etrafında bütünleşerek anavatanına güvenerek verdiği büyük mücadelenin sonunda  20 Temmuz 1974 Barış Harekatı ile  durdurulabilmiştir.1974 Barış Harekatı ile  Kıbrıs’a barış ve huzur gelmiştir, Kıbrıs’ta çözüm gerçekleşmiştir.15 Kasım 1983’te  Kıbrıs Türk halkı self-determinasyon hakkını kullanarak KKTC’ni ilan etmiştir.

Gelinen aşmada hala daha Rum-Yunan ikilisinin Enosis  hayallerinin   devam ettiğine inanmayanlara inat; EOKA’nın  uzantısı  olan ELAM yüz kişiyi geçmez diyenlere inat; ELAM yakın geçmişte  Rum Meclisi’ne  girmeyi başarması yanında  daha geçen gün verdiği önerge ile  Rum Temsilciler Meclisi’nin  1950 Enosis Plebisiti’nin  okullarda kutlanması yönünde 11 Ocak 2017’de  aldığı karar son derece düşündürücüdür. Bilindiği gibi Mart 1966’da AKEL’in 11’nci Kurultay’ında alınan Enosis kararları vardır. Yine AKEL’in de desteğiyle Haziran1967’de Rum Meclisinde alınan Enosis  alınan  Enosis kararları vardır.

Bu kararlar  Türk düşmanlığı değil de nedir? Kararlar geri alınsa ne yazar, alınmasa ne yazar? Adamları içlerinde var, söküp atamazsınız!... Bir arada yaşamak mı dediniz?

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.