banner913
banner932
banner1012

Megali- İdea ve Kıbrıs'ta oynanan Girit oyunu


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 07 Kasım 2015, 15:14

1791 yılında  ilk Megali İdea  Haritasının  çizilmesinden   ve bu  haritanın 1796 yılında  yayınlanmasından sonra  Rus Çarının teşvikiyle kurulan  FilikiEterya veEthnikiEterya gibi örgütler  , Rus ve İngiliz  emperyalizminin  desteğiyle yoğun  isyan hazırlıklarına başlanmıştı….

Daha  1770de  Rusların tahrikleri sonucu başlayan  ilk  Girit isyanının ardından  Megali İdea çerçevesinde   1821 yılında başlayan Yunan isyanının etkilerinin  Megali-İdea sınırları içerisinde  gösterilen tüm bölgelerde yayılmaya başladı. 1830da imzalanan Londra  Protokolu ile Batılı  devletlerin himayesinde bağımsız Yunan devleti kurulur.

1864 yılında İngiltere tarafından ‘Yedi Adanın  Yunanistana verilmesinden sonra , Enosis hevesleri artan Girit Rumları ; Yunanistan, İngiltere, Rusya ve Fransadan  gördükleri silah ve para yardımıyla 1866da  yeniden ayaklandılar.

Bugün BM Güvenlik Konseyinde Rum  yanlısı kararlarıyla bilinen  Rusya, İngiltere ve Fransanın  desteğine güvenerek  16 Ağustos 1866da Selino Kasabasında binlerce Müslüman-Türkü  kılıçtan   geçirdiler. Bu durumdan daha da  cesaretlenen Girit Rumları, Hacı Mahail adlı çetecinin başkanlığında  12 bin kişilik bir kuvvet  oluşturarak Türk halkını  katletmeye , etrafı yakıp yıkmaya   başladılar.

51 yıl önce   Yunanistan Alb.Grivası Kıbrısa gönderdiği gibi  , o günde de  Alb. Koreneos adlı bir gerilla uzmanını ve birçok Yunanlı  da Subayı da ayni Yunanistan  Girite  göndererek  , çetecileri organize etti. Yunan gemileri Girite  silah ve cephane taşımaya başladı.  Barbarlık derecesine  varan katliamlardan kaçan Türkler , Kandiya Kalesine sığınmaya başladılar. Eylül 1866sonlarında kaleye sığınanların sayısı 50 bini bulmuştu. Bu arada 60 bin Türk ise Anadoluya  göç etmişti. Kaynak: Sabahattin İsmail,Girit Nasıl kaybedildi. e-mail :[email protected]

Giritte yapılan bu katliamlar karşısında  konu Batılı devletlerin kılları bile  kıpırdamadı. Enosis sloganıyla  başlayan ; Yunanistanın   sürdürdüğü kışkırtmalar, Rusya , İngiltere ve Fransa  gibi Batılı devletlerin de desteğiyle  yaklaşık bir asır boyunca süren  isyanların sonunda  Yunanistan   amacına ulaştı.  1912de Girit milletvekilleri Yunan   Parlamentosuna katılarak Giritin Yunanistana ilhakını gerçekleştirdiler.

Bugün Kıbrısta da ayni senaryo ile  karşı  karşıyayız. 21 Aralık 1963 Kanlı Noel saldırılarıyla birlikte  Akritas planı  uygulamaya konulur. 11 yıl boyunca Adanın her yanında Kıbrıs Türk halkına karşı silahlı saldırılarda ve katliamlarda bulunuldu. Ancak Girit örneğinde olduğu gibi  büyük güçler  bu katliamlara seyirci kaldılar.  BM Barış Gücü askerleri  yaşananlara sadece seyirci kaldılar, Türkiye de ne zaman  müdahale edecek olsa  ABD ve diğer güçler hep engel olmaya çalıştılar.  Osmanlı Devletinin Giritte tanıdığı tüm ayrıcalıklara rağmen Yunanistan Girite asker çıkarmıştı. Yunanistan ayni oyunu  1964 yılında da Kıbrısta oynamış ve  Adaya 20 bin asker çıkararak Enosisi gerçekleştirmek istemişti….

Rum-Yunan  ikilisi Adada ilk isyan denemelerini yaptıkları 1821 yılından beri , Enosisi gerçekleştirmek  için Batılı devletlerin desteğiyle  her yolu denemektedirler. 

Oyunun adı “Girit Oyunu” dur. Kıbrısta  oynanan oyunun  “Girit  modeli ve Girit Yöntemi” olduğunu Rum-Yunan ikilisi de itiraf etmektedirler. Kıbrısta da  oyun  Giritte olduğu gibi  Enosis temeli üzerine kurulmuştur

Oyunun adı Enosis, Başaktörler: Yunanistan, İngiltere Rusya ve  Fransa.  Giritte sahneye konulan  bu oyunu başarılı olması üzerine bugün  ayni oyunu ayni aktörler  Kıbrısta da oynamak istiyorlar. Bu oyunda değişen tek şey mekan  ve zamandır . Kaynak: Erçin Tekakpınar, Girit-Kıbrıs-Enosis, Girit Nasıl kaybedildi.e-mail:[email protected]

Rumların 1990da ABne yaptıkları üyelik müracaatının da amacıEnosisi dolaylı olarak gerçekleştirmekti.  Nitekim , 1 Mayıs 2004 itibarıyla  Rumların “Kıbrıs” olarak ABne   tam üye olarak kabulü sonrası Güney Kıbrısa giden bir  Yunan diplomatı   da o günde  dolaylı olarak  Enosisin gerçekleştiğini  ifade etmekten kendini alamamıştı.

Girit SenaryosundaEnosis için  Osmanlı Devletine baskı yapan devletler  bugün de Kıbrıs sorununda  Rum-Yunan ikilisinin yanında yer almaktadırlar. Günümüzde Kıbrısta yapılmak istenen Federal devlet adı altında Kıbrıs Türk halkını ‘azınlık olarak ‘sözde  Kıbrıs Cumhuriyetine yamalayarak güçlü bir merkezi hükümet oluşturmaktır.

Bu oyunu bozmanın tek yolu;  birlik ve beraberlik içinde  anavatanımız Türkiyenin etkin ve fiili garantisinden vazgeçmeyerek, self-determinasyon hakkımıza, siyasal eşitliğimize ,  bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine  sahip çıkarak anavatanımızla işbirliği içerisinde tanınmasını sağlamaktır…..

Kıbrıs Türk halkı anavatanı ile vardır ve anavatanı ile var olmaya  devam edecektir…..

 

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.