banner913
banner932
banner1012

Maronitler, Anastasiadis ile işbirliği içerisinde


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 01 Mart 2016, 13:44

 

BM çevrelerine göre  2001 itibarıyla Kıbrısta 5000 Maronit yaşamaktadır. 1974 Barış Harekatı öncesi  Koruçamda  yaklaşık 2000 Maronit yaşarken  1974 sonrası, ‘sözde Kıbrıs Cumhuriyeti kontrolü altındaki yerleşim birimlerine göç  etmişlerdir. Günümüzde  Koruçamda  160-170 civarında Maronit yaşamaktadır.

Bilindiği gibi Kıbrıs Maronitleri, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasında   verilen  haklar ile  Ermeniler ve Latinlerle birlikte Temsilciler Meclisine bir üye  göndermektedirler.

9 Şubat 2016  tarihli Rum Politis gazetesi, “Harita 4 Köyden Geçer..Maronitler, İki Köye Derhal Yeniden Yerleşmek İstiyor”  başlıklı haberinde  Maronit Kilisesinin kurucusu olduğuna  inanılan Ay. Maronanın önceki gün, Lefkoşanın Rum kesimindeki  Panagia Ton Hariton Katedralinde  Rum Yönetimi  Başkanı Nikos   Anastasiadisin de katıldığı törenle anıldı.

Habere göre, törende konuşan Maronitlerin Rum Meclisindeki temsilcisi Andonis  Hacirusos, Anastasiadise hitaben “Maronit   Cemaatinin   hedefi, köylerine, mallarına  ve kiliselerine geri dönmektir. Vatanın yeniden  birleşmesi için belirleyici  öneme sahip kritik bir dönemden geçtiğimizin  bilincindeyiz   Bu zor çabada Maronitler olarak sizin tarafındayız” dedi.

Hacirusosun  “Cemaatimizin , yeni Federal anayasada  buna uygun bir ifadeyle tarihi azınlık Cemaati olarak  tanınmasını önemli buluyoruz   diyerek Maronitlerin Ay. Marina (Gürpınar) ve Asomato (Özhan) köylerine  derhal yeniden  yerleşme  talebinin   ileri götürülmesini istedi.

Maronitler, Özhan ve Gürpınara derhal  yerleşmek ve olası bir siyasi çözümde Rum oluşturucu devletçiğinde olmak ve yalnız dini değil, milli azınlık olarak tanınmak istiyor.

Bu böyle olunca olası bir Federal Kıbrısın haritasının  iki Federal eyaleti  düz bir  çizgiyle ayırmayacağı anlamına geliyor….

Kıbrıstaki Maronitlerin  Başpiskoposu  Yosif Sueif de  Rum Yönetimi Başkanı Nikos  Anastasiadisle görüşerek , Maronit nüfusunun 1974de terk etmek zorunda  kaldıkları köylerine  dönmeleri konusunda  girişim yapmasını istedi…

Rum basın haberlerine  göre  Sueif  açıklamasında  , görüşmede  Maronit köylerinin  “Kıbrıs sorununun  olası çözümü  durumunda  iade edilmesi” konusunu   da görüştüklerini belirterek  “bir azınlığın , köyleriyle  , kilisesiyle  ve ata  topraklarıyla bağlantılı olmasının önemine “dikkat çekti.  Sueif ayrıca , “gelecek nesiller için   istikrarlı bir gelecek adına  tüm Kıbrıs halkı arasında  güvenin mevcut  olmasının  önemine de vurgu yaptığı” belirtildi.

Tüm bu gelişmeler GKRY Başkanı Anastasiadisin yarattığı yeni bir gelişme değil de nedir?

Diğer yandan , 18 Şubat 2016 tarihli Halkın Sesi gazetesinde “Gürpınardaki Türk Nüfusu Yok Sayıldı” başlıklı açıklamasında    Gürpınar Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı sayın  Mehmet Hoca : “Köyün Türk nüfusunun  Aralık 1963 olayları sonrası ata topraklarını  terk edip  ayrılmaya zorladığına dikkat çekerken , köyün halen iskana  kapalı olduğunu hatırlattı.”

Sayın Mehmet Hoca açıklamasına   şöyle devam etti:  “Yine ayni köylü olan  Gürpınar Maronitleri,  Muhtarları  ve Maronitlerin  Güney Kıbrıs Rum  Meclisindeki Temsilcisi Andonis  Hacırussos ; sayın  Anastasiadisin   de bulunduğu  bir ortamda  ve/veya  toplantıda konuşma  yaparak  yine ayni  beyanları dile  getirmiş ve  Gürpınar köyündeki Türk nüfusunu   yok saymıştır….

Sonuç olarak; Rum idaresi altında yaşamak istey-en  Maronitler, ortaya çıkacak haritanın da  buna  göre  şekillenmesini istiyor.Maronitler Kıbrıs sorununun çözümü halinde  dört  Maronit köyünün Koruçam (Kormacit), Gürpınar (Agia Marina), Özhan (Asomatos), Karpasa (Karpasia)  birleştirilmiş  bölge  olmasını istiyorlar.Maronitler , konu bu dört Maronit köyünün olası bir siyasi çözümde  birleştirilmiş bölge olarak  Federal devlet tarafından yönetilmesini talep ediyorlar. Maronitler dil ve dini yakınlık nedeniyle  Kıbrıs Rum Kurucu devletinin  idaresinde “Dini bir grup” olarak değil de “ulusal bir azınlık” olarak kabul görmek  ve “azınlık” olarak temsiliyet  istiyorlar. Maronitler,  seçme ve seçilme hakkı istiyorlar.

 

Burada önemli olan MaronitlerinKKTC topraklarını bölmek için Anastasiadisle birlikte hareket etmiş olmalarıdır!...

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.