banner913
banner932
banner1012

Madalyalar ne oldu?


Adnan IŞIMAN

Adnan IŞIMAN

Okunma 27 Mayıs 2015, 13:39

Geçtiğimiz Cumartesi günü, benim için önemli bir gelişmenin yaşanacağı bir gündü!

Zira “TMT Mücahitler Derneğinin” genel kurulu gerçekleştirilecekti.

İki ayrı, ayrı dernek olan TMT ve Mücahitler Derneklerinin birleşmesinde o dönemde Mücahitler Derneği Genel Sekreteri olmam nedeniyle önemli görevler üstlenmiştim.

Her ne kadar daha sonraları bazı sorunlar yaşansa da, geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleşen genel kurulda göreve seçilen gençlerin isimlerini de gördükçe geleceğe daha umutlu bakmaya başladım diyebilirim.

Bir de konuşma yaptığım Genel kurulda değindiğim başlıklardan bir tanesi de Madalyalar konusuydu.

Devletin verdiği ve beratı da olan madalya nedir?

Bazı derneklerin hatıra mahiyetinde verdikleri ve tamamen keyfi bir anlayışla belirledikleri kimselere verilen, üzerinde yine o yönetim tarafından tercih edilen motif, ya da bayrak veya benzeri türde işaretlerin bulunduğu madalyaya benzer

madenden yapılmış şeyler madalya mı, madalyon mu?

Bildiğim kadarıyla beratı olmayan madalyalar madalya değil, madalyondur.

Peki devlet madalyayı niye verir? Dünyanın büyük ülkeleri de dahil tüm ülkelerde bazı görevlerde bulunmuş, savaşlara katılmış olan kimselere bu fedakarlıklarının bir nişanesi olarak verilen madalyalar yanında, daha önemli görevlerde bulunan, üstün hizmetler gerçekleştiren hatta bu uğurda canını veren ya da vermekten çekinmeyen kahraman olarak değerlendirilen kimselere de üstün hizmet madalyaları verilir.

Bazı madalya türlerinde işin maddi tarafı da mevcuttur ve maaş bile verilir.

Türkiye de yıllar önce Barış harekatlarına katılanlara madalyalar verildiği halde Kuzey Kıbrıs ta böyle bir uygulama ne yazık ki yapılmadı. Yönetiminde Genel Sekreter olarak bulunduğum Mücahitler Derneği olarak o dönemlerde gittiğimiz her yerde bu konuyu gündeme getirdik, gerçekleşebilmesi için mücadeleler verdik.

Nihayet biliyorsunuz UBPnin iktidar olduğu günlerdi, madalya yasasının geçirilmesi sağlandıktan sonra şekli gündeme geldi. Bunun için bir yarışma düzenlendi .

TMT de verilen hizmetler için , Mücahit görevlerinde bulunanlar için ve de Barış Harekatlarına katılanlar için olmak üzere üç madalya tespiti yapıldı.Madalyaların şekli, üzerindeki motifleri  için yapılan yarışmada birinci gelenlere ödüller veridi,

Nihayet iş Türkiye Cumhuriyeti darphanesinde madalyaların basılmasına geçildi.

Bu arada üç hizmetten herhangi birini, ya da hepsini yapanlardan müracaat kabul edilmeye başlandı ki, iktidar değişti! İktidara gelen CTP-BGnin her nedense madalyalar başlığına sıcak bakmadığı malum da ortağı DPnin bu madalya meselesi hiç mi aklına gelmedi?

İşin enteresan tarafı TMT Mücahitler derneğinin Cumartesi günkü genel kurulunda faaliyet raporları anlatılırken dikkat ettim “Madalya” sözcüğü hiç mi hiç geçmedi!

Yoksa  bizden sonraki kuşaklara bir gurur nişanesi olarak bırakılacak olan maden parçaları gerektiğinde canını ortaya atan insanlara el birliği ile çok mu görüldü?

 

Konunun takipçisi olmaya devam edeceğimi buradan vurgulamak isterim.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.