banner913
banner932
banner1012

CHP Dışişleri Komisyonu KKTC'de

banner1020

Kabulde, Komisyon Başkanı CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, komisyon üyelerini tanıtarak, KKTC’de olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Kıbrıs’ta kapsamlı çözüm konusunda hangi noktaya gelindiğini...

banner974
CHP Dışişleri Komisyonu KKTC'de

banner971

Kabulde, Komisyon Başkanı CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, komisyon üyelerini tanıtarak, KKTC’de olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

Kıbrıs’ta kapsamlı çözüm konusunda hangi noktaya gelindiğini ve neler yapabileceklerini değerlendirmek için KKTC’ye geldiklerini belirten Yılmaz, bugün ve yarın çeşitli temaslarda bulunarak konu hakkında bilgi edineceklerini kaydetti.

Yılmaz, siyasi eşitliğini, haklarını ve temel çıkarlarını garantiye alan bir anlaşmanın ortaya çıkmasını temenni ederek, destek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

ALANLI

Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı ise, Kıbrıs’ta Anadolu’nun bağrından kopmuş bir halk yaşadığını belirterek, Kıbrıs Türk halkının tarih boyunca Atatürk’ün devrimlerini de en önce benimseyenlerden olduğunu ifade etti.

Alanlı, Atatürk’ün kurduğu partinin mensuplarını kabul etmekten büyük mutluluk duyduklarını da belirtti.

Kıbrıs Türkü’nün 42 yıldır hep anlaşma isteyen taraf olduğunu vurgulayan Alanlı, “Ödün vermek ve feragat etmek için baskı yapılan taraf ta hep biz olduk” dedi.

Alanlı, anlaşmaların karşılıklı 2 tarafın feragat ederek ortayı bulduğu unsurlardan doğduğunu kaydederek, Kıbrıslı Türklerin 2004 yılında dünyanın benimsediği Annan Planı’na yüzde 65 onay vermesine rağmen anlaşmanın yapılamadığını anlattı.

Artık halka umut pompalamadan temkinli yaklaştıklarını dile getiren Alanlı, 2 tarafın da kabul edebileceği, yaşanabilir bir anlaşma için çalıştıklarını kaydetti.

“53 YILDIR KIBRIS TÜRK HALKI ORTAKLIK HAKLARINDAN MAHRUM YAŞIYOR”

“BUNLARI; EŞİTLİĞİMİZİ, ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ, GÜVENLİĞİMİZİ İÇERECEK, İKİ KESİMLİ BİR FEDERATİF SİSTEMLE AŞABİLİYORSAK BUNU YAPALIM DİYORUZ. BUNUN İÇİN MESAFE ALINDI…”

“2016, DİLERİM GAYRETLERİMİZLE BÖYLESİ BİR ÇÖZÜMÜ BİZE GETİRİR” 

YILMAZ: “KIBRIS KONUSU PARTİMİZ İÇİN MİLLİ BİR DAVA”

“BİLGİ ALMAK, HASSASİYETLERİNİZİ PARTİMİZİN ÜST YÖNETİMİNE AKTARMAK VE ELİMİZDEN GELDİĞİ KADAR KATKI SAĞLAMAK İSTİYORUZ”

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk halkının 53 yıldır ortaklık haklarından mahrum, izolasyonlar altında yaşadığına işaret ederek, bunların; eşitliği, özgürlüğü, güvenliğini içerecek, iki kesimli bir federatif sistemle aşılabilmesi yönünde mesafe alındığını belirtti ve “2016, dilerim gayretlerimizle böylesi bir çözümü bize getirir” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’den gelen CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz başkanlığındaki CHP Dışişleri Komisyonu heyetini kabul etti.

Öztürk Yılmaz görüşmede, Kıbrıs konusunun partileri için önemine işaret ederek olarak, kapsamlı çözüme yönelik müzakerelerin hangi aşamada olduğuyla ilgili temaslar yapmak amacıyla KKTC’ye geldiklerini belirtti.

“Kıbrıs konusu partimiz için milli bir dava” diyen Yılmaz, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın kapsamlı çözüm yönündeki gayretlerinden övgüyle söz ederek çalışmalarına desteklerini ifade etti.

Yılmaz, “Biz de, çözüm süreci nasıl devam ediyor, nerededir onlarla ilgili bilgi almak, hassasiyetlerinizi partimizin üst yönetimine aktarmak ve elimizden geldiği kadar katkı sağlamak istiyoruz ve bu çerçevede, buradayız” şeklinde konuştu.

Öztürk Yılmaz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun mektubunu da Akıncı’ya sundu.

AKINCI: “DOĞRUDAN KAYNAĞINA MÜRACAAT ETMENİZ TAKDİRE ŞAYANDIR. DOĞRU OLANDIR”

Heyeti kabulünde konuşan Akıncı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve genel olarak CHP’nin Kıbrıs konusuna duyduğu ilgi çerçevesinde adada, Kıbrıs Türkü’nün eşitliği, egemenliği ve güvenliğini içerecek bir anlaşmaya desteğini kendisine gönderdiği mektupla da teyit ettiğini ifade ederek teşekkürlerinin iletilmesini istedi.

Ziyareti, CHP’nin geleneksel ilgisinin gösterilmesi yanında, kaynağından bilgi alınması açısından da önemli bulduğunu belirten Akıncı, “Buraya, kaynağına hiç uğramadan, esas görüşmesi gereken kişilerle görüşmeden, bilgi almadan fikir oluşturup bunu Türkiye’ye dönüp aktaran bazı başka siyasi kuruluşların aksine sizin doğrudan kaynağına müracaat etmeniz takdire şayandır. Doğru olandır, yapılması gerekendir” şeklinde konuştu.

TBMM’deki ve onun dışında da bu konuya ilgi duyan siyasi parti veya oluşumların da bu çerçevede hareket etmesini temenni ettiklerini ifade eden Akıncı, heyeti konuyla ilgili bilgilendirmenin kendileri açısından memnuniyet kaynağı olacağını vurguladı.

“KIBRIS’TA ÇÖZÜMÜN VAKTİ GELDİ. ASLINDA GEÇTİ BİLE…”

 “Kıbrıs’ta çözümün vakti geldi. Aslında geçti bile” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, yaşanan süreç ve gelinen aşamayla ilgili şunları kaydetti:

“1974’te oluşan yeni koşullarda artık iki kesimlilik, federasyonun temellerini oluşturmuştu ama bu fiziki anlamda oluşan, yasal anlamda uluslararası hukuk anlamında ne yazık ki bugüne kadar oluşamadı. 1960’ta kurucusu olduğumuz ortaklık devletinin dışında kaldığımız çok uzun bir süre aslında, Kıbrıs Türk halkının haklarının gasp edilmesi anlamı taşır. 53 yıldır Kıbrıs Türk halkı ortaklık haklarından mahrum yaşıyor. Gençler bir uluslararası müsabakada bile yer alamıyor. İzolasyonlar altında yaşıyor.

“…MESAFE ALINDI. SONUCUNU İNŞALLAH HEP BİRLİKTE GÖRECEĞİZ”

Bütün bunları; eşitliğimizi, özgürlüğümüzü, güvenliğimizi içerecek, iki kesimli bir federatif sistemle aşabiliyorsak bunu yapalım diyoruz. Bunun için mesafe alındı, sonucunu inşallah hep birlikte göreceğiz diye temenni ediyorum. Tabii  ki bu işler yalnız temenniyle olmaz. Karşılıklı iyi niyetle olur. Adımların karşılıklı atılmasıyla olur. 2016, dilerim gayretlerimizle böylesi bir çözümü bize getirir.”

Bundan Türkiye’nin de kazançlı çıkmasını arzu ettiklerini ifade eden Akıncı, “Bölgenin en önemli ülkesi Türkiye ve bu çerçevede varacağımız bir uzlaşma Doğu Akdeniz’deki enerji politikasını da yeniden biçimlendirecektir. Türkiye, bir enerji koridoru olma niteliğini güneyinden de sağlayabilecektir. Dolayısıyla Türkiye’nin AB, Yunanistan ve nihayet birleşik federal Bir Kıbrısla olan ilişkilerinin gelişmesi burada daha farklı bir konjonktür oluşturacaktır.  Bundan tüm taraflar kazançlı çıkabilir. Yani gerginlik siyaseti yerine işbirliği siyasetine ciddi ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bir konudaki memnuniyetini de ifade ettiği açıklamasında,  Türkiye’de son dönemlerde yapılan seçimlerde, Kıbrıs sorununun artık Türkiye’nin iç politik malzemesi haline dönüşmediğine işaret ederek, bunda muhalefetin ve ana muhalefetin önemli bir rolü olduğunu düşündüğünü kaydetti.

“KIBRIS ÜSTÜNDEN TÜRKİYE’DEKİ PARTİLERİN BİRBİRİNİ VURMASINI İSTEMİYORUZ”

Akıncı şöyle devam etti:

“Geçmişte, duruma yerine göre, Kıbrıs Türk liderliği de Kıbrıs konusunu Türkiye’nin gündemine taşıyarak, orada kaşınmasına ve iç politikada dönem dönem kah iktidar tarafında, kah muhalefet  tarafında bir şekilde politik malzeme yapılmasına yol açılıyordu. Biz de bu konularda çok dikkatliyiz. Böyle bir şeyin olmasını arzu etmiyoruz. Kıbrıs üstünden Türkiye’deki siyasi partilerin birbirini vurmasını istemiyoruz. Kıbrıs’ı daha farklı bir noktada kucaklamak gerekiyor. Ve bundan hepimizin de yararlanmasını arzu ediyorum. İşler şimdilik o doğrultuda gidiyor, bundan sonra da temenni ederim bu şekilde devam edecek.” 

 

“GÜNEY’DE ÇÖZÜM İRADESİ NETLEŞMEDEN ÇÖZÜM KOLAY DEĞİL”

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs’ın çözüm iradesi netleşmeden Kıbrıs’ta çözüme ulaşmanın kolay olmadığını belirtti.

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, çalışma ofisinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz başkanlığındaki CHP Dışişleri Komisyonu heyetini kabul etti.

EROĞLU

Kabulde konuşan 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu,  Türkiye’deki muhalefet partisinin Kıbrıs’taki gelişmelere ilgi göstermesinin memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Eroğlu, Türkiye’de partilerin ve iktidarların ilgisi zaman zaman farklılık gösterse de  kamuoyunun  KKTC’ye ilgisinin  her zaman tatmin eder boyutta olduğunu kaydetti.

SU KONUSUNDAKİ AÇIKLAMALAR

Eroğlu, TC’den gelen su konusunda verilen beyanatlarla  spekülasyon yaratılmasına  üzüldüğünü belirterek, “İnşallah mantık ön plana çıkar ve sorun olmaktan çıkar” dedi.

“Su geldi ama kullanamıyoruz” diyen Eroğlu,  sorunun çözülerek protokolün imzalanması temennisinde bulundu.

“HALK BEKLENTİ İÇİNE SOKULUYOR”

Kıbrıs müzakereleriyle ilgili yapılan açıklamalar nedeniyle halkın çözüm beklentisi içine sokulduğunu belirten 3. Cumhurbaşkanı Eroğlu,  Güney Kıbrıs’ta çözüm iradesi netleşmeden çözümün kolay olmayacağını ifade etti.

Kıbrıs Türk halkının garantiler gibi olmazsa olmazları bulunduğunun altını çizen Eroğlu, Rumların Kıbrıs’taki gerçekleri görmesiyle kalıcı bir anlaşmanın sağlanabileceğine işaret etti.

“KIBRIS TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNE ENGEL DEĞİL”

Kıbrıs konusunun Türkiye’nin AB üyeliğine engel olduğu yönündeki görüşlere katılmadığını vurgulayan Eroğlu,  bunu kabul etmenin Rum politikasına destek anlamına geldiğini söyledi.

Eroğlu,  Kıbrıs sorunu ile AB üyeliğinin ayrı konular olduğuna dikkat çekerek, “Kimse Yunanistan ve Rum kesimine Kıbrıs sorununu hallet de AB’ye gel demedi” diye konuştu.

Kendisinin Türkiye ve Kıbrıs Türk halkının haklarını gözeterek müzakereleri yürüttüğünü söyleyen Eroğlu,  KKTC’nin menfaatleri kadar Türkiye’nin menfaatlerinin de önemli olduğunun altını çizdi.

Eroğlu, Türk askerinin Ada’dan gönderilmesi ve garantilerin sulandırılmasının  kabul edilecek bir durum olmadığını ifade etti.

ÖZTÜRK

CHP Dışişleri Komisyonu Başkanı Öztürk Yılmaz da,  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun  kurultaydan sonra yeni yönetimle birlikte aldığı karar doğrultusunda  Dışişleri Komisyonu’nu ilk defa KKTC’ye gönderme kararı aldığını kaydetti.

Öztürk,  müzakerelerin gidişatı hakkında bilgi almak ve CHP olarak verebilecekleri katkı varsa bunu yerine getirmek için KKTC’de bulunduklarını belirterek,  “Kıbrıslı kardeşlerimizin yanındayız” mesajı verdi.

 

TALAT: “KIBRIS SORUNU ÇÖZÜM RAYINA GİRMİŞTİR”

İkinci Cumhurbaşkanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Talat,  Kıbrıs sorununun çözüm rayına girdiğine inandığını belirtti.

Mehmet Ali Talat, Öztürk Yılmaz başkanlığındaki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Dışilişkiler Komitesi’ni Dereboyu’ndaki ofisinde kabul etti.

Kabulde yaptığı konuşmada, Talat, genel olarak Türkiye’de muhalefetteki partilerin Kıbrıs sorununa olan ilgilisinin yüksek olmadığını, bu nedenle ziyaretten büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Kıbrıs sorununun farklı bir ortama girdiğini belirten Talat, “Kıbrıs sorunu çözüm rayına girmiştir” dedi.

“TARİH VERMEK ZOR”

Geçmişte çözüm metninin mart ayına kadar hazır olmasının tahmin edildiğini ancak şimdi müzakerelerdeki aktörlerin,  Mayıs ayını geçeceğini fakat 2016’da hazır olacağını söylediğini bu  nedenle “tarih vermenin zor” olduğunu kaydetti.

Kıbrıslı Rumların çözümün kendileri için ihtiyaç olduğuna geçmişte çok fazla inanmadığını, ancak şimdi çözüm olmadan geleceklerinin pek parlak olmadığını görmeye başladıklarını, Güney Kıbrıs’ta da yaşanan ekonomik krizin bunun göstergesi olduğunu ifade eden Talat,  çözüm bulunması halinde ekonomik hareketliliğin artacağını, Maraş’ın kapalı bölgesinin açılacağını, bunun yanında Kıbrıslı Rumların güvenlik duygusunun da üst düzeye çıkarabileceğini belirtti.

“UMUTLUYUZ”

Talat, “Bu önemli farklılıklar, Kıbrıs’taki oyun planını bir anlamda değiştirdi. İlk defa, çözüm yönünde tüm aktörler olumlu bir tutum içine girdi. Bu nedenle de umutluyuz” dedi.

YILMAZ

CHP Dışilişkiler Komitesi Başkanı Öztürk Yılmaz ise Parti olarak Kıbrıs’ta tarafların arasında siyasi eşitliğe dayalı, adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılmasını görmek istediklerini, Kıbrıs sorununun siyasi malzeme yapılmasının söz konusu olmadığını kaydetti.

Yılmaz, Kıbrıs’a CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından müzakerelerin nasıl gittiği hakkında görüşme yapmak, muhalefetten bu konuda beklentileri öğrenmek için gönderildiklerini ifade etti.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.