banner913
banner932
banner1012

Bahçesinde denemek için pamuk ve yer fıstığı yetiştirdi: 'Küçük Çukurova oluruz'

banner1020

Evinin bahçesinde yaptığı denemeyle pamuk ve yer fıstığı yetiştiren Dörtyol Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mahmut Hayta, Türkiye’den Kıbrıs’a taşınan suyun, köylerine gelmesiyle geniş tarlalarda pamuk ve...

banner974
Bahçesinde denemek için pamuk ve yer fıstığı yetiştirdi: 'Küçük Çukurova oluruz'

banner971

Evinin bahçesinde yaptığı denemeyle pamuk ve yer fıstığı yetiştiren Dörtyol Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mahmut Hayta, Türkiye’den Kıbrıs’a taşınan suyun, köylerine gelmesiyle geniş tarlalarda pamuk ve yerfıstığı ekimine başlayacaklarını söyledi ve “Bölge tarımda bir cazibe merkezi olacak, dışarıdan tarım işçisi alacağız” dedi

 

Züleyha KARAMAN

Evinin bahçesinde yaptığı deneme ile pamuk ve yer fıstığı yetiştiren Dörtyol Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mahmut Hayta, Türkiye’den gelen suyun köylerine ulaşması ile tarlalarda pamuk ve yerfıstığı yetiştireceklerini söyledi.

Kooperatifin 124 üyesi olduğunu, Türkiye’den gelen suyu halka en ucuz kim satacaksa onun yönetmesini istediklerini ifade ederek, “Biz, suyu en ucuz satana destek vereceğiz. Suyun tonuna 50 kuruştan fazla ödemek istemiyoruz” dedi.

Kıbrıs’ta 40 yıldır büyük susuzluk çektiklerini anlatarak, Barış Harekatı’nı gerçekleştiren Türk hükümeti ile su projesini başlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’ne ve Yardım Heyeti’ne teşekkür eden Hayta, suyun ekonomik kalkınmayı da beraberinde getireceğini söyledi.

Türkiye’den gelen suyun köyüne de verilmesini istediklerini ifade eden Mahmut Hayta,  şöyle konuştu:

“HER YIL ÇİFTE ÜRÜN ÇIKARIRIZ”

“Biz çalışkan insanlarız. Anadolu’nun suyu bizim köyümüze geldiği zaman topraklarımızdan her yıl çifte ürün kaldıracağız. Köyümün 14 bin dönüm arazisi var, suyla birlikte yıllık 24 bin ton hububat üretebiliriz, buna inanıyorum. Köyümüzün nüfusu bin 170. Suyla bölgede tarım gelişecek. Bölge tarımca cazibe merkezi olacak. Köyümüzün kadınları 16 köyde amelelik yapıyor, su bu durumu tersine çevirecek, gelişen tarımla birlikte, biz köyümüze tarım işçisi alacağız. Topraklarımız verimli, her şey yetişir. Numune olarak pamuk ve yer fıstığı yetiştirdim. Bol suya 

“HAYVANCILIK DA GELİŞECEK”kavuştuğumuzda, bu bereketli topraklarda pamuk ve yerfıstığı yetiştirmeye hazırız. Burası küçük bir Çukurova olabilir, biz buna inanıyoruz, bunun için azimliyiz.”

Tarımın yanında hayvancılığın da gelişeceğini, sulu tarımda, yeni yem bitkilerinin ekileceğini ve verimin artacağını anlatan Mahmut Hayta, suyla birlikte şeker kamışı da ekeceklerini, fazla ürünü satacaklarını, bunun için pazar bulma sorunu yaşamayacaklarını kaydetti.

Türkiye’den suyun gelişi ile “ekolojik dengenin bozulacağı” iddialarına tepki gösteren Hayta, “Suyla ilgili rahatsızlık duyanlar bu rahatsızlıklarını tekrar gözden geçirsinler. Vatandaşlar olarak Türkiye’den gelen su konusunda yapılan bazı konuşmalardan büyük rahatsızlık duyuyoruz, Rum papaz gibi konuşuyorlar, bunlar bizi üzüyor. Bizim bu suya ihtiyacımız var. Anadolu’nun suyunun adamıza gelmesinden gurur ve onur duyuyoruz. Biz bugüne kadarki kazancımızın üçte ikisini suya verdik. Su, bereket ve kalkınmadır” dedi.

Hayta, Türkiye’nin, suyu, bir belediyeyi veya bir şirketi zengin etmek için değil, halkı kalkındırmak için getirdiğini, değerinin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.  Mahmut Hayta, “Suyla tarım ve hayvancılık gelişecek, ekonomide kalkınma olacak. Refah artacak. Su her açıdan berekettir” diye sözlerini tamamladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mahmut Hayta, evinin bahçesinde yetiştirdiği pamuğu HALKIN SESİ’ne gösterdi

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.