banner913
banner932
banner1012

Lute melodisi


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 19 Aralık 2018, 14:59

BM Genel-Sekreteri’nin, “Kıbrıs” için atadığı Geçici Özel Danışmanı Jane Holl Lute’un “Kıbrıs Sorunu” için bir anlaşma taslağı ile  adaya geleceğini iddia eden Rum basını, bakın, Rumların  umutlarını yeşertecek haberlerle nasıl gündem yaratmaya çalışıyor... Efendim, neymiş? Elindeki bilgilere dayanarak Lute’un,  adaya empoze etmek için değil, fakat tartışmayı kolaylaştırmak için somut, yazılı tezlere sahip hazır bir anlaşma taslağıyla geleceğini, bunların yanlış yorumlanamayacakları gibi farklı şekilde okunmayacaklarının bilinmesi gerekirmiş.... Hiç kuşkusuz, Sn. Lute BM’nin önemli diplomatlarından biri. “Lute”, ayrıca çok eski, gitara benzeyen bir müzik aleti.  Bu müzik aletini bugün, 21’inci asırda kullanırsanız, akortsuz sesler çıkarması da doğal sayılabilir. Neden mi? Hemen söyleyeyim; bir defa, Sn Lute, Rumların “federasyon” tezini desteklediği sayılan politik görüşlerle dolduruşa getirilmiş bir BM  diplomatıdır.  Kuşkusuz Sn. Lute, BM’nin “çözüm önerilerini” ön planda tutup bir taslak hazırlamıştır. Tabii ki Sn. Lute, Türkiye ve KKTC’nin de görüşlerini almıştır. Ancak Lute’un taslağı, bizim tahminimize göre sadece Rumların çok istediği ve KKTC  Devletini ortadan kaldıracak çözüm olan “federasyon çözümüne” odaklanmıştır. Bunu anlamak için kahin olmak gerekmez. Bu yazı yazılırken, Sn. Lute adaya  geldi mi, gelecek mi, geldi mi gitti mi,  bunun hiç önemi yok. Sn. Okurlarım; işlerin tekrar çıkmazlarla dolu bir karmaşıklığa doğru itildiği ortada.

Ortada; çünkü Türkiye ve KKTC iki ayrı devlet politikasına yönelmedikçe, yani “federasyon zincirinden” kurtulup, “federasyon çözümünden” başka bir çözüm önermedikçe, sorun sürüncemede kalacak  ve KKTC Devleti de tanınmamışlıktan dolayı binbir sorunla boğuşmak mecburiyetinde kalacak. “Federasyon çözümü”  ile bize önerilecek, kötülerin en iyisi çözüm nedir  biliyor musunuz? Federasyon kurulsun. Kıbrıslı Türkler de kendi kendilerini yöneten bir idare ile yeni “Kıbrıs Cumhuriyeti federasyonu” içinde yer alsın .... “Federasyon” aşkına ve aynı zamanda KKTC ortadan kalkınca KKTC halkını AB içine, Rumların Kıbrıs Cumhuriyeti kanatları altında AB aşkına bir azınlık olarak entegre etmek mi istediğimiz çözüm ?... KKTC Devleti ve halkının istediği “çözüm” kesinlikle bu değildir. Bu olmamalıdır.

Lute ve getirdiklerinden sonra “müzakere süreci” tekrar başlayacak mı dersiniz? Bu kıskaca girmemiz için BM ve Rumlar elinden geleni yapıyor. Peki biz, Türkiye ve KKTC’nin çıkarlarını göz önünde tutarak nasıl bir politikada karar vereceğiz? Bu konuda kesin bir yanıt vermek çok zor. Görüşmeden kaçmak veya görüşmeyi reddetmek çözüm değil. Yeni önerilerle masaya oturmak, örneğin devletten devlete görüşme yapmak olası mı? “You must be joking”  yani şaka yapıyorsunuz herhalde.... Rumlar böyle bir öneriyi kesinlikle kabul etmez. Devletten devlete görüşme yapmak için ilk olarak KKTC’nin  ayrı devlet olarak tanınmasını getirecek bir yola girmeniz gerekir. Bunu da maalesef henüz yapamadık. Türkiye ve KKTC liderlerinin bizim için en iyisini düşünüp planladıklarından hiç kuşkumuz yok. Bekleyip göreceğiz. Yalnız “Lute”  aleti iyi akort edilmeli ki güzel sesler çıkarsın... Bayan Lute’dan değil, sadece o eski müzik aletinden söz ediyorum...    

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.