banner913
banner932
banner1012

Lişina!


Adnan IŞIMAN

Adnan IŞIMAN

Okunma 16 Temmuz 2015, 08:22

Toprağın, tazelenmesinde ve güçlenmesinde etken olan alüvyonu(mili) taşımayan, aksine derivasyon gibi durgun sudan aşırı derecede etkilenen toprağın, toprak özelliğini kaybetmesi ve kum haline gelerek kullanılamaz derecede verimsiz duruma gelmesi olarak da tanımlanan Lişina, orta Meseryada bilhassa derivasyon sularının akıtıldığı bölgelerde yüzlerce dönümlük arazinin kullanılamaz olmasına neden oldu!

Mesaryada her geçen gün büyümekte olan çorak lişinalı alanlar toprak sahiplerinin korkulu rüyası olmaya devam ediyor!

Bir süre önce araştırmacı gazetecilerimizden Serhat İncirlinin Kıbrıs TV de gerçekleştirdiği programda lişina konusu etraflıca ele alınarak incelenmişti.

Bu konuda kamuoyuna doğru bilgi aktarımına yardımcı olmak adına programa katkı koyabilirdim.

Zira bölge olarak seçilen Meriç köyü ile olan yakın akrabalık bağım, aileme ait bir kısım topraklarda lişina sorununun olabildiğince büyük oluşu, lişina konusunda defaten kaleme aldığım makaleler nedeniyle gerçekten kamuoyunun  bu konuda aydınlanmasına katkı koyabilirdim.

Mesaryada lişina, derivasyon oluşumuyla birlikte azan, Kanlı derenin akışının durmasıyla birlikte tavan yapan bir duruma geldi.

Defalarca bu sorunu aktarmamıza rağmen ne başta Tarım Bakanlığı, ne de derivazyonun oluşmasına öncülük eden Lefkoşa Türk Belediyesiyle birlikte Lefkoşa Rum Belediyesi maalesef böyle bir sorun yokmuş gibi davranmaya devam ediyor!

Bu nedenle yakın gelecekte, kullanılamaz hale gelecek alanların yüzlerce değil, binlerce dönüm olarak telaffuz edileceğinin bilinci içinde hareket edilmediği ve önlem almakta biraz daha gecikildiği takdirde bu bölgedeki toprakların tamamı tarıma elverişsiz toprak olarak değerlendirileceği bilinmelidir.

Ben buradan bölgede derivasyondan dolayı etkilenen ve arazisi lişina olan vatandaşlara seslenmek istiyorum.

Gelin bir araya gelerek neler yapılabilineceğini tartışalım ve bu felaketin önlenebilmesi hususunda gerekli girişimleri başlatmış olalım!

 

Aksi takdirde yarın geç olabileceği gibi duyarsız ve ilgisiz yetkililerin elinde oyuncak olmayalım! 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.