banner913
banner932
banner1012

Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ü Ölümünün 34’ncü Yıl Dönümünde Saygıyla Anıyoruz (3)


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 17 Ocak 2018, 11:12

 
 
15 Ocak 1950 Enosis Plebisitinin ardından  1950’li yıllarda  Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakını  ön gören   Megali İdea’nın   yarattığı sıkıntılı süreçte  Dr. Fazıl Küçük , Kıbrıs Türk toplumunun  lideri olarak öne çıkan ve Kıbrıs Türk toplumunun   yok edilmesi için   yapılan  tüm planlara  karşı köy köy ; kasaba , kasaba  gezerek insanları bilinçlendirmek adına  büyük fedakarlıklarla  çalışarak,  Kıbrıs Türk toplumunun   direniş kaynağı olmuştur.  
Taksim tezinin anavatanımız  Türkiye’de  hükümet politikası olarak ön plana  çıktığı dönemde, Kıbrıs Türk Toplumunun  en zor günlerinde   Türkiye çapında  8 Haziran - 6 Temmuz  1958 tarihleri arasında düzenlenen  “Ya Taksim Ya Ölüm” Mitinglerinin birçoğuna  konuşmacı olarak katılan Liderimiz Dr. Fazıl Küçük ısrarla ‘ Taksim’ tezini savunmuş ; Muhtariyet ve diğer çözüm yollarına kapıları kapatmıştı… 
Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, Kıbrıs Türk toplumunun   özgürlük ve  varoluş mücadelesi  verdiği zor yıllarda kutsal bir görev üstlenerek   Kıbrıs Türk toplumuna    öncülük etmiş,  Kıbrıs Türk toplumunun   mücadele tarihiyle özdeşleşmiş ve   bütünleşmiştir.  
Liderimiz Dr. Fazıl Küçük,  Kıbrıs Türk toplumunun   milli davasının anavatanımız Türkiye’de benimsenmesi ve  Kıbrıs Türk toplumunun   tezinin   dünyaya  tanıtılmasında   tarihi görüşmeler ve konferanslarda    Kıbrıs Türk toplumunu şerefle temsil etmiştir. 
Kıbrıs Türk toplumunu insanca  bir yaşama kavuşturma adına   yaptıkları saymakla bitmeyen  Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, en zor yıllarda   ortaya çıkarak   halkına   ışık tutmuş, İngiliz Sömürge Yönetiminin tüm tehdit ve  baskılarına rağmen   yılmadan  halkıyla bütünleşerek mücadelesini sürdürmüştür…
19 Şubat  1959 Zürih ve Londra Anlaşmalarıyla  birlikte  anavatanımız   Türkiye’nin   etkin ve fiili  garantörlüğü Kıbrıs  Türk   halkının bağımsızlığına giden yolda   çok önemli  bir aşama olurken, bu bağımsızlık mücadelesinin  bayrağını dalgalandıran;   önce  Dr. Fazıl Küçük sonra  da  Kurucu Cumhurbaşkanımız  Rauf R. Denktaş   ve dava arkadaşları  verdiği  mücadelelerle   Kıbrıs’ın   Yunanistan’a  ilhakını engellemişlerdir…
19 Şubat 1959’da Londra’da Zürih ve Londra Anlaşmalarının imzalanmasıyla birlikte  anavatanımız Türkiye ,Yunanistan ve  İngiltere Dışişleri Bakanları yanında , Kıbrıs Rum Toplumu adına Makarios ve Kıbrıs Türk Toplumu adına da Liderimiz  Dr. Fazıl Küçük imzalamıştı. Dr. Fazıl Küçük’ü bir kurtarıcı gibi gören Kıbrıs Türk halkı onu  3 Aralık 1959’da tek aday olarak Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı  Muavini olarak seçerken  13 Aralık  1959’da da  Makarios III, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin  ilk Cumhurbaşkanı seçiliyordu…..
Ancak, 16 Ağustos 1960 Lefkoşa Anlaşmaları ile   Kıbrıs Cumhuriyeti ilan edilir ve de 950 kişilik Yunan Alayı ve 650 kişilik Türk Alayı Mağusa’dan Kıbrıs’a  ayak basmasının ardından çok kısa bir süre sonra Makarios 1960 Anayasası ile Kıbrıs Türklerine  çok haklar verildi diyerek Anayasada değişiklik  yapmak ister. Bu  değişiklikleri gerçekleştiremeyince Enosis’e giden yolu açmak için  21 Aralık 1963’de başlayan Kanlı-Noel saldırıları  ile Akritas Planı devreye konulur ve Rumların silahlı saldırıları çok kısa bir sürede  tüm adamıza yayılır.
 İşte o günde 1964 yılında Liderimiz Dr. Fazıl Küçük :  “Mabet kadar kutsal ocağımızın başına bayrağımızdan başka bir bayrağı görmeye tahammül edemeyiz ve etmeyeceğiz” diyordu…
1967 yılında da Dr.Fazıl Küçük, “Eğer bugün Kıbrıs’ta bir Türk halkının mevcudiyetini dünya kamuoyuna  anlatabilmişsek bu ancak 120 000 Türk’ün eseridir. Bu eserde yedisinden yetmişine  her ferdin hissesi vardır” diyordu.
21 Aralık 1963 tarihinde  Kıbrıs Türk halkına karşı Rumların başlatmış olduğu Kanlı-Noel saldırıları sonrası oluşturulan Kıbrıs  Türk Genel Komitesi’nin  başkanlığına  getirilen Liderimiz  Dr. Fazıl Küçük;  27 Aralık 1967’de kurulan Geçici  Kıbrıs Türk Yönetiminin Başkanlığa  getirildi. 18 Şubat 1973’de görevinden ayrılan Dr. Fazıl Küçük, bayrağı dava arkadaşı  Rauf Denktaş’a bırakır, fakat gazetesi Halkın Sesi’nde  yazdığı yazılarla  siyasi  mücadelesini aralıksız  sürdürmeye   ve de   Kıbrıs Türk halkının   haklı  mücadelesini duyurmaya  devam eder…
20 Temmuz 1974’de yapılan Barış Harekatı ile özgürlüğüne kavuşan  Kıbrıs Türk halkı 15 Kasım 1983’de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ilan eder.
Rum liderliğinin   isteklerine karşı  “Enosis hayaldir ve böyle  kalacaktır, Kıbrıs Türk’ü hür ve bağımsız olarak yaşayacaktır” diyerek mücadeleyi başlatmasından yarım asrı aşkın bir süre  sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanını yaşamının  son günlerinde   gören  Liderimiz Dr. Fazıl Küçük , “Bu son günlerimde hayata yeniden doğmuş gibiyim” diyor ve ömrünü verdiği mücadelenin bu mutlu aşamaya ulaşması karşısında KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş ve dava arkadaşı Osman Örek ile    birlikte halkını selamlarken  göz yaşlarını tutamıyordu. 
Dr. Fazıl Küçük, 15 Ocak 1984’de tutulduğu hastalıktan  kutulamayarak tedavide bulunduğu  Londra’da  henüz 78 yaşında iken   hayata gözlerini yumdu…..
Kıbrıs Türk halkının var oluş ve özgürlük mücadelesinde ulu önder Atatürk’ün mazlum milletlere  ışık tutan, eşsiz  mücadelesini örnek alan ölümsüz Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ü  ve dava arkadaşlarını   bir kez daha  minnet ve şükranla anıyoruz…


 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.