banner913
banner932
banner1012

LİDERİMİZ DR. FAZIL KÜÇÜK’Ü ÖLÜMÜNÜN 34’NCÜ YIL DÖNÜMÜNDE SAYGIYLA ANIYORUZ (2)


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 16 Ocak 2018, 11:16

Asırlardan beridir Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakını gerçekleştirmenin hayali içinde olan  Rum-Yunan ikilisi  II. Dünya Savaşı sonrası  ortamın   çok uygun olduğu inancı ile  yoğun girişimlere başlar…  1 Aralık 1949’da  Rum Ortodoks Kilisesi’nin   15 Ocak 1950’de  Enosis Plebisiti yapma kararı  aldığı günlerde  Rum ve Türk toplumları arasında farklı bir heyecan, endişe ve telaş vardı.  Rum halkı sağcısı ile solcusu ile  birlik ve beraberlik içinde  hareket ederek Enosis’e giden yolda bir hizmet yarışı içerisindeydiler!..

6 Aralık 1949 tarihli   Halkın Sesi Gazetesi  manşetten verdiği haberinde  “Kıbrıs Türk Toplumu, kendileri için ölüm olan ilhak, muhtariyet ve Enosis  plebisitini şiddetle protesto ederken   Kıbrıs Türk toplumundan 11 Aralık 1949 Pazar günü yapılacak mitinge   katılmalarını  istiyordu…

15 bin Kıbrıs Türkünün katıldığı ve de Lefkoşa’dan Liderimiz Dr. Fazıl  Küçük,  Av. Fadıl Korkut, Larnaka’dan  Dr. Orhan  Müderrisoğlu, Baf’tan   Av.  Ali Dana, Limasol’dan  Dt. Nazif Denizer ve Mağusa’dan Faiz Kaymak’ın Rumların  plebisit ve  ilhak    girişimlerini  protesto eden konuşmalarının  yapıldığı    11 Aralık  1949  Ayasofya Miting’inde; 15 Ocak 1950’de Kiliselerde yapılacak  Enosis Plebisitini kınarken alınan kararlarda: “Adamızın  Yunanistan’a  ilhak edilmesi hakkındaki arzularını şiddetle protesto ederiz. İngiltere, kendiliğinden adadan  çekilecekse , adanın  eski sahibi, en yakın komşusu ve adayı en iyi müdafaa  edecek tek  Ortadoğu devleti olan Türkiye’ye iade edilmesini talep ederiz” denilmekteydi. Kaynak: 12 Aralık 1949 tarihli Halkın Sesi Gazetesi

Rum Ortodoks Kilisesi tarafından düzenlenen  15 Ocak 1950 Enosis Plebisiti’nde oy veren Rumların %96’sı  Enosis’e   ‘Evet’ demişti. Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Makarios’un  ölümünün ardından , 15 Ocak 1950  Enosis Plebisitinin   gerçekleşmesinde önemli bir rolü olan  Kitium (Larnaka) Piskoposu III. Makarios,  18 Ekim 1950’de  Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskopos olarak  seçilir. Törende   yapmış olduğu  konuşmada: “…İsa’nın  huzurunda yemin ediyorum ki, tek hedefim Kıbrıs’ın  Yunanistan’a  bağlanmasıdır ve  bu hedefe   ulaşmak için  yaşamım boyunca mücadele edeceğim” diyen Makarios III, ömrü  boyunca “Kıbrıs Helen Adasıdır ve bu Ada’da Türklere Yer  Yoktur” demiştir…

Rum Ortodoks Kilisesi’nin başına ateşli bir Enosis savunucusu  olan Makarios III’ün  geçmesi bu süreçte  önemli  bir gelişmeydi.  Enosis fikrinin   Kıbrıs’ta ve Yunanistan’da  güç kazanması üzerine  16 Ağustos  1954’te  Yunanistan  konuyu BM’e taşır ve Kıbrıs  halkına   self-determinasyon  hakkı verilmesini  ister. Ancak İngiltere’nin  müdahalesiyle  Yunanistan’ın talebi geri çevriliyordu.. Bu gelişmenin  ardından  1952’de Atina’da kurulan  EOKA tedhiş örgütü  1 Nisan 1955’te faaliyete  geçiyordu..  

Kıbrıs’ın uluslar arası ilgiyi çeken bir konu haline gelmesiyle , Dr. Küçük, İngilizlere ve  Rumların “Enosis” taleplerine karşı mücadelesini  hızlandırmış ve 15 Ağustos  1955 tarihinde  Partisinin adını, yapılan Kongre sonucunda  “Kıbrıs Türk’tür Partisi” olarak değiştirmişti...

1 Nisan 1955’de  Enosis’i gerçekleştirmek için  faaliyete geçen EOKA’ya karşı Kıbrıs Türk Mukavemet Birliği (KITEMB)  adında bir örgüt kurdu. Bu konuda Rumlar tarafından  tehdit edildi. Kaynak:  5 Temmuz 1955 tarihli Halkın Sesi gazetesi. Bu tehdidin ardından  KITEMB’i dağıtan  Dr. Fazıl Küçük,  Eylül 1955’de VOLKAN  “Var Olmak Lazımsa Kan Akıtmamak Niye”  Teşkilatını kurdu.

1955’te  Türkiye, Yunanistan ve İngiltere  Dışişleri Bakanları  arasında yapılan  üçlü Konferansı izlemek üzere, diğer iki  Türk delege ile  birlikte   Londra’ya giden  Dr. Fazıl Küçük,  4 Eylül 1955’te  Kıbrıslı Türkler tarafından düzenlenen  ve 5 bin kişinin katıldığı  Trafalgar  Meydanı’ndaki  büyük mitingte  konuşma  yaptı..

Anavatanımız Türkiye’den ilham aldığını söyleyen Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, Ey Kıbrıs Türkü! En ulvi vazifen, ilim ocağımızın  imdadına koşmaktır. Biliyorum, aşacağımız  çok sarp  ve çetin maniler vardır. Fakat unutma ki; bizim  neslimiz,  aşılmaz zannedilen yollarda  yürüyerek  gayesine varan   bir millettir. Bu dava,  memleket davası, gençlik  davasıdır. Bizi kurtaracak  milli mücadeledir” diyordu..

Liderimiz Dr. Fazıl Küçük ve dava arkadaşlarının verdiği mücadeleler sonunda  1 Eylül 1950’den itibaren İngiliz Müdür  yerine  Türkiye’den Kıbrıs Türk  asıllı  Çorum Lisesi Müdürü Yavuz Gonnolu’nun gelişiyle  yeni  bir dönem başlar . Yükselen  eğitim ve öğretim seviyesiyle birlikte  Türk milliyetçiliği  Kıbrıs Türk toplumunda büyük bir önem kazanır.

Yeni Aile Kanunu  ile Türk Aile Mahkemeleri Kanunu 1951 yılında resmi gazetelerde yayınlanmış, Türk Aile Mahkemeleri Kanunu 1954’de uygulamaya geçmiştir. 30 Aralık 1953’de Müftülük seçimleri yapılır ve İngiliz Valisi tarafından  onaylanır.   15 Nisan 1956’da da  Türk Toplumuna devredilen Evkaf’a Türk bayrağı çekilir.

Atatürk İlke ve Devrimlerine yürekten inanan Liderimiz  Dr. Fazıl Küçük 1956 yılında : “..Bugüne  kadar Kıbrıs Türkleri , dininden ve milli varlığından hiçbir şey kaybetmiş değildir, her Ocak’ta en ücra yerlerde yaşayan Türkler , Atatürk İnkılabını tamamen hazmetmiş bir durumdadır..” diyordu. YARIN DEVAM EDECEK…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.