banner913
banner932
banner1012

Liderimiz Dr. Fazıl Küçük'ü ölümünün 32'nci yıldönümünde saygıyla anıyoruz


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 15 Ocak 2016, 17:20

 

İngiliz Sömürge Yönetimine  ve Rum-Yunan  ikilisinin  Megali-İdeadan kaynaklanan  Enosis çığlıklarına karşı , Kıbrıs Türk Toplumunun  siyasi örgütlenmesini ve  direnmesini sağlayan ; en zor günlerde  ve koşullarda  Kıbrısta Türklüğün  var olabilmek için  verdiği toplumsal  mücadelenin önderi Dr. Fazıl Küçükü ölümünün 32nci yıl dönümünde  saygı ile  anıyoruz…

 İsvicrede Lozan Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olan Dr. Fazıl Küçük, ihtisasının  ardından 1937de  Kıbrısa döner.

Gazetecilik hayatına , zamanın tek Türk gazetesi olan  Remzi Okanın Söz Gazetesinde  yayınlanan makaleleri  ile başlayan Dr. Fazıl Küçük, 1941de   Söz gazetesinin  yayınını durdurduktan sonra Kıbrıs Türk Toplumunun  haklarını savunmak, bunlar için mücadele  etmek, halkı bilinçlendirmek amacıyla    14 Mart 1942 günü  kendi gazetesi olan “Halkın Sesi” gazetesini yayınlamaya başladı.

Halkın Sesi Gazetesinin sloganı şu idi: “Halkın Sesi; Halkın Sesi ve Halkın Dilidir”.  Dr. Fazıl Küçükün  çıkardığı Halkın Sesi Gazetesi , onun  düşüncelerinin meşalesi olmuş ve  kendisi ile özdeşleşmiş ve Kıbrıs Türk halkını aydınlatan bir kaynak olmuştu.

Dr. Fazıl Küçük , Halkın Sesi gazetesinde Toplumsal konulara  ağırlıklı olarak  önem veriyor  ve sürekli olarak Türk okullarındaki Eğitim , Aile Mahkemesi ve Evkaf İdaresinin İngiliz Sömürge Yönetiminden  Türk Toplumunun yönetimine devredilmesi yönünde yazdığı  yazılarla mücadele ediyordu.   Verilen mücadeleler sonunda 1 Eylül  1950den itibaren Lefkoşada Lisemizdeki  İngiliz Müdür yerine Türkiyeden Kıbrıs Türk asıllı Çorum Lisesi Müdürü Yavuz Gonnolu gelirken, 1954den itibaren Türk Aile Mahkemeleri  Kanunu  uygulamaya geçiyor ve de  15 Nisan 1956da  Türk Toplumuna devredilen  Evkafa  Türk bayrağı çekiliyordu.

1942de “Kıbrıs Türkü hür  ve bağımsız  olarak yaşayacaktır” diyen Liderimiz Dr. Fazıl Küçük; 1952de “Gayemiz , hür bir tebaa olarak bu Ada üzerinde  milli kültür ve  haysiyetiyle  yaşamaktır. Bize her şeyi çok görenler  , yaşamayı bile  haram sayanlar artık anlamalıdırlar ki  uyanan , şahlanan  bir Türklük meydana çıkmıştır. Açık yolun yolcularıyız” diyordu..

Dr. Küçükün   1942 yılında Lefkoşa Belediye Meclisi üyeliğine seçilmesi  ; sorunların çözümü için  etkin siyasette ilk adımı sayılırdı. 18.04.1943 tarihinde KATAKın (Kıbrıs Adası Türk Azınlığı Kurumu) Kurucuları arasında yer alan Dr. Küçük daha sonra KATAKtan     ayrılarak , 23 .04.1944 tarihinde   kendi başkanlığında  Kıbrıs Milli Türk Halk  Partisini  (KMTHP) kurdu. KMTHP 23.10.1949da KATAK ile birleşerek Kıbrıs Milli Türk Birliği Partisi (KMTBP) adını alır ve Dr. Fazıl Küçük yine parti başkanlığına getirilir.   1954 yılından sonra  , Kıbrısın uluslararası bir konu haline  gelmesi üzerine Liderimiz Dr. Fazıl Küçük İngiliz Sömürge Yönetimine ve  Rumların 1949dan beri hızlanan  ‘Enosis taleplerine karşı mücadelesini hızlandırmış ve 15 Ağustos 1955de Kongre kararıyla partisinin ismi “Kıbrıs Türktür Partisi” olarak değiştirmiştir.

1 Nisan 1955de EOKA tedhiş örgütünün faaliyete geçmesiyle   birlikte Kıbrıs Türk Mukavemet Birliği  (KITEMB) ve Eylül 1955de VOLKAN teşkilatını  kuran Liderimiz Dr. Fazıl Küçük 1958de de “Ağrı” kod  adıyla   Türk Mukavemet Teşkilatındaki yerini alıyordu. 

1950li  yıllarda liderimiz Dr. Fazıl Küçük ve onun milli mücadele arkadaşlarının  anavatanımız  Türkiyeye yaptıkları uyarıları ve ziyaretleri vardı… İşte bu uyarı ve  ziyaretler sonrası önce büyük Türk milleti, daha sonra da anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti  Hükümetleri Kıbrıs sorununun  bilincine vardı ve Kıbrıs Türk halkının  davasına  destek oldu ve olmaya devam ediyor…

4 Eylül 1955 Londrada  düzenlenen ve 5 bin  kişinin katıldığı  mitingde konuşma yapan Liderimiz Dr. Fazıl Küçük  , Kıbrıs Türk toplumunun en zor günlerinde  1958de anavatanımız Türkiyeye giderek 8 Haziran 1958den 6 Temmuza kadar İstanbulda, İzmirde, Ankarada ve diğer illerde yapılan “Ya Taksim Ya Ölüm” Mitinglerinde konuşmalar yaparak ısrarla “Taksim” tezini savunuyordu.

Liderimiz Dr. Fazıl Küçük 1959 Zürih ve Londra Anlaşmalarının ardından Kıbrıs Türk ve Rum halklarının  eşitliğine dayalı olarak kurulan 1960 Kıbrıs Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı Muavini oldu. 21 Aralık 1963 Kanlı Noel saldırılarının  başlamasının ardından kurulan  “Genel Komitenin başkanı  ve daha sonra   27 Aralık  1967de kurulan  “Geçici Kıbrıs Türk Yönetimi”nin  de Başkanı olan  Liderimiz Dr. Fazıl Küçük 18 Şubat 1973de   yerini dava arkadaşı  Rauf R. Denktaşa bırakır.   Ölümünden 2 ay önce de Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, 15 Kasım 1983de KKTCnin ilanında  dava arkadaşları Rauf R. Denktaş ve Osman Örekle halkını birlikte selamlamanın mutluluğunu yaşıyordu….

 

Liderimiz Dr. Fazıl Küçük gerçek bir Atatürk milliyetçisi idi. O , Atatürk İlke ve Devrimlerinin Kıbrıs Türk halkı tarafından benimsenmesine  öncülük etmiş bir liderdi.    Kıbrıs Türk halkı;  Var Oluş ve Özgürlük Mücadelemizin  lideri Dr. Fazıl Küçükü  ve mücadele arkadaşlarını asla unutmayacaktır…..

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.