banner913
banner932
banner1012

Yurdunu seven bir Kıbrıslı Umut Albayrak

banner1020

Çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde de yer alarak gençleri uyuşturucudan korumak için düzenlenen projelere ve özel eğitim vakfının yürüttüğü kampanyalara fiili olarak katılan bizden bir sanatcı. Trafik kazalarını önleme, toplumu bilinçlendirmeyi amaçlayan kuruluşların konserlerinde yer almış, destek vermiş ve ilgili dernek ve kuruluşlarla projeler yürüterek çalışmalar ortaya koymuş bir Kıbrıslı Umut Albayrak...

banner974
Yurdunu seven bir Kıbrıslı Umut Albayrak

banner971

4 Haziran 1982 yılında doğan Umut Albayrak küçük yaşta keman, şan ve piyano dersleri aldı. Çeşitli çocuk korolarında ve orkestralarında konserler verdi. Kendi solo konserlerinin yanında, tiyatro ve pandomimle ilgili çalışmalar ortaya koyan, birçok çocuk ve gençlik klübünde yönetici ve üye olarak aktiviteler yapan Albayrak, ulusal ve uluslararası karikatür ve masal anlatma yarışmalarında dereceler almıştır. Sanatın farklı alanlarıyla yoğrulmuş bir çocukluk geçiren Albayrak lise yaşamında müzikle ilgili çalışmalarına ağırlık vermiştir. Ünlü Azeri besteci, piyanist ve Azerbaycan Devlet sanatçısı Faik Sudgeddinov ile de çalışmıştır. Mağusa Namık Kemal Lisesi'nden mezun olduktan sonra yüksek öğrenimini İzmir 9 Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Bölümünde tamamlayan Albayrak aynı üniversitenin Güzel Sanatlar Enstitüsünde Müzikoloji Yüksek Lisansı ve Müzik Bilimleri Doktorası yapmıştır. Albayrak 2011 yılından beri Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde Öğretim Üyeliği yapmaktadır.

Umut Albayrak üniversite eğitim hayatı boyunca İzmir Senfoni Orkestrası Çok Sesli Korosu, İzmir Opera ve Balesi (TOBAV) Gençlik Korosu, Ege Oda Korosu, DEÜ BEF Koro ve Orkestralarında solist ve korist olarak görev yapmştır. Bu korolarla birçok konser gerçekleştirmiş ve Fahir Atakoğlu, Fazıl Say gibi ünlü sanatçılarla da çalışma imkanı bulmuştur.

Kıbrıs müzik hayatında duruşu, dünya görüşü, çizgisiyle önemli bir yer tutan Albayrak, 2002 yılından itibaren adanın seçkin müzisyenlerinden oluşan özel orkestrası ile solo konserlerine ağırlık vermiş ve tüm Kıbrıs'ta konserler gerçekleştirmiştir. 4 Temmuz 2003 de gerçekleşen tarihi öneme sahip konserde Zülfü Livaneli ve Maria Faranduri ile aynı sahneyi paylaşarak gecede solist ve vokalist olarak yer almıştır. Yine aynı yıl Yunanlı şarkıcı Vasilis Papakonsantinous ile konser yapmıştır.

Ünlü sanatçı Mikis Teodorakis'in" 80.nci doğum yılı münasebeti ile düzenlenen bir dizi etkinliğin özel kapanış konserinin solisti olan Umut, gecede konuk sanatçı olan Pandelis Thalassinos ile düet yapmıştır. Genç yaşına rağmen birçok önemli isimle aynı sahneyi paylaşan Albayrak kısa zamanda başarı grafiğini artırmış ve bu önemli isimlerle yeni çalışmalar ortaya koymaya devam etmiştir. Umut pek çok uluslar arası festivalde sahne almıştır. Kıbrıs'ta da verdiği konserlerde birçok Kıbrıslı sanatçıyla (S.O.S, Nenad Bogdanovic, Vulla Konstantinou, Epilogi, Kiprogenia, Costas Dimitriu, Larkos Larkou, Danube Quartet, Koulis Theodorou, Gıorgos Karvellos, Anndida Sandronıeu, George Kolias, Mariam Venezelou, Katerina Andreou, Evgodia Kadi, Evagoras Karageorgis) ve farklı ülkelerden müzisyenlerle ortak çalışmalar ortaya koyan Albayrak, Kıbrıs'ın müzik yaşamının beğenilen, en başarılı isimlerinden biri olmuştur. Adadaki barış sürecine yaptığı katkılarla Barışın simgesi haline gelmiştir. Albayrak 2006 yılında 2005 Yılı En İyi Bayan Ses Sanatçısı ödülüne layık görülmüştür.

Ağırlıklı olarak Akdeniz müziği, tango, klasik müzik, dünya müzikleri gibi farklı türlerden müzikleri farklı dillerde seslendiren, farklı orkestralar ve farklı konseptlerle dinleyenleriyle buluşturan Albayrak, İngiltere, Avustralya, Belçika, Yunanistan, Türkiye, Romanya ve Kıbrıs'ta verdiği konserlerle izler kitlesini genişletmiştir. Albayrak bu başarılı temsileri sebebiyle Kıbrıslılar tarafından müzik elçisi olarak  tanımlanmaktadır.

Umut Jeunesses Musicales International'in düzenlediği Ürdün, İsrail, Lübnan, Kıbrıs, İrlanda, Belçika, Hollandadan gençlerin müzikal kültürlerini paylaştığı kamplarda yer alarak konserlere katılmış ayrıca The Arab-Jewish Youth Orchestra eşliğinde konser vermiştir.

Albayrak çeşitli Tv dizileri ve belgesel müziklerini seslendirmiş ve müzikallerde yer almıştır. Çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde de yer alan Albayrak gençleri uyuşturucudan korumak için düzenlenen projelerde, özel eğitim vakfının yürüttüğü kampanyalarda, trafik kazalarını önleme, toplumu bilinçlendirmeyi amaçlayan kuruluşların konserlerinde yer almış, destek vermiş ve ilgili dernek ve kuruluşlarla projeler yürüterek çalışmalar ortaya koymuştur.

Uzun yıllar konserlerde seslendirdiği, radyolarda ve Tvlerde yayınlanan birçok parçasıyla sevenleriyle buluşan Albayrak'ın, Faik Sudgeddinov eserlerinden oluşan "Sana Kıbrıs'ım 1", "Sana Kıbrıs'ım 2", 2006 yılında S.O.S grubuyla ortak yapmış olduğu "Meydan Türküleri" isimli 3 tane karma, 2007 yılında İngilterede satışa çıkan "Gecenin Deli Dolu Rengi" ve 2009 yılında piyasaya çıkan "Umut" isimli 2 tane solo olmak üzere toplam 5 albümü vardır. "Umut" isimli albüm Gold ve Beyaz serisi olarak 2 farklı kapak, fotoğraf tasarımıyla piyasaya sürülmüştür.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.