banner913
banner932
banner1012

YDÜ’de bir yılda 175’inci sergi

banner1020

Kazakistanlı dört sanatçının Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için özel olarak hazırladığı ve toplam 109 eserden oluşan dört ayrı kişisel resim sergisi Bakan Taçoy tarafından açıldı. Böylece YDÜ’de bir yılda açılan sergi sayısı 175’e ulaştı

banner974
YDÜ’de bir yılda 175’inci sergi

banner971

Kazakistanlı sanatçılar Bakhytbek Talkambayev, Kazhybek Baimuldin, Murat Zhetpissaliyev ve Shalkar Kabdesh’in Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için özel olarak hazırladıkları ve toplamda 109 eserden oluşan dört ayrı kişisel sergisi Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy tarafından açıldı.

Sergi açılışında Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Kazakistanlı sanatçılar Bakhytbek Talkambayev, Kazhybek Baimuldin, Murat Zhetpissaliyev ve Shalkar Kabdesh ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy birer konuşma yaptı.

Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Tamer Şanlıdağ,  sanatın bir toplumun ortak değerler yaratmasının en etkili yolu olduğunu ve toplumun ileriye sıçraması için ön koşul olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Şanlıdağ konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sanat potansiyel bir güçtür. Güçlü sanat anlayışına ve uluslararası yarışabilecek güçlü sanatçılara sahip olan ülkeler, dünyada seslerini duyurabilme gücüne sahiptirler.  Uluslararası düzeydeki bir sanatçının ve  uluslararası sanatsal faaliyetlerin ne denli bir tanıtım gücüne sahip olduğu aşikardır. Kıbrıs Modern Sanat Müzesi ve onun büyük sanatçıları ülkemiz adına bu misyonu yerine getirmektedir.

Bir toplumda şüphesiz herkes sanatsal zevke sahip olmayabilir. Ama bir toplumun sanatsal zevki güçlü bireylere ve sanat topluluklarına ihtiyacı vardır. Düşünen, üreten ve tüm bu faaliyetleri topluma ulaştıran bir kitleye. Bu kitle Yakın Doğu Üniversitesi kampüsünde yaklaşık 1 yıldır sergi salonlarını dolduruyor. Aynı kitle dünya çapında sanatsal bir seviyeye ulaşılması adına da özverili çalışmalarına devam ediyor.

Tüm sanatçılarımıza Kıbrıs Modern Sanat Müzesi projesinin birer parçası oldukları için şükranlarımızı sunuyoruz. Birinci yılda 174. sergi. Daha nicelerine temennisiyle sizleri selamlar, saygılar sunarım.”

Kazakistanlı sanatçı Murat Zhetpissaliyev de Kuzey Kıbrıs toprağında bulunduğum ve Türk dünyasını birleştiren bir sempozyuma katıldığım için çok mutlu olduğumu belirtmek isterim.  Kurucu Rektör Dr. Suat Günsel’e toplumların ve ülkelerin manevi gelişmesine dönük attığı her adım için ve burada bugün bulunma fırsatını bana sunduğunuz, destek sağladığınız için şükranlarımı ve saygılarımı da iletmek isterim.” dedi

Kazakistanlı Sanatçı Bakhtybek Talkambayev ise konuşmasında; “Güney Kazakistan’da Yassy Türkistan adında bir kentimiz var. 10.yüzyılda Hoca Ahmet Yassavi o kentte yaşıyordu. Kendisi “evrenin merkezi” olarak kabul ediliyordu ve sayesinde enerji, iyilik ve mutluluk dolu ışık onun 12.000 öğrencisine dökülüyordu. Bu ışığın getirdiği aydınlanma, ilham ve içgörü öğrencilerin yaratıcılığına vesile oluyordu. Burada bulunduğum süreçte o ışığın bana da döküldüğünü  hissettim” diyerek bir şiirle konuşmasını sonlandırdı .

Kazhybek Baimuldin; “Sanat vasıtası ile böyle bir köprünün kurulmasını bugün Kuzey Kıbrıs topraklarında da görüyoruz.” dedi.

Kazakistanlı Sanatçı  Kazhybek Baimuldin ise; “Burada inşa edilen ve Türk halklarının sanatını ve kültürünü barındıracak olan Kıbrıs Modern Sanat Müzesi, tektir ve benzersizdir ve bu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük ahidin yansımasıdır. İnşaat mühendisliğinden biliyoruz ki köprüler karşı taraflardan inşa ediliyor.  Sanat vasıtası ile böyle bir köprünün kurulmasını bugün Kuzey Kıbrıs topraklarında da görüyoruz. Bu anı Kurucu Rektör Dr. Suat Günsel’in insiyatif ve desteği ile yaşıyoruz ve bunun için sonsuz minnettarız. Umut ediyoruz ki bu köprü hep var olacaktır” dedi.

Bir diğer Kazakistanlı Sanatçı Shalkar Kabdesh ise; “Kıbrıs Modern Sanat Müzesi projenin bir parçası olmaktan gurur duyarım ve onun çatısı altında kişisel sergimi açma fırsatı gerçekleştiği için çok mutlu olduğumu belirtmek isterim. Türk dünyasını birleştirme misyonuna çaba gösteren herkese şükranlarımı sunarım, meslektaşlarıma da fırça ucunda gelen başarıyı dilerim” sözleriyle tamamladı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy ise şöyle konuştu:

“Herkes bir şey yaratmak ister, kendinden sonra birşey bırakmak ister ve bunun nerede olduğu da hiç önemli değildir.  Altay dağlarında, Kazakistan bozkırlarında veya küçük, genç Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde olabilir. Bu istek ışığı, enerji ve aydınlatmayı taşır. Bunu biz Yakın Doğu Üniversitesi’nin 40 senelik tarihçesinde görüyoruz ki sadece eğitimde değil, bilimde, sanatta, aydınlatmada yeni ufukları açıyor. Benim heyecan duyduğum başka bir olay Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin açılışına yaklaşık 53 hafta, gün olarak 373 gün sonra bir güzelliğe daha imza konulacak hazine. Bu yapılan, diğer işlerin yanında ve gelişen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne kazandırılacak olan ayrı bir hazinedir. Bu hazineyi paha biçilmez kılabilmek ve içindeki eserleri gösterebilmek, bir çekim merkezi haline getirebilmek artık hepimizin görevi olacak. Bunun değerini ayrıca bilmeliyiz ve oluşturulan güzelliğin sahibi olan sadece bir üniversite değildir. Bu güzelliği, sanatın sahibi olan, günün içinden, enerjiden ilham alan herkesin kabullenmesi gerekir ve bunu ileriye taşımak için hem ülkemizin ömrünü artırarak hem de yaptıklarımızın bize ilerde daha farklı bir şekilde nasıl ışık tutacağını göstererek, yolumuza devam etmeliyiz.

Bir yıllık süreç içinde 175’nci serginin açılışı, bu sanırım çok farklı yerlere gidecek. Bu sanat hazinesi ülkemiz için, bizim için çok değerlidir. Çünkü taşıyacak enerjinin ve ilhamın ışığı bizim hayatlarımızı aydınlatacaktır. Bu yolda çaba gösteren herkese şükranlarımı sunarım.”

Konuşmaların ardından Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy tarafından Kazakistanlı sanatçılara Gümüş Anahtar Onur Ödülü ile teşekkür belgeleri takdim edildi ve sergi kurdeleleri kesildi. Sergi 15 Kasım 2019 tarihine kadar hafta içi 08.00-16.00 saatleri arasında Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi sergi salonunda izlenebilecek.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.