banner913
banner932
banner1012

Ve MFÖ

banner1020

Mazhar Fuat Özkan, kısaca MFÖ, Türk pop ve rock müzik grubu. Mazhar Alanson, Fuat Güner ve Özkan Uğur’dan oluşmaktadır. 1985 ve 1988 yıllarında sırasıyla Diday Diday Day ve Sufi şarkılarıyla Türkiye'yi Eurovision şarkı yarışmasında temsil etmişlerdir.

banner974
Ve MFÖ

banner971

Kuruluş

1965 yılında Fuat Güner'in elindeki The Beatles plağını gören Mazhar Alanson plağı beraber dinleme teklifi eder ve Mazhar ve Fuat'ın tanışması böyle gerçekleşir. İkili, öncelikle Kaygısızlar grubunda çalışırlar. Kadrosunda Ali Serdar, Semih Oksay ve Fikret Kızılok gibi isimleri barındırırlar. Daha sonra, Barış Manço ile çalışmaya başlarlar. Bu arada da üçüncü isim Özkan Uğur, Kurtalan Ekspres, Erkin Koray, Ersen ve Dadaşlar gibi isimlerle çalışmaktadır.

MFÖ öncesi

Kaygısızlar'dan sonra Mazhar ve Fuat beraber müzik yapmaya başladı. Mazhar - Fuat'ın tek albümü Türküz Türkü Çağırırız 1973'te çıktı. Ancak, Güllerin İçinden'in ilk halinin de bulunduğu bu albüm çok fazla ilgi görmedi. Albümden birkaç 45'lik çıktı. Mazhar ve Fuat, yanlarına Özkan Uğur, Ayhan Sicimoğlu ve Galip Boransu'yu alarak 1976'da İpucu Beşlisi'ni kurdu. Grup bir 45'lik çıkardı. "Heyecanlı" şarkılarına İzzet Öz tarafından da bir klip çekildi. Bu klip Türkiye'nin ilk klibi sayılmaktadır.

Grubun ayrılmasından sonra grup üyeleri ayrı ayrı müzikal çalışmalara başladılar. Fuat Güner ve Özkan Uğur, Ferhan Şensoy'un Şahları Da Vururlar oyunu için beste yaptılar ve bu müzikal oyunda sahneye çıkıp söylediler. Ferhan Şensoy'la ortaklıkları "Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı" oyunuyla devam etti. Mazhar ve Fuat, "Merhaba Müzik" müzikalinde yer aldılar. Özkan Uğur 1978-79 arasında Galip Boransu ve Cengiz Teoman ile Grup Karma'yı kurdu. 1978 Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finali'ne İmkansız şarkılarıyla katılıp dördüncü oldular.

Ayrı geçen bir süreden sonra üçlü Sezen Aksu, Ajda Pekkan ve Seyyal Taner gibi isimlerin arkasında çaldı. Bu dönemle ilgili bir Mazhar Alanson anısı şöyledir:

Ajda Pekkan ile bir gün Bebek Belediye Gazinosu'nda sahneye çıktık, çalıyoruz. Bir şarkının başında Ajda şarkının sözlerini unutmaz mı? Herkesin eli ayağı birbirine dolaştı. Ajda büyük bir ustalık göstererek bize döndü "Gördünüz mü, bensiz olmuyor" dedi. Sahnede öyle kalakaldık. Seyircilere döndü, o malum girizgâh "bir iki üç" dedi ve parçaya girdi. Ama bu sefer de biz çalmıyoruz. O anda verilen spontane bir karar. Ajda şaşkına döndü. Arkasında müzik yok. Biz de dedik ki "Demek bizsiz de olmuyormuş." Tabii bu ilişki hemen sona erdi. Çünkü o bir stardı. 

Ajda Pekkan ile çalışmalarından kazandıkları parayı Fuat Güner stüdyoya yatırdı ve müzik çalışmalarına hız verdiler. 1981'de besteleri "Ele Güne Karşı" şarkısını Seyyal Taner'e verirler ancak sanatçı TRT'den boykot yediği için albümü çıkaramadılar. Böylece şarkı MFÖ'ye kalır ve 3 sene sonra bu şarkı ile grup patlama yapar.

1980'ler

En sonunda 1984'te grup ilk albümleri Ele Güne Karşı'yı çıkardılar. Buradaki birçok beste Şahları da Vururlar oyunu için bestelenmiş, daha sonra sözleri değiştirilerek Alanson tarafından yeni sözler yazılmıştı. Bu albümle Mazhar Alanson söz yazarlığındaki başarısı ile dikkat çekmişti. Albüme Erkan Oğur, Garo Mafyan, Onno Tunç, Taner Öngün, Asım Ekren gibi ünlü müzisyenler eşlik etmişti.

Grup 1985 Eurovision Şarkı Yarışması'na katıldı. Diday Diday Day ile katıldıkları yarışmada 14. oldular. Bu yarışmada sunucunun Mazhar–Fuat–Özkan'ı kısaltıp MFÖ demesi grubun bu kısaltmayı kullanmasına neden oldu. Yarışma sonrası çıkan Peki Peki Anladık'ın düzenlemelerini Peter Schön yapmıştı ve grup 80'li yıllarda popüler olan new wave tarzına yönelmişti. Bu albümdeki "Buselik Makamına", Mazhar Alanson'un daha sonra daha sıkça eğileceği tasavvuf konulu ilk bestesiydi. Albümün ikinci yüzü tamamen İngilizce şarkılardan oluşmaktaydı. Ancak MFÖ'nün yurtdışına açılma hayalleri gerçekleşemedi.

1986'da Vak The Rock çıktı. Hollanda'da kaydedilen albümün bir de animasyon klibi vardı. Bu da Türk müzik tarihinde bir ilkti. 1987 Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finali'ne bu sefer No Problem şarkısıyla katıldılar ancak yarışmaya katılım şansını kazanamadılar. 1987'de yine önceki albümlerinin tarzında No Problem çıktı. 1988'de Mazhar Alanson Arkadaşım Şeytan filminde oynadı. Özkan Uğur ve İpucu Beşlisi'nden Ayhan Sicimoğlu'un da rol aldığı filmin müziklerini MFÖ yaptı. No Problem albümünden "Tam Ortasındayım", albümdekinden farklı olarak Yaprak Özdemiroğlu ile düet olan "Muhabbetler Sana Doğru", daha önce hiçbir albümde yer almamış "Doldum Doldum" ve daha sonraki albümlerinden Dönmem Yolumdan'da yer alacak "Hep Böyle Sev" bu filmde kullanıldı. Aynı yıl MFÖ, 1988 Eurovision Şarkı Yarışması'na Sufi ile katıldı. Ancak, bu sefer de 15. oldular.

1989'da grubun ilk toplaması The Best of MFÖ çıktı. Aynı yıl 3. kez Eurovision'a katılmak isteyen grup Naim Süleymanoğlu hakkındaki "Adı Naim" adlı şarkılarıyla Türkiye elemelerini geçemediler. Şarkıyı ise hiçbir albümlerine koymadılar.

1990'lar

1990'da Geldiler albümü çıktı. Albüm diğer MFÖ şarkılarına göre farklılıklar içeriyordu. Dünyada rap'in popüler hale gelmesiyle MFÖ, bunun Türkiye'de ilk örneklerini Ali Desidero ve Anında Görüntü şarkılarıyla yaptı. Albümde Fahir Atakoğlu'yla çalışan grup daha sonra Özkan Uğur ile özdeşleşecek anlamsız sözlerden oluşan iki şarkı, Sude ve İk Ben, bir ilahi olan Ateş-i Aşka şarkılarıyla dikkat çekti. Ayrıca ilk kez bir şairin şiirini yorumladılar. (Geçiniz - Edip Cansever)

1992'de iki albümü birden farklı firmalarla çıkardılar. Agannaga Rüşvet eleştirel şarkılarıyla dikkat çekti. Gazelhan Sami Özer'in de iki şarkıda vokal yaptığı albümde, Belediye Nerede, Rüşvet, Patlamalar gibi mizahi eleştirilerin yanında Fuat ve Özkan'ın başlarına iç açmasından korktukları Deneylere Doğru şarkıları yer almaktaydı. Aynı yıl çıkan diğer albüm Fahir Atakoğlu ile çalışılan Dönmem Yolumdan, ünlü goth rock grubu Bauhaus vokalisti Peter Murphy ile Don't Wanna See It cover'ını bulunduruyordu. Ancak bu iki albüm de önceki albümlerin başarısına ulaşamadı.

1995 tarihli Mazeretim Var Asabiyim Ben rock tarzının kullanıldığı, Erdal Kızılçay ile çalışılmış bir albümdü. Özellikle klip şarkıları Mazeretim Var Asabiyim Ben ve eski dostları Fikret Kızılok'un sözlerini yazdığı Sakın Gelme şarkılarıyla yeni bir jenerasyon da MFÖ ile tanışmıştı. Gruba konserlerde ünlü gitarist Yavuz Çetin eşlik etti.

Bu albümden sonra Mazhar Alanson sinemaya ağırlık vermiş ve solo bir albüm yapmış, Özkan Uğur da sinema ve televizyona ağırlık vermiş, Fuat Güner ise, bir solo albümle beraber birçok sanatçıya destek olmuştur. Üçlünün solo işleriyle uğraşmaları nedeniyle grup müziğe bir süre ara vermiştir.

2000'ler

Grup uzun bir aradan sonra Haziran 2003'te MFÖ single'ını çıkarırlar. Ele Güne Karşı ve Yalnızlar Garı şarkılarının yeni düzenlemelerinin bulunduğu bu single'dan sonra Collection best of'u çıktı. Yeni şarkı olan Enayi Miyim Ben'in bulunduğu bu albüm de Ele Güne Karşı dışında ilk toplama albümlerinde bulunmayan ve daha az bilinen şarkılarının yeni düzenlemelerinden oluşmuştu.

11 Nisan 2006'da ise, 11 yıllık aradan sonra yeni şarkıların bulunduğu isim babasının Cem Yılmaz olduğu AGU piyasaya sürüldü. Daha önce solo şarkılar olarak çıkmış Ne Bileyim Ben, Olduramadım şarkılarının yanında klip şarkıları Sarı Laleler ve Vurgun Yedim ile listelere girdiler.

Yine 5 yıl sonra 2011 yılında "Ve MFÖ" albümü yayınlanılır. ve Hep yaşın 19 ve Masal adlı şarkılara klip çekilir.

Saygınlığı

Blue Jean dergisinin yaptığı en iyi 50 Türk rock şarkısı listesinde MFÖ Mazeretim Var Asabiyim Ben ve Ele Güne Karşı şarkılarıyla yer aldı. Aynı dergi tarafından "Tüm Zamanların En İyi 5 Klasik Rock Albümü" listesinde Ele Güne Karşı Yapayalnız ile 1 numaraya yerleştiler. 2003 Kral TV Video Müzik Ödüllerinde "En İyi Grup" ödülünü kazandı.

MFÖ birçok yardım kampanyasında da yer almıştır. Son dönemlerde özellikle sokak hayvanları, eğitim, omurilik felçlileri konusunda yardım etkinliklerine katıldı.

Sertab Erener, Gülben Ergen, Gripin, Hümeyra, Feridun Düzağaç, Sezen Aksu gibi sanatçılar albümlerinde ya da konserlerinde MFÖ şarkıları yorumlamışlardır. Peter Murphy, Buselik Makamına adlı şarkıyı "Big Love of a Tiny Fool" olarak İngilizce'ye çevirmiş ve bir stüdyo albümüne, bir de konser albümüne koymuştur.

Grup imajı

MFÖ yıllardır kendilerine has özelliklere sahip olmuşlardır. Konserlerde solda Fuat Güner ortada Mazhar Alanson sağda Özkan Uğur olarak süregelen sabit bir düzenleri vardır. Konserlerde çok enerjik olan Özkan Uğur için Fuat Güner: "Özkan'dan başka çalarken şarkı söyleyip dans eden başka bir bas gitarist tanımıyorum." demiştir.

1985'teki Eurovision yarışmasında ve sonrasında grup üyeleri fötr şapkalarını bir süre çıkarmadılar. Özellikle Alanson'un Biricik Suden ile evlenmesinden sonra tasarımcı Suden'in de etkisiyle Mazhar Alanson sahneye dikenli punk saçı, ağıza yapıştırılan bant, demir maske, dikenli pantolon gibi sıradışı aksesuarlarla çıktı. Ancak Fuat Güner'in "Açıkhava Tiyatrosu’nda bir konser veriyorsun. 5 bin kişi izlemeye geliyor. Ertesi gün bir tane gazetede bile grubun haberi yer almıyor. Yer alan haberler Mazhar Alanson’un kostümü. 35 yıllık grup böyle mi yansıtılır?" diyerek tepki göstermesinden sonra Alanson kıyafetlerle ön plana çıkmadı.

Grup içinde zaman zaman çok sert kavgalar yaşanmıştı. Daha önce TİM'de verilen bir konserde Mazhar ve Özkan Mazhar'ın viagra şakası yüzünden yumruklaşmış, AGU albümünün kapağı yüzünden de kavga etmiş ve siyah kapağa sadece AGU yazılarak yetinilmişti. Ve Yunus Ç. Adlı kişiyle girdikleri kavgada hastanelik olmuşlardır

Tartışmalar

MFÖ'nün sıkça şarkılarını reklamlarda kullanması tartışma konusu oldu. 1990'ların başında Show TV'de "Köşe Dönmece" adlı bir yarışma programı sundular. Alanson'un okuldan arkadaşı olan Bülent Ortaçgil "Adaam Sen de" şarkısında "Gemiler yürümüyor kaptan, bütün köşeler bizi bekler, neden Mazhar?" sözlerini yazdı ve bir röportajında "Dünya seviyesinde vokal yapan insanlar. Çok başarılı şarkıları var. Çok sevdiğim, yaşatılması gereken bir grup... Onları, Köşe Dönmece programında görmek hiç hoşuma gitmemişti doğrusu" yorumunu yapmıştı. Fuat Güner ise bu eleştirilere "N'apalım? Bunlar senin gençliğinin şarkısı diye biz Don Kişot'luk mu yapacağız yani... Para veriliyor almayalım mı, kazanmayalım mı? (..) Şimdi ben Bülent Ortaçgil'e desem ki 'Kardeşim sana 500 milyar veriyorum, seni reklam filminde oynatacağım', 24 takla atıp gelmezse n'olayım... Kaç paraya kadar direnebilirsin? 10 milyara 'Hayır' dersin, 100 milyara 'Hayır' dersin, 'Bir milyon dolar' derim, yutkunursun abi... Ve hayatta yapmayacağın şeyi yaparsın." diyerek cevap verdi. Can Dündar da "Yalnızlık Ömür Boyu", "Güllerin İçinden" gibi şarkıların reklamlara verilmesini eleştirdi.

Albümleri

Konser Albümleri

  • 2007: MFÖ Senfonik Konser

Stüdyo albümleri

  • 1984: Ele Güne Karşı Yapayalnız
  • 1985: Peki Peki Anladık
  • 1986: Vak The Rock
  • 1987: No Problem
  • 1990: Geldiler
  • 1992: Agannaga Rüşvet
  • 1992: Dönmem Yolumdan
  • 1995: M.V.A.B.
  • 2006: AGU
  • 2011: Ve MFÖ
  • 2014: Ah Bu Ben

45'likler ve Single'lar

  • 1985: Aşık Oldum (I Fall in Love) / Didai Didai Dai
  • 1988: Sufi
  • 2003: MFÖ

Toplama albümler

  • 1989: The Best Of MFÖ
  • 2003: Collection
  • 2013: MFÖ Box Set 

Katıldıkları Albümler

  • 2002: Yeni Türkiye Coşku Dolu
  • 2006: Slow Türk Aşk Şarkıları 2006

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.