banner913
banner932
banner1012

Kuzey Kıbrıs’ın ilk Arkeoparkı Projesi'ne start verildi

banner1020

UKÜ-Medipol Universiteleri işbirliği ve Tatlısu Belediyesi desteği ile Kuzey Kıbrıs’ın ilk Arkeoparkı Projesi hazırlanyor

banner974
Kuzey Kıbrıs’ın ilk Arkeoparkı  Projesi'ne start verildi

banner971

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Arkeoloji Kültürel Miras Konservasyon Merkezi’nin de aralarında yer aldığı proje ile Kuzey Kıbrıs’a ilk Arkeopark yapılıyor.

Arkeoloji Kültürel Miras Konservasyon Merkezi Müdürlüğü’ne sunulan proje ile Kıbrıs’ın yerleşim tarihine önemli katkılar sağlayacak, Tatlısu/Akanthou bölgesine yapılacak Arkeopark açık hava etkinlikleri ile dünyaya açılacak.

İstanbul Medipol Üniversitesi, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığı ve öğretim üyeleri tarafından geliştirilen Arkeopark proje taslağı Tatlısu Belediye Başkanı A. Hayri Orçan ile UKÜ Arkeoloji Kültürel Miras Konservasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Müge Şevketoğlu’na sunuldu. Tatlısu Belediyesi sınırları içerisinde yer alan Çiftlikdüzü Mevkii arkeolojik çalışmaları, 1996 yılından beri yürütülmektedir.  2016 yılından itibaren kazı çalışmaları Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomi İşbirliği Koordinasyon Ofisi’nin finansal katkıları ile sürdürülmektedir.

“Amaç Kıbrıs’ın kültürel mirasının korunması ve yaşatılması”

Merkez Müdürü Doç. Dr. Şevketoğlu’nun verdiği bilgiye göre Tatlısu/Akanthou arkeolojik kazısında elde edilen tüm buluntu ve verilerin daha geniş kitlelere ulaşması, mevcut kültürel mirasın korunarak yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla bölgeye, “Arkeopark” yapılması hedeflenmekte.

Şubat ayında UKÜ ile İstanbul Medipol Üniversitesi arasında imzalanan akademik, bilimsel ve kültürel işbirliği protokolü sonrasında İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından hazırlanan Arkeopark Proje taslağında eğitim, çalıştay, yaz okulları ve iş atölyeleri gibi farklı programlar önerilmekte. Proje kapsamında ayrıca Tatlısu’nun önemli bir belde/ilçe haline gelmesi de planlanmakta. Tatlısu Belediyesi Başkanı Hayri Orçan’dan alınan bilgiye göre yapılan kazı çalışmalarında “Neolitik Dönem” yerleşim alanının Eski Eserler Yasası’na uygun olarak muhafaza edilmesi ve çevredeki mevcut atıl duran çiftlik yapılarının bakım ve onarımlarıyla çevre düzenleme, yeşillendirme, tanıtım ve ziyaretçilere yönelik bir tasarı  yer almakta.

Tatlısu Arkeopark dünyadaki diğer örneklerden farklı olacak

İstanbul Medipol Üniversitesi, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı ProfçDrç Atilla Dikbaş tarafından, Tatlısu’nun köklü tarihine ışık tutacak arkeolojik kazının her yıl devam etmesi, Arkeopark’a ziyarete gelen kişilere gerçek bir kazıya canlı tanıklık etme imkanı tanıması ve sunduğu yenilikçi programların Tatlısu Arkeoparkı’nı dünyadaki diğer örneklerden farklı kılacağı ifade edildi. Bilimin ziyaretçi ile buluşacağı ender örneklerden biri olması planlanan Arkeopark projesi, geniş çevrelerin Tatlısu’ya ilgi duyması bakımından da büyük değer taşımakta.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.