banner913
banner932
banner1012

Kıbrıs'ın müzik dehası; Arman Ratip

banner1020

Nota okumayı bilmeden, inanılmaz eserler yaratan, büyüleyici bir virtüöz; Arman Ratip.

banner974
Kıbrıs'ın müzik dehası; Arman Ratip

banner971

Beş yaşında annesi Jale Derviş ile piyanoya derslerine başlayan Arman Ratip, yedi yaşında besteler yapmaya başlamıştır. Olağanüstü yeteneğe sahip çocuk sanatçı olarak dikkat çeken Arman Ratip müzik karierini daha sonra Londra’da sürdürmüş ve burada EMI plak şirketine yaptığı iki albüm ve verdiği konserlerle üne kavuşmuştur. Avant-Garde ve Doğaçlama Müziği, Avant- Garde Caz ve Türk Cazı eserleriyle Londra, Viyana, Salzburg, Bükreş, Ankara Uluslararası Müzik Festivali, İstanbul, Marlborough International Music Festival, Bursa, Berlin, İslamabad, Kuzey Kıbrıs Uluslararası Müzik Festivali ve İbiza’da verdiği konserlerden sonra bu tür müziğin öncüleri arasında gösterilen sanatçı virtüöz bir piyanist-besteci olarak tanınmaktadır.

. 5 yaşından 17 yaşına kadar annesinden müzik dersi alan Arman Ratip, lise eğitiminin ardından İngiltere’de yaşayan babası Mehmet Ratip Şevket Bey’in yanına gider. 15 yıl boyunca İngiltere’de yaşamını sürdüren Arman Ratip, profesyonel anlamda müziğe Londra’da başlar. Ancak Arman Ratip’in yüksek öğrenimi müzik değil, gazetecilik olur. Yıllar süren üniversite eğitimi sırasında, ilk büyük konserini British Council merkezinde verir. İngiltere’de ard arda verdiği konserler ve EMI şirketinde kendi bestelerinden oluşan 2 albüm çıkaran Arman Ratip, tam bir bohem hayatı yaşar. Bu ülkede verdiği konserlerle meşhur olan Arman Ratip, sadece kendi eserlerini seslendiriyor.

1979 yılında Kıbrıs’a dönen Arman Ratip, sanatını ülkesinde sürdürme kararı almış. 1983 yılında eşi Şeniz Hanım’la evlenen Arman Ratip, müzikten hiç kopmamış. Bugün 19 yaşında olan oğlu Mehmet Ratip de müziğin içinde büyümesine rağmen, müzik değil, politika eğitimi almayı tercih etmiş.

Misyonunu “kendi eserlerimi tanıtmak” olarak tanımlayan Arman Ratip, uzay müziği ve 21. asrın müziği olarak kabul edilen new music kategorisinde 2 piyano konçertosu ve 60’dan fazla piyano eseri yaratmış. Avant-garde türü müzik olarak tanımlanan bu müziğin yanında, avant-garde caz ve Türk cazı, Türk folk müziği düzenlemeleri ve romantik müzik kategorilerinde çalışmalarını sürdüren Arman Ratip, müzik eleştirmenleri tarafından zamanımızın en büyüleyici ve olağanüstü virtüözlerinden biri olarak tanımlanıyor. Avant-garde ve caz gibi zor müzik türleriyle uğraşan Arman Ratip, 2001 yılında bir grup müzisyenle birlikte Arman Ratip Jazz Quartet’i kurar. Jazz’ın toplum içinde yaygınlaşması için verilen konserler büyük ilgi görür.

Ülkemizin sayılı sanatçılarından olan Arman Ratip, profesyonel anlamda müzik yaşamını sürdürdüğü halde yaşamını, hiçbir dönemde müzikten kazanamamış. Şu sıralar 3. piyano konçertosuna başlayan Arman Ratip, 4 CD projesinden 2’sinin hazır olduğunu, 2’sinin de 2 ay içerisinde hazır olacağını müjdeliyor.

Astronomi ile çok yakından ilgilenen Arman Ratip, bazı eserlerini takım yıldızlarının isimleriyle adlandırmış. Farklı ve gerçek ötesi olarak tanımlanabilecek, büyüleyici eserler yaratan Arman Ratip, dünyaya malolmuş, kendine özgü müziğiyle, dünyaca tanınan piyano virtüözlerinden.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.