banner913
banner932
banner1012

“Kıbrıs'ın Gurbetleri Son Gezginler” belgeselinin ilk gösterimi UKÜ’de yapıldı

banner1020

banner974
“Kıbrıs'ın Gurbetleri Son Gezginler” belgeselinin ilk gösterimi UKÜ’de yapıldı

banner971

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İletişim Fakültesi tarafından “Kıbrıs'ın Gurbetleri Son Gezginler” isimli belgeselin ilk gösterimi yapıldı.

UKÜ Cep Sineması’nda düzenlenen etkinlikte belgeselin yapımcısı Fatma Arpalıklı’nın özgeçmişi okunduktan sonra belgesel gösterimi gerçekleştirildi. Kıbrıs’ta yaşam süren ve kendilerini “gurbet” olarak nitelendiren çingenelerin yaşam hikayelerinin anlatıldığı belgeselde, gurbetlerin özgür yaşamları kadar, ne kadar kapalı bir toplum yapıları bulunduğu da irdelendi.

“Kıbrıs’ın Gurbetleri Son Gezginler” belgeselinin, yok olmaya yüz tutmuş bir kültürün gün yüzüne çıkartıldığı bir araştırma olduğunu kaydeden Arpalıklı,  belgeselin KKTC’de belgelenmiş ilk görsel kaynak olma niteliğine sahip bir çalışma olduğunu da belirtti. Fatma Arpalıklı, dünyada çingene olarak bilinen, Kıbrıs’ta ise gurbet denilen bu insanların yaşam öykülerinin anlatıldığı belgeselin, gurbetlerin hiç yazılmayan tarihine ışık tuttuğunu kaydetti. Fatma Arpalıklı, kısıtlı olanaklarla hazırlanan ‘Kıbrıs’ın Gurbetleri Son Gezginler’ belgeselinde, gurbetlerin gerçekten var olduklarını göstermek ve bu insanların saklı kültürünü gün yüzüne çıkartmak için bu eseri yaptığını vurguladı. Geçmişte Ada kültürüne yarı göçer yaşamları ile damga vuran gurbetlerin günümüzde giderek asimile olduğuna dikkat çeken Arpalıklı, ayrıca ayrıştırılmış olmaları toplumda bir nevi kültürlerini bugüne kadar taşımalarına yardımcı olduğunu savundu. Fatma Arpalıklı, bu eserin Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun bir yapıtı olduğunu ve belgeselin 1 yıla aşkın bir sürede hazırlandığını kaydetti.

UKÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Seçim, belgeselin tarih açısından öncü bir çalışma olduğunu belirterek, ülke eğitimine de katkısına değindi. Prof. Dr. Seçim, kültürün en önemli taşıyıcı unsurunun dil olduğunu vurgulayarak, kendilerini ve kültürlerini fark ettirmede o dilin korunmasının önemine dikkat çekti. Kültürel mirasın devamını sağlama açısından belgesellerin önemli bir yeri olduğunu açıklayan Seçim, Kıbrıslı Gurbetler hakkındaki bu belgeselin de kültürü yansıtması konusunda önemli bir kayıt olduğunu ifade etti. 

Belgesel gösteriminin ardından İletişm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Seçim, belgesel yapımcısı Fatma Arpalıklı’ya teşekkür belgesi takdim etti.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.