banner913
banner932
banner1012

İSVEÇ’İN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ -1-

banner1020

banner974
İSVEÇ’İN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ -1-

banner971

 Geçen haftlarda İsveç’e gittik; ben ve Yapımcı-Yönetmen, Araştırmacı Yazar Eralp Adanır dostumla, Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu (Ankara) ile 1447 yılında kurulan ve Dünyanın ilk 100 üniversitesi arasında olan Uppsala Üniversitesi tarafından İsveç'in Uppsala kentinde düzenlediği "Uluslararası Türk Dünyası Sempozyumu"nda bildirilerimizi sunduk. Kurumun 68. Uluslararası Bilimsel Etkinliği olan söz konusu sempozyum Eşbaşkanlıklarını Prof. Dr. Lászlo KÁROLY (Uppsala Üniversitesi, Filoloji Bölüm Başkanı) ve Prof.Dr.İrfan Ünver NASRATTINOĞLU (HKAK Genel Başkanı) üstlendi. Bir dönem KKTC'de, TC Elçisi görevinde de bulunan Kaya Türkmen'in de konuk olarak bulunduğu sempozyumda,  ben bilim kurulu üyesi olarak çağrıldığım sempozyumda "İsveç Arkeologların Kıbrıs Arkeolojisine ve Kültürüne Katkıları"  ve Yapımcı-Yönetmen, Araştırmacı Yazar Eralp Adanır dostum ise "Kıbrıs Türk Mücadele Tarihinde İsveçli BM Askerleri" başlıklı bildirisini sundu.  Sempozyum sonunda, ben ve Eralp Adanır, Üniversitenin Filoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lászlo KÁROLY'e, hem Türkoloji derslerinde kullanılmak, hem de üniversitenin kütüphanesinde yer alması için Kıbrıs Türk Edebiyatı ve Kültürü üzerine yazdıkları kitapları hediye ettik.

İsveç, çok sessiz bir ülke bizim ülkemizde çoğu yerde kaybettiğimiz bir sessizlik, kocaman bir başkentte var. Araba borusu yok, birçok insan bisiklet sürdüğü için hava kirliliği yok, arabalar ve sokaklar tertemiz, egzoz dumanı hiç yok. Biz de bisiklet sürmek bu mevsim çok güzel ama kışın bir sürdüğünüzü düşünün yolu bırakın üstünüz başın çamur içinde kalır bir yerden bir yere gitmek isterseniz. Alt yapı büyük bir sorun. Hızlı tren kullanımı çok yaygın. Heryere trenle konforlu birşekilde ulaşmak mümkün. Hatta trende ücretsiz internet bile var. Bir gün trenimiz bozuldu, kalkmadı hemen sorumlular geldi ve bize taksi ayarlayım hemen gideceğimiz yere ücretsiz gittik aynı biz.

Müzeler şahane her yer kültür merkezi bizim için önemli olan tabii 1927-1931 yıllarında yapılan ve bulunan 18000 bin eserden 12000 bin objenin 5000 kutu ile İsveç’e giden ve sergilendi yer olan Medelhavsmusset(Yakın Doğu Esi Eserler ve Akdeniz)Müzesi. 7000 yıldan fazla bir süre içerisinde, Taş Devri’nden Roma İmparatorluğu’na kadar uzanan yaklaşık 1500 arkeolojik bulgudan oluşuyor. Bu koleksiyon, Kıbrıs dışında olan en büyük eski eser koleksiyondur.

Bu koleksiyonu bulan ekip, arkeologlar Einar Gjerstad, Erik Sjögvist, Alfred Westholm ve mimar John Lindros’tan oluşuyordu. Daha sonra Kral olan İsveç Prensi, aynı zamanda arkeolog olan Gustaf Adolf’un kendisinin de, 1930’da birkaç haftalığına bir keşif gezisine katıldığı biliniyor.

1927 - 1931 yılları arasında Kıbrıs’ta bulunan ve ada için en önemli yabancı arkeoloji ekibi olarak nitelenen İsveç Arkeoloji Ekibi’nin Kıbrıs genelinde 25 bölgede çok önemli kazılar yaptılar. İşte bu müzenin girişinde bu dört önemli kişi sizi karşılıyor. Müze küçük ama Kıbrıs eserleriyle büyük gurur duyuyorlar. Her yerde Kıbrıs var, film, eser, fotoğraf. Üzülmemek içten değil bizde neden böyle bir müze yok diye.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.