banner913
banner932
banner1012

İsmet Vehit Güney’e vefa

banner1020

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin, ilk Kıbrıslı Türk ressam İsmet Vehit Güney’in 10’uncu ölüm yıldönümü yıl anısına düzenlediği, 61 sanatçının 142 eserinden oluşan “Sanatla Var Olmak Sergisi” Başbakan Erhürman tarafından YDÜ’de açıldı

banner974
İsmet Vehit Güney’e vefa

banner971

Kıbrıs Türk resim sanatının mihenk taşlarından biri olan İsmet Vehit Güney’in ölümünün onuncu yıl dönümü anısına Kıbrıs Modern Sanat Müzesi tarafından düzenlenen ve 61 sanatçının 142 eserinden oluşan “Sanatla Var Olmak Sergisi” Başbakan Tufan Erhürman tarafından açıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde bulunan Kıbrıs Sanat Merkezi Sergi Salonları’nda yapılan serginin açılışında, Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, İsmet Vehit Güney’in kızı Nilgün Güney ile Başbakan Tufan Erhürman birer konuşma yaptı.

Serginin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ümit Hassan, Yakın Doğu Üniversitesinin kurulduğu günden itibaren sanat etkinliklerine eğitimle birlikte ahenk bir tarzda özel önem verdiğini ifade ederek, çok değerli ressamlarla birlikte sanatla var olunan bir günde olunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Hassan “Bu görev anlayışının başlaması ve sürdürülmesi her alanda işbirliği ve desteklerle, sergilerle, konser ve sahne eserleri ile uluslararası sergi ve birlikteliklerle ve diğer bütün sanatla ilgili iletişim mekanizmaları ile Kıbrıs’ımızın tarihine kayıt düşürülmesi bir iftihar olgusudur. Resim, heykel, baskı ve diğer tüm tekniklerle üretilen plastik sanat ürünlerinin seçiminde Kurucu Rektör Dr. Suat Günsel’in projeleri vardır” dedi.

Kıbrıs’ın Türk ressamları usta olarak niteleyen Prof. Dr. Hassan, uluslararası platformlarda kendilerini duyurduklarını, renk, çizgi, desen, leke, gerektiğinde perspektifleriyle figüratif, soyut, naif estetik sentezleri ortaya koyduğunu dile getirdi. Kıbrıs Türklerinin müzik, tiyatro, edebiyat ve diğer alanlara yatkın olan hayat tarzının resim sanatıyla belirginleşmesinin eski tarihlere gittiğinden söz eden Prof. Dr. Hassan, Kıbrıs Türk Resim sanatının öncü sanatkârı İsmet Vehit Güney’in bütün önemli devlet ödüllerini kazandığını, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Bayrağı’nın tasarımcısı olduğunu kaydetti.  Kıbrıs Türk toplumunda resim sanatının 19. yy. sonlarında başladığından söz eden Prof. Dr. Ümit Hassan, Kıbrıs Türk resminden ve ressamlarının niteliklerinden de bahsetti.

HERBARYUM MÜZESİ 3 MAYIS’TA AÇILACAK

Rektör Prof. Dr. Ümit Hassan sözlerinin devamında, 18 yıllık bir çalışmanın emeği olan 100 bine yakın bitki çeşidinin yer aldığı Yakın Doğu Üniversitesi Herbaryum Müzesi’nin, 3 Mayıs 2019 tarihinde açılışının gerçekleşeceğini açıkladı. Prof. Dr. Hassan, “Hem doğanın yaşatılması hem de doğadan alınacak esintilerle geleceğe güzelliklerle bakılacak olması, tıp ilmi ve eczacılık fakültesinin büyük gayretleri ile oluşan müze birçok bilim dalına ışık tutulacaktır” dedi.

Yakın Doğu Üniversitesinin üst düzey bilimsel çalışmaları sonucunda üst düzey indekslerde Türkiye üniversiteleri içerisinde üçüncü Kuzey Kıbrıs’ta birinci sırada olduğunu da aktaran Prof. Dr. Ümit Hassan, bunun sadece bilim alemi ve akademik çevrelerin hissiyatına tercüman olmak değil, halkın da maneviyat konumuna yapılmış önemli gururlandıran bir başarı olduğunu kaydetti.

NİLGÜN GÜNEY: “ÖLENE KADAR FIRÇASI ELİNDEN DÜŞMEDİ”

İsmet Vehit Güney’in kızı Nilgün Güney de, babalarının Kıbrıs Türk sanat tarihinde önemli bir yeri olduğunu, ilk Kıbrıslı Türk ressam olarak 1946 yılında ilk sergiyi açan kişi olduğunu belirterek, Kıbrıs Sanat Tarihi kitabı yazılmasını temenni etti.

Nilgün Güney, “İlk sergisi çok ilgi görmüş onu motive ederek resim çalışmalarına devam etmesini sağlanıştır. İngiliz Sömürge Döneminde Victoria Kız Lisesi’nde ikinci sergisini açtı. Dönemin valisi de sergisini ziyaret ederek bir eserini satın almıştır. Bu durum resim sanatına devam etme aruzsunu perçinledi. Hayatının sonuna kadar resim yaptı. Resim dışında birçok sanat dalıyla ilgilendi. Ölene kadar fırçası elinden düşmedi ve öldüğünde sehpasında neredeyse bitmek üzere olan bir resmi bulunmaktaydı. Hayatını hep resim üzerinde, sanat olarak yaşadı. Onunla gurur duyuyoruz. Bu onursal serginin gerçekleşmesini sağlayan Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İrfan Günsel’e, Yakın Doğu Üniversitesi yetkililerine, eserleriyle katkı koyan sanatçılara teşekkür ediyorum” sözlerini kullandı.

BAŞBAKAN ERHÜRMAN: “SERGİ BİR VEFA DUYGUSUNUN ANLAMINI TAŞIYOR”

Başbakan Tufan Erhürman ise, İsmet Vehit Güney’in anısı ve yarattığı güzellikleri önünde saygıyla eğildiğini ifade ederek, Yakın Doğu Üniversitesi’nin kültür sanat etkinliklerinden birin de daha gurur dolu bir günde olunduğunu söyledi.

Başbakan Erhürman, “Etkinlikler gerçekten de bir üniversitenin sadece bilimle var olması belki de bir kuşun tek kanatlı uçmaya çabalaması gibi bir şeydir. Dolayısıyla ikinci kanadın son dönemde yoğun bir şekilde devreye giriyor olması ve bilimin kültür sanatla dengeleyerek Yakın Doğu Üniversitesi’nin daha yükseklere çıkmasını sağlaması takdire şayan. Büyük bir mutlulukla bu yöndeki gelişmeleri izliyorum” diye konuştu. 

“Kıbrıs Türk sanatında ilk sergiyi açan öncü bir sanatçımız olan İsmet Vehit Güney’in açtığı yoldan ilerleyen sanatçıların bir tür vefasıdır bu serginin anlamı ve önemi” diyen Başbakan Tufan Erhürman, sanatçılar arasındaki dayanışmanın ve vefanın altı çizilmesi gerektiğini söyledi.

Sözlerinin sonunda bir toplumun üreterek var olabileceğini ifade eden Başbakan Erhürman, “Sanat üreterek var olmak, üreterek var olmanın en asil, estetik ve özel biçimidir. Plastik sanatlar sanatçılarımız aracılığı ile varlığımızı tüm dünyaya gösteren bir unsurdur. İsmet Vehit Güney’i onurla gururla anıyoruz. Sanatçılarımızla, Üniversitelerimizle bu konulara verdikleri duyarlılık ve katkılar için büyük gurur duyuyoruz. Gurur dolu bir sabahta buluştuk, emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

SERGİ, 9 MAYIS’A KADAR AÇIK OLACAK

Konuşmaların ardından, sergi kurdelesi kesilerek sergi gezildi. Kıbrıs’taki 61 resim sanatçısının plastik sanatlar alanındaki bütün disiplinleri kapsadığı 142 eserin sergilendiği “Sanatla Var Olmak Sergisi”, 9 Mayıs 2019 tarihine kadar, hafta içi 10.00-16.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.