banner913
banner932
banner1012

İhsan Tayhani’nin yeni kitabı çıktı

banner1020

Doç.Dr.İhsan Tayhani’nin 401 sayfalık “Kıbrıs Havacılık Tarihi ve Kıbrıslı Havacılar” adlı eseri çıktı

banner974
İhsan Tayhani’nin yeni kitabı çıktı

banner971

Doç.Dr.İhsan Tayhani’nin 401 sayfalık “Kıbrıs Havacılık Tarihi ve Kıbrıslı Havacılar” adlı eseri çıktı. Bu konuda büyük bir boşluğu dolduran eser önemli çalışma.

            İsmail Bozkurt önsözde şöyle diyor: “Toplumsal bellek” ya da “toplum belleği,” kitaplarımda, yazılarımda, konuşmalarımda, söyleşilerde, çıktığım radyo ve tv programlarında ve her vesileyle üzerinde ısrarla durduğum konulardan biridir. Bıkıp usanmadan, Kıbrıs Türk Halkı’nın ciddi boyutta “belleksizleştiğini”/“belleksizleştirildiğini” ya da “toplumsal bellek yitimi”ne uğradığını/uğratıldığını; bunun doğal sonucu olarak da “kimlik bunalımı,” “bilinç bulanıklığı” ve “yurttaşlık bilinçsizliği” yaşandığını dile getiririm.

Değerli dostum İhsan Tayhani, bu adaya geldiği günden beri sürekli olarak Kıbrıs Türk Halkı’nın Mücadele (ya da Varoluş) Tarihi ile ilgili çalışmalar yaparak ve bunu hem doğrudan kendisi üreterek, hem sözlü tarih çalışmaları, sempozyum, televizyon programları düzenleyerek toplum belleğine ciddi katkılar yapılmasını sağlamaktadır. Bu kez de bir boşluğu dolduracak ve toplum belleğini besleyecek bir kaynak kitapla, “Kıbrıs Havacılık Tarihi ve Kıbrıslı Havacılar”la karşımıza çıkıyor. Aslında ilk anda insana şaşırtıcı gibi gelebilir bu konu, “bayram değil seyran değil, eniştem beni niye öptü” kabilinden ikirciklendirebilir ama yalnızca kitabın “İçindekiler”ine bakınca bile hiç de küçümsenmeyecek bir süreç ve birikim olduğunu anlar insan! 

            Sayın Tayhani’nin havacılıkla ilgisi yeni değil! Doktora çalışması da havacılıkla ilgili!  “Atatürk’ün Bağımsızlık Politikası ve Uçak Sanayii (1923-1950)” konulu doktora tezi 2004 yılında Türkiye Türk Hava Kurumu Genel Merkezi tarafından kitap olarak da yayımlandı. Nitekim “kısmen Türkiye Havacılık Tarihi’nin de irdelendiği bu çalışmanın, bu kez onun Kıbrıs Havacılık Tarihi’ni inceleme isteğini” tetiklediğini öğreniyoruz Önsöz’ünde!

            Sayın İhsan Tayhani, bu kitapla doğrudan toplum belleğine yaptığı katkıdan hiç söz etmez. Buna karşın, 6 yıl sürdüğünü vurguladığı kitabı hazırlama aşamasında karşısına çıkan güçlüklerin başında, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kurumsal hafızaların yetersizliğini, hatta olmayışını, bu bağlamda belge yokluğunu” açık yürekle dile getirir.

Verdiği örnekler bu konudaki yürek burkan durumumuzun çarpıcı göstergeleridir: Meğer Lefkoşa, Timbu, Ercan ve Geçitkale havaalanlarıyla ilgili bir hafıza yokmuş.

Bu arada “yıllar öncesinin güzel bir hatırası olarak belleklerimizde yer etti” diyerek fecaat denebilecek acı bir gerçeği anımsatır. “1984’te kurulan ve dramatik bir biçimde kapanan Kuzey Kıbrıs Türk Hava Kurumu’na ait belgeleri, bir dönem kurumda genel sekreterlik yapan Erdoğan Arpalıklı ile birlikte, şimdilerde Kıbrıs Havacılık Federasyonu tarafından kullanılan binadaki depoda bulunan tozlu çuvallar içinden çıkardığını” söyler. Aslında “toplumsal bellek” konusunu çok nazik bir anlatımla ama ustaca vurgulamış olur böylece!  

            “Kıbrıs Havacılık Tarihi ve Kıbrıslı Havacılar” kitabı zengin içeriğiyle kendi alanındaki boşluğu dolduracak ve yeni akademik çalışmalara kaynaklık edebilecek niteliktedir. “Kıbrıs Hava Sahası,” “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Kurumsal Havacılık Faaliyetleri,” “Kıbrıs Türk Hava Kurumu’nun Emektar Yöneticileri,” “Kıbrıs Uğruna Şehit Olan Türk Hava Kuvvetleri Mensubu Pilotlar,” “Kıbrıs Havaalanları”, “Kıbrıs Türk Hava Yolları,” “Geçitkale Havaalanı ve Hava Sporları Federasyonu,” “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Üniversitelerinde Fakülte ve Yüksekokullar Bünyesindeki Havacılık Bölümleri,” “Sonuç” başlıklarını taşıyan 10 bölümün her biri başlı başına bir bilgi hazinesi ve tarih dersi!

            Kitabın içeriğine baktığımızda,  söz konusu olanın salt havacılık olmadığını, havacılık anlatılırken Mücadele/Varoluş Savaşımı’nın değişik bir yüzünün anlatıldığı açıktır. Başka bir deyişle dostum İhsan Tayhani, aslında havacılık tarihimizle mücadele tarihimizin değişik bir yüzünü de anlatmış oluyor. Bu bakımdan “Kıbrıs Havacılık Tarihi ve Kıbrıslı Havacılar” toplumsal belleğimize yapılan çok ama çok değerli bir katkı ve bizi bu Ada’ya bugünkü halimizle ”gökten zembille indiğimiz” sananlara verilen yeni bir yanıt olup önemli bir boşluğu doldurmakta; güneşin balçıkla sıvanamayacağı gerçeğini bir kez daha gözler önüne sermektedir.

            Elinize, dilinize, beyninize sağlık değerli dost İhsan Tayhani Hoca!

            Bu güzel ve kaynak nitelikli çalışmanız için sizi kutluyor ve size teşekkür ediyorum.

            Bu Ada’daki bitmeyen savaşımımızı anlatacak, toplumsal belleğimizi zenginleştirecek daha nice nice eserlere...”

Doç. Dr. İhsan Tayhani Kimdir

İhsan Tayhani 1951 yılında Elazığ'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Elazığ'da tamamladı. 1974 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu İngilizce Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre Fırat Üniversitesi'nde çalıştı. 1984 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'ne geçti. Yine 1994 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü "İngilizce Dili ve Eğitimi" Anabilim Dalından "Yüksek Lisans " derecesini aldı.

1995 yılında İngiltere'de İngiliz Dili Eğitimi konusunda eğitim gören Tayhani, Colchester Enstitüsü'nden TEFL diploması aldı. Aynı yıl Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü'nde doktora çalışmalarına başladı. Ekim 2001 'de "Atatürk'ün Bağımsızlık Politikası ve Uçak Sanayi (1923-1950)" konulu doktora tezinin savunmasını yaparak doktora derecesini aldı. Söz konusu çalışma, Türk Hava Kurumu Genel Merkezi tarafından 2004 yılında kitap olarak yayımlandı.

İhsan Tayhani, 2004-2005 eğitim-öğretim yılında Celâl Bayar Üniversitesi Demirci Eğitim Fakültesi'ne Yardımcı Doçentlik kadrosu ile atandı. 15 Şubat 2006 tarihinde CBÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü görevini üstlendi. 15 Eylül 2007 tarihinde kendi isteği ile emekliye ayrılan İhsan Tayhani, 13 Ekim 2007 tarihinde Lefke Avrupa Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi'nde sözleşmeli statüde Yardımcı Doçent olarak görev aldı. 2014 yılında Doçent olan İhsan Tayhani, 2010 tarihinden beri LAÜ Fen- Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanlığı ve Kasım 2016'dan beri Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürlüğü görevlerini yapmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Tarihi ve Kıbrıs Tarihi ile ilgili makaleleri bulunan İhsan Tayhani'nin, 2004 yılında yayımlanan "Atatürk'ün Bağımsızlık Politikası ve Uçak Sanayii (1923-1950)", 2007 yılında Siyasal Yayınları arasında çıkan "Tanıklarıyla Kıbrıs Türk Milli Mücadelesi" ve 2011 yılında Kaynak Yayınları arasında çıkan, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ile yapılan son çalışma özelliğini taşıyan "Özgürlük Yolunda Bitmeyen Koşu: Denktaş " adlı kitapları bulunmaktadır.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.