banner913
banner932
banner1012

Günsel’i yollarda görmek için geri sayım başladı

banner1020

Kazakistanlı ve Azerbaycanlı resim ve heykel sanatçılarının Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için hazırladıkları sergiler, Bakan Taçoy tarafından YDÜ’de açıldı. Prof. Özkul, KKTC’nin ilk yerli otomobili olan Günsel’in son aşamasına gelindiğini ve çok yakında Günsel’i tüm ihtişamıyla yollarda görüleceğini açıkladı

banner974
Günsel’i yollarda görmek için geri sayım başladı

banner971

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için Kazakistanlı resim sanatçısı Gulnar Askarova ve Azerbaycanlı resim sanatçısı Rafael Aliyev tarafından hazırlanan iki kişisel resim sergisi ile Kazakistanlı heykel sanatçıları Bagdat Sarsan ile Zhanna Nurgerbek’in iki kişisel heykel sergisi Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy tarafından açıldı

Kıbrıs Türk Milli Tarih Müzesi Yönetim Kurulu Kurucu Başkanı Prof.Dr. Ali Efdal Özkul, sergi açılış konuşmasında “Kıbrıs adasının iklimi ve doğal güzellikleri ile Kıbrıs Modern Sanat Müzemizin düzenlediği çalıştayların sanatçılarımızın hayal güçlerine ve yaratıcılıklarına yaptığı olumlu etkiler, sanatçılarımızın eserlerinde gözler önüne çıkmaktadır. Aslında bu etkinin en büyüğü ise Kurucu Rektörümüz Dr. Suat Günsel’in sanatçılarımıza verdiği ilhamda gizlidir” dedi.

Özkul, şöyle konuştu:

“Yakın Doğu Üniversitesi olarak eğitim, bilim, sağlık, teknoloji ve sanat gibi birçok alanda Kıbrıs Türk toplumuna verdiğimiz öncü hizmetlere çok yakında bir yenisini daha ekleyeceğiz. 2016 yılında temelleri atılan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk yerli otomobili olan Günsel’in son aşamasına gelindiği ve çok yakında, sayılı günler içerisinde Günsel’i tüm ihtişamıyla yollarda görebileceğimizi müjdelemek isterim.”

Kazakistanlı resim sanatçısı Gulnar Askarova da, Kurucu Rektör Dr. Suat Günsel’in tüm sanatçılara gösterdiği ilgi ve destekten ötürü ve ayrıca, çalışma, üretme ve Modern Sanat Müzesi’nde iz bırakma fırsatı sunulduğu için teşekkürlerini dile getirdi. Askarova; “Bu tarih dolu, kutsal topraklarda çalışma ve en önemlisi vatanımı ve halkımı temsil etmek benim için büyük bir gururdur. Herkese başarılar ve refah dilerim” ifadelerini kullandı.

Kazakistanlı heykel sanatçısı Zhanna Nurgerbek ise, Türk kültürünün önemli bir kısmının heykelsi taş anıtlarda korunduğunu vurgulayarak, “ Atalarımızın Avrasya'da Balbaltaşaş'ta taştan yapılmış heykellerine bugün de hayran kalıyoruz. Bu, gelecek nesillere de ilham verebilecek bir örnektir.  Resim ve heykel sanatını anlayabilen ve ona zaman değil, hayatını ayırabilen Kurucu Rektör Dr. Suat İ. Günsel ile tanıştığımıza çok mutluyuz. Kalbine, ruhuna ve harika ekibine teşekkür ediyoruz.” dedi.
Kazakistanlı bir diğer heykel sanatçısı Bagdat Sarsen de; “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne vardığımda ve Yakın Doğu Üniversitesi’ni gördüğümde kampüse hayran kaldım. Kıbrıs Modern Sanat Müzesi fikrine tüm yüreğimle inanıyorum. Bu nedenle, burada ürettiğim ve üreteceğim tüm heykellere, tüm çabalarımla katkı koyacağım. Kurucu rektör Dr.Suat Günsel’e bu  fırsatı sunduğu için teşekkür ederim.” dedi

Azerbaycanlı resim sanatçısı Rafael Aliyev ise, eserlerinde figüratif, modern, soyut dışa vurumcu teknikler kullandığını vurgulayarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunduğu süre içerisinde hem kendini geliştirdiğini hem gördüğü ilgi ve destekten ötürü minnettarlığını dile getirerek, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nde kendisinin de imzasının olacağından ötürü onur duyduğunu belirtti.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy ise; salona girer girmez farkındalık hissettiğini, resimlerin yanında heykelleri görmekten dolayı heyecanını gizleyemediğini belirtti.

Bakan Taçoy, çevresindekilerin sürekli sergi açılışında olmasını ve ne yaptığını sorguladığını, bunlara verdiği cevabında ise, dünyanın acımasızlığının ve hayatın getirdiği yıpranmışlığın her zerresinde farklı bir olayın yaşanması gerektiğini vurguladığını, bu imkânları bulabilmek ve bunu yaşayabilmek için ise, günün çok kısa bir vaktini alsa bile, kendisini çok daha farklı bir ruh haline götürdüğünü ifade ettiğini belirtti.

Bakan Taçoy; “Nasıl ki gecenin karanlığı, çevrenin, doğanın ve etrafımızdaki tüm çirkinliklerin örtülmesini sağlıyor ise sanatın ortaya koymuş olduğu anlatım da hayatta yaşadığımız birçok çirkin olayı çok daha farklı bir şekilde yansıtılmasını, anımsanmasını sağlıyor. İşte bu güzelliklerin içerisinde sanatın gerek size göstermiş olduğu ve yaşadığınız mutluluk, gerekse sizi acıların ötesine çıkartıyor olmasına şükretmek gerekmektedir. Yaratmak sadece bilgi ve bilişimde değildir veya bir araştırma ve geliştirmede de değildir. Yaratmak bir sanat eseridir. İçindekini dışarıya yansıtmaktır. Yaratmak, tarihi gördüğünüzden çok daha farklı şekilde göstermektir. İşte bahsettiğimiz tüm bu imkânların bir araya gelip bizimle paylaşıldığı yer Yakın Doğu Üniversitesi’dir. Bir kültürün sonraki zamanlarda gösterilebilmesini sanata borçluyuz.  Sanat bizi rahatlatan bir durumdur,  bunu yaratanlara görmemizi sağlayanlara teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

 Gümüş anahtar onur ödülü ve belgeler takdim edildi, kurdeleler kesildi

Konuşmaların ardından Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy tarafından Kazakistanlı heykel sanatçıları Zhanna Nugerbek ile Bagdat Sarsen’e teşekkür belgeleri , Kazakistanlı resim sanatçısı Gulnar Askarova ile Azerbaycanlı resim sanatçısı Rafael Aliyev’e Gümüş Anahtar Onur Ödülü takdim edildi. Sergiler, 24 Ocak 2020 tarihine kadar hafta içi 08.00-16.00 saatleri arasında Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi sergi salonunda ziyaret edilebilecek.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.