banner69
banner98

Eşsiz sesi ve duruşu olan bir sanatçı; Cem Adrian

banner27

Cem Filiz veya sahne adıyla Cem Adrian, 30 Kasım 1980; Edirne doğumlu, Türk müzisyen, söz yazarı, yapımcı ve yazardır.

Eşsiz sesi ve duruşu olan bir sanatçı; Cem Adrian

banner87

Babası tüccar, annesi ev hanımı olan Yugoslavya göçmeni bir ailenin 2. çocuğu olarak Edirne'de doğmuştur. Gerçek adı ise Cem Filiz'dir. Adrian sahne soyadını doğduğu ve büyüdüğü Edirne şehrinin antik çağlardaki ismi olan Hadrianoupolis'ten esinlenerek almıştır.Adrian'ın müzisyenlik yolundaki ilk adımını Demet Sağıroğlu vasıtasıyla tanıştığı Fazıl Say‘ın davetiyle Bilkent ÜniversitesiSahne Sanatları Fakültesi’ne girerek attı.

Müzik hayatı

2003-2006: İlk yılları

2003 yılında Mystica grubuyla solist ve dansçı olarak çalıştı. 2005 Şubat'ında "Ben Bu Şarkıyı Sana Yazdım" isimli ilk albümü yayınlandı ve 2006 yılı Ocak ayında prodüktörlüğünü şarkı sözlerini kendisinin üstlendiği 13 parçadan oluşan ikinci albümü Aşk Bu Gece Şehri Terk Etti 2006 yılı Aralık ayında piyasaya çıkmıştır. Albümde konuk olarak; Umay Umay, Denizhan ve Suicide yer almıştır.

2006-2009

2006 yılı sonundaki "Aşk Bu Gece Şehri Terk Etti" albümünün tanıtım konseri performansı ve Hayal Kahvesi konserler dizisi başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde verdiği konserlerini, üçüncü albüm projesine kadar devam ettirmiştir. Ayrıca Gökhan Çevir ile çalışmıştır. Bu süre zarfında birçok konser vermiş, canlı yayın ve programa katılmıştır. Emir albümünün kayıtları sürerken, 2007 yılı sonunda kayıtlarına başlanan, sadece piyano kullanılarak hazırlanan serinin ilk albümü olan Essentials / Seçkiler - Etnik 2008 yılı Haziran ayında piyasaya çıkmıştır.

2007 yılı Temmuz ayında çalışmalarına başlanan, prodüktörlüğünü kendisinin üstlendiği, albüm kayıtlarından, şarkı sözüne, müziklerinden, aranjlerine kadar kendisinin yaptığı dördüncü profesyonel çalışması 'tanrının emri aşkı' anlatan Emir albümü 26 Aralık 2008 tarihinde piyasaya çıkmıştır. Albümde konuk olarak; Hayko Cepkin (albümün 8. parçası: "Kelebek") ve Pamela Spence (albümün 5. parçası: "Anladım") yer almıştır.

2010-2013

Beşinci stüdyo albümü olan, "insanın dönüp dolaşıp varacağı yerin yine kendisi olduğunu" vurguladığı "Kayıp Çocuk Masalları" 25 Aralık 2010 tarihinde piyasaya çıkmıştır. 12 parçadan oluşan albümün tüm şarkılarının söz ve müziği Cem Adrian'a aittir. Albümde Murat Yılmazyıldırım ve Aylin Aslım ile düetleri bulunmaktadır. 18 Eylül 2012 tarihinde altıncı stüdyo kaydı olan "Siyah Bir Veda Öpücüğü" adlı albümünü çıkarmıştır. Albümde 12 şarkı bulunmaktadır. Albümde, "Hani Bazen" adlı şarkıda Ayten Alpman ile Cem Adrian düet yapmıştır.

2014-günümüz

2014 yılında Essentials / Seçkiler 2 albümünü çıkarmayı planlayan Adrian, son anda karar değiştirerek, Ekim 2014'te Sana Bunları Hiç Bilmediğin Bir Yerden Yazıyorum adlı albümünü sanat hayatının 10. albümü olarak çıkarmıştır. Albümde Şebnem Ferah ve Sagopa Kajmer ile düetleri dahil toplam 12 şarkı bulunmaktadır. Albümdeki tüm şarkıların sözü ve müziği Cem Adrian'a aittir.

30 Aralık 2015'te 2 şarkıdan oluşan İlk ve Son Kez isimli single albümünü internet üzerinden takipçilerine ücretsiz olarak sunmuştur. Albümde daha önceden yayınlanmamış ve albüme ismini veren "İlk ve Son Kez" parçası ile birlikte Aşk Bu Gece Şehri Terk Etti albümünde yer alan "Sessizce" parçasının yeni versiyonu yer almıştır.

21 Ocak 2016'da, Seçkiler 2 albümü Dokuz Sekiz Müzik etiketiyle raflardaki yerini almıştır.

Şarkıcı, 2016'nın Eylül ayında yayınlamayı düşündüğü "Tuz Buz" isimli albümünün çıkış tarihini Eylül 2017'ye ertelemiştir. Albümde yer alacak olan "Yine Özledim" ve "Seni Seviyorum" gibi parçaları sosyal medya üzerinden takipçileriyle paylaşmıştır.

2017 yılında bir çocuğun ameliyat masraflarını karşılamak için Manuş Baba, Ceylan Ertem, Mabel Matiz ve Derya Köroğlu ile birlikte "Bir Çocuk İçin Şarkılar" adı altında bir konser vermiştir.

Cem Adrian'ın Türkiye'de sansür, ifade özgürlüğü ve insan hakları gibi birçok konuda söylemleri mevcuttur. Adrian, hakkında eşcinsel olduğu yönünde yapılan yorumlara bir röportajında "Kadın sesiyle de şarkı söyleyen bir adam hakkında böyle bir yakıştırma çıkmaması mümkün mü?" diyerek yanıtlamıştır. Yine 2010 yılında yayınlanan Kayıp Çocuk Masalları albümünde seçtiği eşcinsellik temasını andıran albüm kapağı için de şöyle demiştir:

Eşcinsel olup olmadığım gibi mi? Bence insanların böyle sorular sormayacak duruma gelmeleri lazım artık! Özel hayatımı kimsenin ilgilendirdiğini düşünmüyorum. Ben bir müzisyenim hepsi bu. Ayrıca çağrıştırsın yani sorun yok!

–Cem Adrian, Kasım 2010

Yine sanatçı LGBT'ye olan desteğini 2010 yılında hakkındaki eleştirilere verdiği "Cinsel kimliklerle derdi olanlarla derdim var." yanıtıyla vermiştir. 2012 yılında yayınlanan Siyah Bir Veda Öpücüğü albümünde "Yalnızlık" şarkısına çektiği, temasında bir travestinin de olduğu klibini yayınlamıştır.Klipte ayrıca mastürbasyon yapan bir gence de yer verilerek yalnızlık iması yapılmıştır.

Diskografi

Ana madde: Cem Adrian diskografisi

  • 2005: Ben Bu Şarkıyı Sana Yazdım
  • 2006: Aşk Bu Gece Şehri Terk Etti
  • 2008: Essentials / Seçkiler
  • 2008: Emir
  • 2010: Kayıp Çocuk Masalları
  • 2012: Siyah Bir Veda Öpücüğü
  • 2013: Şeker Prens ve Tuz Kral
  • 2014: Cam Havli (Umay Umay ile birlikte)
  • 2014: Sana Bunları Hiç Bilmediğin Bir Yerden Yazıyorum
  • 2015: Yalnızlık Senden Daha Çok Seviyor Beni
  • 2015: İlk ve Son Kez (Single)
  • 2016: Essentials / Seçkiler 2

banner104
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.