banner913
banner932
banner1012

Çok yönlü bir sanatçı Müjdat Gezen

banner1020

Müjdat Gezen Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, şair, eğitmen. Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ni kurmuştur. Kasım 2007'den beri UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi'dir.

banner974
Çok yönlü bir sanatçı Müjdat Gezen

banner971

Türk tiyatro ve sinema tarihinin en usta isimlerinden Müjdat Gezen, 29 Ekim 1943 yılında dünyaya gelmiştir. Komedi ve mizah dalında canlandırdığı tiplemeleriyle Türk Dünyasının en sevilen oyuncusu haline gelmiştir. Özellikle kendi birikimiyle kurup ücretsiz hizmet verdiği Müjdat Gezen Sanat Merkezi tiyatrosuyla, Türkiye’nin gösteri sanatına sağladığı büyük katkı ile gönüllerde yer edinmiştir.

Çocukluk yılları

29 Ekim 1943 yılında İstanbul Fatih'de doğdu. Sahneye ilk kez 1953 yılında Hırka-i Şerif İlköğretim Okulu'nda ilk piyesinde çıktı. Aynı yıl Doğan Kardeş çocuk dergisinde şiirleri yayımlandı. Yine bu yıllarda İstanbul Radyosu Çocuk Kulübü'nde mikrofonla tanıştı. 1956-57 yıllarında çeşitli amatör tiyatro topluluklarında rol aldı ve 1960 yılında İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları' nda profesyonel oldu. Aynı yıl Vefa Lisesi'ni bitirdi. 1961 yılında İstanbul Belediyesi Konservatuvarları Tiyatro Bölümü'ne girdi. 1962 yılında ilk filmini çevirdi 

Kariyeri

Gezen, 1963 yılında ilk özel tiyatro çalışmasını yaptı. Münir Özkul ve Muammer Karaca Tiyatroları'na girdi. 1963-64 yıllarında sanat dergilerinde şiirleri çıktı. 1964-1966 yılları arasında askerlik yaptı ve oyun yazma denemelerinde bulundu. 1966 yılında Ulvi Uraz Tiyatrosu'na girdi. 1967 yılında arkadaşlarıyla birlikte Halk Oyuncuları'nı kurdu. 1968 yılında ilk kez kendi özel tiyatrosunu açtı ve aynı sezon İstanbul Tiyatrosu'nda çalıştı. 1970 yılında sahne çalışmaları ve film çalışmalarında ve aynı zamanda TV çalışmalarında bulundu. Aynı yıl Elif adlı kızı dünyaya geldi. Gazete ve dergilerde yazdı. 1975 yılında ilk kitabı yayımlandı.1999 yılı itibariyle 28 yayımlanmış kitabı vardır. Ayrıca, ilkokul Türkçe kitaplarında yazıları mevcuttur. 1982 yılında bir yayınevi kurdu. Yine aynı yıl İstanbul Belediye Konservatuvarı ve sonradan İ.Ü. Devlet Konservatuvarı'nda Türk Tiyatrosu öğretmenliği yaptı. Aynı yıl, yazar arkadaşı Kandemir Konduk'la birlikte "Güldürü Üretim Merkezi"'ni kurdu ve büyük gazetelerde mizah sayfası yönetti. 1991 yılında MSM'yi kurdu. 1992 yılında "MSM Ormanı"'nı kurdu. 1995 yılında Hamlet Efendi adlı oyunu ödül aldı ve Devlet Tiyatroları'nda oynandı. 1996-1998 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde yazdı. 1997 Devlet Tiyatroları'nda oyun yönetti. Aynı yıl Babam adlı oyunu ödül aldı. 1998 yılında ilk kez adını taşıyan tiyatrosunu kurdu. Yüz civarında filmde, elli civarında oyunda, binden fazla radyo ve TV Skecinde rol aldı, bunların bir bölümünü yazdı ve yönetti.

Müjdat Gezen aynı zamanda şair. 74 adet şiirden oluşan "Şiirim geldi bırakın beni" isimli bir albümü var. Albümde kendisiyle birlikte Savaş Dinçel, Mustafa Alabora, Perran Kutman, Ali Poyrazoğlu, Rutkay Aziz ve Sunay Akın gibi isimler yer alıyor.

Ödülleri

  • 2011 - 15. Afife Tiyatro Ödülleri Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü
  • 2011 - Uludağ Üniversitesi 8.Medya Ödülleri/Tiyatro Onur Ödülü

Rol Aldığı Tiyatro Oyunları

  • 1881 (oyun) : Müjdat Gezen - Müjdat Gezen Tiyatrosu - 2012
  • Mustafam Kemalim : Tuncer Cücenoğlu - Müjdat Gezen Tiyatrosu - 2010
  • Aptal (oyun) : Müjdat Gezen - Müjdat Gezen Tiyatrosu
  • Sınıf Bunad : Müjdat Gezen - Müjdat Gezen Tiyatrosu - 2007
  • Hamlet : William Shakespeare - Müjdat Gezen Tiyatrosu - 2006
  • Yedi Kocalı Hürmüz : Sadık Şendil - Yayla Sanat Merkezi - 1999
  • Hababam Sınıfı : Rıfat Ilgaz - Yayla Sanat Merkezi - 1998
  • Hamlet Efendi : Müjdat Gezen - Bursa Devlet Tiyatrosu - 1996
  • Srsem Kocanın Kurnaz Karısı : Haldun Taner - Trabzon Devlet Tiyatrosu - 1996
  • Artiz Mektebi : Müjdat Gezen\Kandemir Konduk - Şan Tiyatrosu - 1987
  • Vatan veya Memleket : Sadık Şendil\Muzaffer İzgü\Umur Bugay - Müjdat Gezen Tiyatrosu - 1978
  • Palyaço (oyun) : Müjdat Gezen - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 1977

Müjdat Gezen Romanları / Eserleri / Kitapları:

Sınıf Bunadı, Aptal Hamdi Avustralya’da, Aptal Hamdi Zor Durumda, Fıkracı, Hamlet Efendi – İstanbul Müzikali, Çizgilerle Nzım Hikmet, Artiz Mektebi, Sit Nene’nin Masalları, Salak Oğlum, Oyunculuğun Felsefesi, Ben Çocukken, Kuzucuk, Arkadaşım Maske, Oyunculuk Eğitimi, Naftalin Bozulmuşsa, Neden Dersen…, Komikler Ağlamaz, Meşhur Yenikapı Cinayeti, Yapabilirsin, Büyüyünce Ne Olucan?, Ç. Arkadaşım Aziz Nesin, Gırgıriye, Çocuk Adam, Babam, Şİİrim Geldi Bırakın Beni, Galiba Ben Sanatçıyım, Aptal Hamdi Bizi Güldürüyor, Türk Tiyatrosu Kitabı – Meddah-Karagöz – Ortaoyunu, Oyuncunun Elkitabı

          

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.