banner913
banner932
banner1012

Çizgisinden ve asaletinden ödün vermeyen bir sanatçı... Leman Sam

banner1020

Upuzun kızıl saçları, her daim koruduğu asil duruşu, olaylar ve haksızlıklar karşısında tepki alacağını bile bile kullanmaktan çekinmediği sivri dili, çevreye ve hayvanlara karşı gösterdiği duyarlılığıyla bir dev Leman Sam…

banner974
Çizgisinden ve asaletinden ödün vermeyen bir sanatçı... Leman Sam

banner971

23 Temmuz 1951 yılında İstanbul Üsküdar’da dünyaya gelen Leman Sam, Rumeli kökenlidir ve babasının subay olması nedeniyle çocukluğunu Hakkari, Gaziantep, Mersin, Ankara gibi Anadolu’nun birçok farklı yerde geçirdi.

TERCÜMAN, GAZETECİ, ÇİÇEKÇİ

Tiyatro, mim, dans ve şan eğitimi alan Sam, başlangıçta müziği meslek olarak seçmeyi hiç düşünmüyordu. Profesyonel müzik kariyeri başlamadan önce Spor Bakanlığı'nda tercümanlık, gazetecilik ve kısa bir dönem çiçekçilik de yapan Leman Sam, 1979 yılının sonlarına doğru İstanbul Devlet Operası'nda dışarıdan alınacak bir solist için açılan sınava girdi ve kazandı. 1,5 sene kadar öğrenim gördükten sonra bir arkadaşının onu Mehmet Teoman'la tanıştırması sonucu Sam'a müzik dünyasının kapılarını açıldı.

ŞEVVAL SAM’IN ANNESİ

Genç yaşta evlenen şarkıcının Şehnaz Sam ve Şevval Sam isimlerinde iki kız çocuğu dünyaya geldi. Ekonomik zorluklar ve şiddetli geçimsizlik sonucunda Leman Sam evliliğini noktaladı.

LİVANELİ ŞARKILARI İLE PARLADI

İlk albümü olan, 1988 yılında yayınladığı, Zülfü Livaneli şarkılarını yorumladığı eserlerden oluşan Livaneli Şarkıları isimli albümü Sam’ın müzik piyasasına hızlı bir giriş yapmasını sağladı. Güçlü yorumuyla müzikseverlerin beğenisini kazanan Sam, 1990'da yapımcılığını Garo Mafyan'ın yaptığı Çağrı albümünü dinleyicileriyle buluşturdu.

İLLA İLLA

1992'de yayınladığı Ayak Sesleri isimli albümü çok beğenildi ve döneminin en popüler çalışmalarından biri oldu. 1994'te Eski Fotoğraflar ve 1998 yılında yapımcılığını Vedat Sakman'ın gerçekleştirdiği “İlla” albümüyle hafızalarda yer aldı.

DİPLOMATİK KONSERLER VERDİ

Sam, Sopot Festivali, Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Derneği Konseri, Türkmenistan - Türkmenbaşı Aşkabad Konseri, Curaçao Trubdour Festivali gibi etkinliklerde yer aldı ve birçok diplomatik konser verdi. Portekiz Cumhurbaşkanı Mario Suarez'a, USA Başkanı George Bush’a, Malezya Kralı ve Kraliyet Ailesi'ne konserler vermiştir.

19 KEDİSİ İLE BİRLİKTE YAŞIYOR

Ayrıca hayvanlara düşkünlüğü sebebiyle bu konuda toplumsal duyarlılığı arttırmak yönünde birçok çalışma yapan Sam'ın, bu konuyla ilgili olarak hakkında açılmış birçok dava bulunmaktadır. 19 kedisiyle birlikte yaşayan sanatçı, sık sık hayvan barınaklarını ziyaret ediyor.

Sanatçı bir dönem Sabah Gazetesi'nde Çizik isimli köşesinde okuyucularıyla buluşmuştur. Sam'ın hayatından esinlenerek Vizontele Tuuba filminde kendisini tasvir eden bir role Yılmaz Erdoğan tarafından yer verilmiştir.

leman sam ve kedileri ile ilgili görsel sonucu

MİTİNGLERDE VE EYLEMLERDE AKTİVİZM

Leman, insan hakları ve hayvan hakları aktivisti olup, söylemleri ve eylemleri nedeniyle oldukça tepkiye maruz kaldı. 2009 yılında demokratik açılım olarak adlandırılan Kürt sorununun çözümüne yönelik sürece destek vermek için "Barış İçin Sanat Girişimi" üyesi 282 sanatçının yer aldığı inisiyatifin arasında yer alan Leman Sam, 2009 yılında Çernobil reaktör kazasının Türkiye üzerindeki etkileri üzerine Türkiye'de bilinç oluşturmak için etkinliklere katılarak 23. yılında "Çernobil'i Unutma, Geleceğe Sahip Çık" mitinginde Sinop'ta düzenlenen nükleer karşıtı mitingde konser verdi.

video

  • 1988 - Livaneli Şarkıları

  • 1990 - Çağrı

  • 1992 - Ayak Sesleri

  • 1994 - Eski Fotoğraflar

  • 1998 - İlla

  • 2012 - Nereye Kadar

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.