banner913
banner932
banner1012

Bir yıldız doğuyor

banner1020

“Bill Dalton” ismiyle ön plana çıkan ülkemizin başarılı yeteneği Bilgehan Alperen, genç yaşına rağmen dünyaca ünlü DJ’lere taş çıkartırcasına başarılı çalışmalara imza atıyor

banner974
Bir yıldız doğuyor

banner971

Bilgehan Alperen… Henüz 21 yaşında olmasına rağmen dünyaca ünlü DJ’lere taş çıkartırcasına elektronik müzikte başarılı çalışmalara imza atıyor.

“Bill Dalton” ismiyle ön plana çıkan ülkemizin genç ve başarılı yeteneği Bilgehan Alperen, ülkede son dönemde eğlence mekanlarının da gözdesi haline geldi.

Deep House, Techno ve Tech House müzikleri üzerinde çalışan Bill Dalton, kısa sürede ülkede geniş bir hayran kitlesi yaratmayı da başarmış bir isim…

Setleriyle kabin başında kendisini dinleyenleri büyüleyen Bill Dalton, ülkemizde müzik kültürü olmayışından yakınıyor.

Adamızın genç DJ/ prodüktörü Bilgehan Alperen, HALKIN SESİ’nin sorularını yanıtlarken, içtenliği ve mütevaziliğiyle de dikkat çekti.

*Bize kendinizden bahsedebilir misiniz biraz ?

-30 Ekim 1996 yılında Lefkoşa’da doğdum. İstanbul’da büyüdüm. 2010 yılında Kanada’ya gittim ve iki yıl orada kaldıktan sonra Kıbrıs’a döndüm.

*DJ’liğe ne zaman ve nasıl başladınız?

DJ’liğe ilk dayım sayesinde karar verdim. Küçüklüğümden beri tatillerde Kıbrıs’a geldiğimizde dayımla arabada gezerken Trance müzik açardı ve bende kulak doygunluğu oluştu.

2007’de İstanbul’dan dayıma Tiesto'nun o dönem yeni çıkan Elements of Life albümünü hediye aldım ama ona hiç veremedim. Çünkü o CD’yi bilgisayara taktım ve dinlemeye başladım.

İşte o CD’den sonra hayallerim değişti ve tek hayalim dünya DJ’leri arasına girmek oldu. 2011’de yani Kanada’ya gittiğimin ikinci senesinde bilgisayar üstünden mixler oluşturmaya başladım ve sürekli uğraşmaya devam ettim.

2013 yılında Kıbrıs’a döndükten sonra Afrodizyak Organizasyon’un Lefkoşa’da bir barda etkinliğine katılma imkanım oldu. Hiç aletlerle çalışma imkanım olmadığından ve aletim olmadığından bilgisayardan düzenlediğim hazır set çalmak zorunda kaldım. O etkinliğin hemen ardından kendime alet aldım. Evde çalışmaya başladım. Ve serüvenim tam anlamıyla bu saatten sonra başladı.

*Bill Dalton ismi nereden geliyor?

-'Bill' kendi ismim olan Bilgehan'dan 'Dalton' ise Kıbrıs savaşında dedem ve arkadaşlarının gizli kod adıydı. Küçükkten dedemin savaş hikayelerini dinlemeyi çok sevdiğimden dolayı aklımda kaldı. O yüzden Bill Dalton demeyi seçtim.

*Kendi müziklerinizi yapıyor musunuz ?

-Evet kendi müziklerimi yapmaya aletleri aldıktan bir yıl sonra başladım. Mutfağa girmeden yemeğin içindeki malzemeleri öğrenip insanlara servis yapamazsınız sonuçta. Fakat öğrenmem gereken daha çok şey olduğunu anlayınca 2016 yılının yazında İstanbul'da Turquilla Medya bünyesinde Türkiye’nin sayılı prodüktörleri Levent Lodos ve Nurettin Çolak'tan eğitim aldım.

*Şu an hangi müzik türleri yapıyorsunuz ve çalıyorsunuz ?

-Son iki yıldır Deep House, Techno ve Tech House müzikleri üstünde çalışıyorum.

*Adamızdaki elektronik müzik kültürü hakkında ne düşünüyorsunuz?

-Adamızda çok az bir insan kitlesi dışında maalesef hiç bir elektronik müzik kültürü yok. Sebebi ise insanlara clublarımızda yanlış müzik aşılamaları.

Clublarda sadece Techno, Deep House, Trance calınsın demiyorum. Ama adada olan 2-3 clubın da aynı müzikleri calıp, tarzdan tarza dengesiz geçişli müzik çaldırmaları (Dengesizden kastım: RnB'den Trance'a Trance'dan Türkçe’ye Türkçe’den, 80’ler 90’lara sonra aniden geri Trance’a gibi) insanların oluşmayan müzik kültürünü bozuyor. Ve sonra adamıza dünya djleri geldiğinde o dj’lerden de aynı şeyi bekliyor olmaları müzik konusunda çok geride olduğumuzu ve müzik kültürünün hiç olmadığını gösteriyor.  Halbuki her şeyin bir standardı olması lazım, normal hayatımızda olduğu gibi. Dünyanın hiç bir yerinde bu kadar çarpık müzik çalma sistemi yok bir gecenin içinde.

*Adamızda hiç tek tarz çalan ya da o konseptte yerler yok mu ?

-Tabi ki de var. Lefkoşa’da, Girne’de ve Mağusa’da küçük barlar var. Fakat bu barlara genelde Çevre Dairesi sesten dolayı geliyor, etrafında ev olmadığı halde ya da şikayet olmadığı halde müziği kapattırıyor. Ya da ses izni verilmiyor gereken yalıtım yapıldığı halde. Bu durum da genelde gece planlanan saatten çok daha erken bitiyor ve insanlar alması gereken zevki alamıyor.

*Elektronik müzik çaldığınızdan dolayı hiç insanlardan tepki aldığınız oldu mu ?

-Bazen aldığım oldu. Çünkü insanlara Techno, Trance gibi kelimeler kullandığınızda hemen uyuşturucu ile birleştirebiliyorlar. Maalesef yanlış algıya yönlendirildiklerinden dolayı ve ön yargılardan dolayı alıyorum tabi bu tepkiyi. Aynı bütün rockçulara satanist gibi etiketler yapıştırmaları gibi. Ya da arabesk ya da Türkçe bunalım müzik dinleyenlere ayyaş gözüyle bakılması gibi. Veya reggae dinleyenlere farklı gözlerle bakmaları gibi.

*Çaldığınız müzik türü Türkiye’de ve dünyada ne kadar yaygın ?

-Türkiye’de son 2 yıldır oldukça kitlesi genişlemiş durumda. Özellikle İstanbul’da her hafta sonu dünya DJ’lerini yakalamanız mümkün. Dünyada ise yıllardır çok hızlı bir şekilde genişleyen oldukça büyük bir kitlesi var.

*Kimleri yakından takip ediyorsunuz peki?

-Tarzıma uygun olan çoğu Dj/prodüktörü takip ediyorum genelde.

*50 kişiye mi yoksa 2000 kişiye mi çalmak daha çok hoşunuza gidiyor ?

-Kitlenin az olup olmadığı ben aletlerin basına geçince pek beni ilgilendirmiyor açıkçası. Çünkü müzikten anlayıp önümde 20 kişi de dans etse her şeye bedel oluyor o saat.

*İnternette insanların müziğinizi dinleyebileceği bir yer var mı ?

- Tabi ki var. soundcloud.com/billdalton adresinde setlerim bulunmakta youtube’da Bill Dalton ismiyle geçmekteyim

*Son olarak okuyucularımıza beğendiğiniz ve önerebileceğiniz bir kaç parça var mı?

- 1) Bedouin - Set The Controls For The Heart Of Sun (Original Mix)

   2) Depeche Mode - Where's The Revolution (Patrice Baumel Remix)

   3) Super Flu - mygut (Solomun Remix)

   4) Hidden Empire - Jaws (Original Mix)

   5) Victor Ruiz - Voyage (Original Mix)

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.