banner913
banner932
banner1012

KKTC'de son ekonomik program uygulanmadı


Züleyha KARAMAN

Züleyha KARAMAN

Okunma 14 Haziran 2015, 14:51

KKTCde iktidarın büyük ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçlerin (CTP-BG) 25inci kurultayı, olağanüstü olarak bugün (14 Haziran Pazar) toplanıyor.

Kurultayda genel başkanlık için Mehmet Ali Talat ve Yaşar Oduncuoğlu yarışıyor. Ancak, CTPnin yeni genel başkanının 2. Cumhurbaşkanı Talatın olacağına kesin gözle bakılıyor.

Neden olağanüstü kurultay?

CTPnin Kasım ayında yapılması gereken kurultayı, geçtiğimiz Nisan ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından erkene alınmış, Başbakan ve CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu da parti genel başkanlığı için aday olmayacağını açıklamıştı.

Talatın partinin başına geçmesi ile uzun süredir dağınık gözüken ve parti içi sorunlarla uğraşan CTPyi toparlaması, ağabeylik yapması bekleniyor.

Yorgancıoğlu, neden başarılı olamadı?

Türkiye ile imzalanan ekonomik programı uyguladığı için mi partisi karşı çıktı?

Yok öyle bir şey…

Ekonomik program uygulanmadı bile.

Bir önceki İrsen Küçük Başbakanlığındaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) hükümeti, ekonomik programın öngördüğü bazı maddeleri hayata geçirdiği için “başarısız” görülerek “cezanladırılmıştı”.

Özkan Yorgancıoğlu başbakanlığındaki CTP-DP hükümeti, Türkiye ile KKTC arasında imzalanan son ekonomik programı uygulamadı. Programının belli başlı ana konuları dahi tartışılmadı.

Örneğin elektrik konusu; elektriğin dağıtımının özelleştirilmesi, Türkiyeden kablo ile elektrik getirilmesi projesinin hayata geçirilmesi, limanların özelleştirilmesi konularında hiç bir şey yapılmadı, 300 milyon TLlik iç borç kaleminin ödenmesi reform kalemine alınmadı, ki bu kaynağı yine Türkiye, ekonomik program dışında ayrı bir kalem olarak aktaracaktı.

Kooperatif Merkez Bankasının iştiraklerinin ayrıştırılması yasallaştırılamadı. Kaldı ki, son ekonomik programda halkı fakirleştirecek unsurlar yoktu.

Bütçede karşılığı olmayan harcamalardan vazgeçilemedi…Bunlar sadece birkaçı.

Özkan Yorgancıoğlunun stratejik olarak başarılı olmaması için çaba harcayan siyasiler oldu.

KKTCde bir de ek mesai “çeteleri” var…

Belli devlet dairelerinde, müdürler, ek mesaileri ödül ve ceza olarak kullanıyor. Ek mesai, daire müdürlerinin elinde bir güce dönüşmüş. Bunun önüne geçmek için siyasi irade gerekiyor.

Oysa KKTC Meclisinde, siyasi kariyerini sendikalara bağlayan milletvekilleri var.

Böyle bir yapıda ve CTP içindeki “kardeş kavgasında” Başbakan Özkan Yorgancıoğlu başarılı olamadı. Partisi, Yorgancıoğlu etrafında kenetlenmedi.

Demek ki, o çok eleştirilen aslında KKTC ekonomisinin iyileştirilmesini öngören ekonomik programı uygulamadan da başarısız olunuyormuş.

Oysa, UBPye “kesilen cezanın” en büyük nedeni olarak, Türkiye ile imzalanan ekonomik protokolü uygulaması gösteriliyordu.

Yeni ekonomik program hazırlanacak, onunla ilgile de tıs yok.

CTPnin başına geçecek olan Sayın Talat da, dağınık görüntü veren partiyi toparlayacak bir baba figürü var.

Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı yapan, deneyimli Talat, partiyi yeniden toparlamak için yola çıkmış durumda. Talatın partiyi toparlayıp gençlere devretmesi, öngörülen beklentiler arasında.

 

Ancak, Talatın kamuoyuna duyurduğu 25 maddelik açıklamasında, yabancı sermayeye bakışı konusunda iş çevreleri daha net tutum bekliyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.