banner913
banner932
banner1012

KKTC'de hatalı yabancılar mevzuatı


Orhan Aydeniz

Orhan Aydeniz

Okunma 17 Ağustos 2015, 10:28

Bir çok ülke; bankada parası olanlara, emekli maaşı geliri olduğunu kanıtlayanlara, gayri menkul alanlara,sermaye transferi yapanlara,istihdam yaratan iş yeri açanlara sürekli oturma ve vatandaşlık hakkı tanımaktadır.

Almanya, 250 bin Euro yatırım yapan ve istihdam sağlayanlara;

Arnavutluk, 200 bin dolar yatırım yapanlara;

Belçika 3 yıl oturanlara;

Dominik,100 bir dolar yatırım yapanlara;

Hong-Kong,1.260 bin Dolar yatırım yapanlara;

Guatemala ,50 bin Dolar yatırım yapanlara;

Karadağ,500 bin Avro değerinde yatırım yapanlara;

Kanada,400 bin dolarlık yatırım yapan ve 800 bin dolar varlık sahibi olanlara;

Uruguay,kişi başına aylık 1200 Dolar gelire sahip olanlara;

Makedonya,400 bin Euroluk gayrimenkul satın alanlara;

Macaristan, 250 bin avro yatırım yapanlara;

Slovakya 1 milyon avro yatırım yapanlara;

Portekiz, en az 1 milyon avro sermaye transferinde bulunan veya 500 bin Avro değerinde emlak satın alan ya da 30 kişiye istihdam sağlayan iş yeri açanlara ailesi ile birlikte 5 yıl oturma izni verir.5 yılın tamamlanmasından sonra ise vatandaşlık verir.

ABD 500 bir Dolar yatırım yapan ve 10 kişiye istihdam olanağı sağlayan iş açanlara,  önce sürekli oturma izni ve 5 yıl sonra da vatandaşlık verir;

İspanya, Yunanistan ve Portekiz ev satın alanlara, sürekli oturma izni verir ve belirli bir süreden sonra da vatandaşlık verir.

 Bulgaristan, 250 bin ile 30 bin Avro arasında yatırım yapanlara veya gayri menkul alanlara önce oturma izni, birkaç yıldan sonra da vatandaşlık verir;

İrlanda,500 bin Avro yatırımı eğitim, sağlık,sanat, veya spor alanlarındaki projelere aktaranlara, bu ülkede yaşama hakkı tanır.

Malta ,650 bin Euro karşılığında vatandaşlık verir;

Karayipler,25 bin Dolar karşılığında vatandaşlık verir;

İngiltere son 13 yılda,2 milyon kişiye vatandaşlık verdi. Kanada ise,2015 yılında çeşitli mesleklerden 285 bin göçmen alacağını açıkladı.

Güney Kıbrıs Rum yönetimi,3 milyon Avro karşılığında, tüm Avrupada serbest dolaşım olanağı sağlayan pasaport verir.

Görüldüğü gibi, halen bir çok AB ülkesi bile yabancı yatırımcıları çekmek, emeklilerin ve varlıklı kişilerin  ülkelerinde ev alarak yaşamasını teşvik etmek için, çeşitli olanaklar sağlamaktadır.

KKTCde ise, yatırımcı ve iş veren olarak bakanlar kurulu kararı ile vatandaşlık hakkı verilen TED KKTC kurucusunun vatandaşlık hakkı iptal ediliyor.Son hazırlanan yasa tasarısında yatırımcılara vatandaşlık verilmesi için, ülkemize en az 3 milyon Euro para getirip yerel bir bankaya yatırması bunun 1 milyonunu, eğitim veya sağlıkta somut bir projeye hibe etmesi şart koşulmaktadır.

Henüz tanınmamış ve geleceği belirsiz olan ülkemizde dış yatırımcılardan bu kadar yüksek miktarda para transferi yapmasının, ayrıca yerel kuruluşlara hibede bulunmasının istenmesi, açık bir şeklide dış yatırımcıların gelmesini önlemek demektir.

KKTCde de halen 15 bin dolayındaki villanın pazarlanması için özendirici kolaylıklar sağlanması gerekirken ,ülkemizde konut alan ve almak isteyen yabancıların gereksiz  bürokratik zorluklar çıkarılarak bezdirilmesi ülkemize yapılabilecek kötülüklerin en büyüğüdür.

 

  Çünkü yabancı varlıklı ve emeklilerin ülkemize gelmesinin sağlanması durumunda, talep artacağı için piyasa canlanacak ve hem özel sektörün hem de devlet kazanacaktır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.