banner913
banner932
banner1012

KIRICI YIKICI OLMADAN


Özcan ÖZCANHAN

Özcan ÖZCANHAN

Okunma 05 Şubat 2015, 11:05

Cumhurbaşkanı adayları, propaganda-aydınlatma-oy isteme turlarını yoğunlaştırdı.

Seçmenlerle karşı karşıya gelerek, sohbet toplantıları yaparak, seçildikleri takdirde neler yapacaklarını, ne planladıklarını anlatıyorlar.

En az iki aday, mal varlıklarını açıkladılar.  Diğer adaylarla , halk önünde, TV ekranlarında buluşup  tartışma önerilerinde bulundular.

Özersay ve Akıncı samimi tekliflerde bulunurken, diğer adaylar, Sibel hanım ve Eroğlu,  Özersayın ve Akıncının önerilerini duymamazlıktan geldiler.

KKTC Cumhurbaşkanlığı için, bir dönem daha izin ve yetki isteyen Eroğlu, 77 yaşını aldı, seksenine  merdiven  dayamış durumda. Kıbrıs Türklerinin siyasi yaşamında  önemli rol almış, liderlik yapmış, deneyimli birisi.

Cumhurbaşkanı olmanın  avantajını ve olanaklarını  bol bol kullanıyor.

Bana soran bazı seçmenler ve vatandaşlar, öğrenmek istiyor. Bu turları ve ziyaretleri, resepsiyonları, yemekleri  kimin parasını harcayarak yapıyor diye.

Ben , nerden bilebilirim ki.

Seçmen ve halk, bizzat kendisine soramaz mı ?

Seçim kampanyası masraflarını bütün adaylar, açık ve net olarak açıklamalı. Şeffaflık bunu gerektiriyor.

Kimsenin, gizli saklı, şaibeli girişimleri ve çalışmaları olmamalı.

Hele, kimseyi, hiçbir rakip adayı çirkin biçimde karalamaya kalkmamalı. Kıırıcı, yıkıcı sözlerden, açıklamalardan, eleştirilerden, ithamlardan, ve dedi kodudan kaçınmaları  en uygun davranış olmalı.

Propaganda ve turların,  rakipleri kirletmek, karalamak, lekelemek amaçlı olmaması gerekir.

Her aday, neyi yapacağını, mevcut düzeni nasıl iyileştireceğini, proje ve programlarını açıklamalı. İşsiz gençler,  dar gelirliler, sağlık, trafik, Kıbrıs sorunu hakkında neler yapabileceklerine, Halkı ve seçmeni inandırmaya bakmalı.

Söz verirken çok dikkatli olmalı. Yapamayacakları, gerçekleştiremeyecekleri sözleri vermemeli, halkı ve seçmeni aldatmaya kalkışmamalı.

Yıllardan beri  seçmen ve halk nasıl aldatıldı bilmeyen öğrenmeyen kalmadı.

Yine benzeri metod ve taktiklerle , halkı uyutma, narkozlama, aldatma oyunlarından uzak durmalı..Esas olan, Kıbrıs Türk halkına ve ülkeye ne denli yararlı hizmet verebileceklerini  anlatabilmeleridir.

Eski defterler karıştırılarak, rakipleri kötüleyerek seçim kazanılamaz.

Ali şunu yaptıydı, Veli bu kadar çaldıydı, Mustafa verdiği sözleri yerine getirmek bir yana- usulsüz  maddi çıkarlar elde etti..... ve benzeri , kişileri ve ailelerini kötülemek , karalamak, hain ilan etmek  hedef alınmamalı.

Ama, öyle görünüyor ki, şimdiden başlamış bazı adaylar.

Akıncı şunu yaptıydı, Eroğlu bunu yaptıydı, Sibel yeteneksizdir, Özersay güvenilmezdir ve Kıbrıs Türkünü satacaktır iddialarıyla, mesnetsiz konuşmalarla

Halkın ,seçmenin aklını  karıştırmamalı. Ortalığı bulandırmamalı.

Bulanık sularda ve sisli havada avlanmaya çıkmamalı.

Bu ülkede, hiçbir politikacı Kıbrıs Türkünü satacak, Ruma teslim edecek güce ve niyete sahip değildir. Asla, öyle düşünceleri yoktur ve olamaz da.

Lütfen,

Tertemiz, şaibesiz bir seçim gerçekleştirilsin.

Oy satın almak girişiminden,  seçmene, ona buna golifa dağıtmak, bulgur, şeker, pirinç, makarına vs. dağıtarak oy dilenilmesinden uzak durulmalı.

En önemlisi,   kırıcı-yıkıcı- karalayıcı olunmamalı. Ülkeye ve halkın geleceğine zarar verilmemeli.

Bütün adaylara , şimdiden kolay gelsin, başarı dileklerimle.

Yalnız, vurgulamadan edemeyeceğim. Halkımızın ve seçmenlerimizin  vicdanlarını , eskiden yaşandığı gibi,  parayla satın almaya kalkışılmasın.

Geçmişte oylarını  satışa çıkartanlar da çok iyi düşünsün.

 

Adaylar da, Serdar Denktaşın, geçmişte bizzat itiraf ettiği , “onlar da satın aldı , ben de oy satın aldım” durumlarına düşmemeye  özen göstersin.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.