banner913
banner932
banner1012

Kidd ve Gerçekler


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 25 Ekim 2017, 10:31

Rum Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki İngiliz Büyükelçisi Matthew Kidd’in “Cyprus Today” gazetesinin 14 Ekim 2017 sayısında uzun bir röportajı yayınlandı. Bu röportajı okuduktan sonra, İngiltere’nin  Rum Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki Büyükelçisinin “Kıbrıs” gerçeklerinden ne kadar uzakta kaldığını bir kez daha gördük... Şimdi, Kidd’in söylediklerinin bazı “önemli” noktalarını sıralıyorum, ardından da söylediklerine bizim yanıtlarımızı yazıyorum:

  1. KİDD: “KKTC’nin küçücük bir devlet olarak tanınması tehlikeli olur. Sürekli değişen ve tehlikeli durumlara yol açan bir bölgede küçük bir devletin tanınması uygun değil. 

YANIT : Kidd’in iddiasının uluslararası hukuk ve tanınma açısından hiçbir geçerliliği yok. Türkiye tarafından tanınan KKTC’nin diğer devletler tarafından tanınması Uluslararası Hukukun madde, madde anlattığı bir konudur. Yani, Türkiye KKTC’yi tanıdı. Diğer devletlerde bunu örnek alarak KKTC’yi tanımalıdır. Uluslararası Hukuk ve tanınmanın anlattığı bu...

  1. KİDD: AB üyesi olsa, KKTC bu kuruluşun en küçük üye devleti olur. Ekonomisi büyük ölçüde üçüncü bir devlete (yani Türkiye demek istiyor...) bağlı olan KKTC bir AB üyesi değildir. KKTC’nin güvenliği sağlam ve stabil değil.

YANIT: KKTC’nin güvenliğinin sağlam ve stabil olmadığını söylemek, hem gerçeklere çok aykırı, hem de çok yanlıştır. KKTC’ninTürkiye’nin güvenliği altında ne kadar sağlam ve stabil bir güvenliğe sahip olduğunu bütün dünya biliyor.

Bunu görmemek veya inkar etmek gerçekleri inkar etmekle eşdeğerdir. Türkiye’nin büyük ekonomik yardımları ve yatırımları ile güçlü duruma gelen KKTC’nin bu gerçeğini görmemek inanılır gibi değil. Kidd’ten büyük bir gaf...

  1. KİDD: KKTC’nin varolduğunu söyleyenlere yanıtım şudur. Ben KKTC’yi tanımıyorum.

YANIT : KKTC yaşayan, varolan ve Türkiye tarafından tanınan tam 34 yıllık bağımsız, egemen bir devlettir. İngiltere’nin Rum Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki Büyükelçisinin bu açıklaması, kendi ülkesindeki önemli siyaset adamlarının (Örneğin eski Dışişleri Bakanı Jack Straw’un açıklaması) söylediklerine acayip bir biçimde ters düşmektedir. Kidd bu konuda kendi şahsi görüşünü dile getirmekten öte hiçbir kayda değer bir açıklama yapamamıştır.

  1. KİDD:  Biz, birleşik bir Kıbrıs için çalışıyoruz.

YANIT : Bay Kidd. Siz istediğiniz kadar “birleşik bir Kıbrıs” için çalışın. Gerçek şu ki, hem Jack Straw, hem de Hugo Gobi (Eski BM Kıbrıs Özel Temsilcisi) gerçekleri tüm açıklığıyla ortaya koymuşlardır. Nedir bu gerçek? “Birleşik Kıbrıs” ın çok uygunsuz bir çözüm olduğu ve iki ayrı devlet’in Kıbrıs adasında tek çözüm olduğudur. Burada şunu belirtmek gerekir. Kimse KKTC’nin tanınma davasını sadece bu iki devlet adamına dayandırdığımızı sanmasın. Uluslararası Hukuk altında tanınma hakları ortada.

Sn. Kidd’in Rumları çok açık ve net bir biçimde destekleyen, hatta diplomasi sınırlarını aşan görüşlerinin hiçbir değer taşımadığı ve gerçeklerle bağdaşmadığı ortada. Kidd’in çalışmalarını iyice revize etmesini tavsiye ederiz. Kidd’in söylediklerinin gerçeklerle hiçbir ilgisi yok. Gerçekler ortada...  

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.