banner913
banner932
banner1012

Kıbrıs Türk’ü liderini anıyor. Dalgalı zor günlerin adamı Dr. Fazıl küçük


M. Erol EKENLEROĞLU

M. Erol EKENLEROĞLU

Okunma 17 Ocak 2020, 12:13

 

                “KKTC’nin ilanı halkın kararıdır.Bu karar insanım diyen ve insanca yaşamak istiyen herkesin her şeyi göze alarak ulaşabileceği şerefli bir karardır. KKTC, Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve mücadele bağlamında Dr. Fazıl Küçük’ün attığı temel üzerine kurulmuştur. Bugünkü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Dr. Fazıl Küçük’ün eseridir. Rauf R. Denktaş 15 Kasım 1983

                   Kıbrıs Türk’ünün Özgürlük ve Mücadele lideri Dr. Fazıl Küçük’ün Bedenen aramızdan ayrılışının 36. Yılında (15 Ocak 2020 ), bedenen aramızdan ayrıldığı 15 ocak 1984 tarihinden sonra 22 Ocak 1984 tarihinde KKTC Cumhuriyet  Meclisinde Katafalka  konduğu sırada  açılan Taziye Defterinden  alıntıları sizlerle paylaşarak anmak istiyorum.

                    “43 yıldır beraber yürünen yolda bizleri yalnız bıraktın. Üzüntümüz sonsuzdur. Arkada, mücadelenin semeresi olan bağımsız bir Devlet bırakarak ebediyete göç ettin. Gençlik bu devleti koruyacak, seni daima minnetle anacaktır. Dalgalı, zor günlerin adamıydın. Huzura kavuştun. Cumhuriyetin doğuşunda söylediğin gibi gözün arkada değildi artık. Halkının kadirşinas sinesinde huzur içinde uyu. Ruhun şad olsun.” Rauf Raif Denktaş  22 Ocak 1984

                      “Kıbrıs Türk Halkının bugünkü varlık ve özgürlük yoluna ulaşmasında büyük payı olan, mümtaz devlet adamı, değerli insan, gazeteci ve yazar Dr. Fazıl Küçük’ü kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Hükümetimi temsilen KKTC’ye gelmiş bulunuyorum. Kıbrıs Türk Halkının daima kalbinde yaşayacak olan unutulmaz Lider Dr. Fazıl Küçük’e Tanrı’dan rahmet,aile efradı ve KKTC halkına başşağlığı dilerim.” Abdullah Tenekeci T.C Devlet Bakanı 22 Ocak 1984

 “Kıbrıs Türk Halkının varoluş mücadelesinin büyük önderi, mümtaz devlet adamı Dr. Fazıl Küçük’ü kaybettik. Acımız sonsuzdur.

 Dr. Fazıl Küçük’ün kahraman dava arkadaşlarına devrettiği mücadele bayrağının mutlu ve yüksek burçlara dikileceğine inancımız tamdır.

 Ruhu şad olsun.” İnal Batu T.C.B.Elçisi 22 ocak 1984

“Kıbrıs Türk toplumunun, Özgürlük mücadelesinin  büyük lideri, değerli devlet adamı sayın Dr. Fazıl Küçük’ü kaybetmenin boşluğunu ve acısını derinden duyuyoruz.

                Bütün ömrü boyunca halkının mutluluğu için hayatını hiçe sayarak vermiş olduğu kahramanca ve yılmaz mücadelesinin sonucunda, kendi devletini de kurmuş olan Kıbrıs Türk toplumunun, bu gün özgürlük ve güvenlik içinde bulunduğunu da gördükten sonra fani hayata veda etmesinin, tanrının ona en büyük lütfu olduğu düşüncesi ile teselli buluyoruz.

                             Temelini attığı eserinin Türk halkı için ebedi  ve mutluluklar dolu olması dileklerimle, aziz lidere hepimizin kalbinde unutulmayacak hatıralarıyla ebedi istirahatgahında rahat ve huzur içinde uyumasını dilerim. Ruhu şad olsun.” Ecmel Kutay Korgeneral K.T.B.K.K. 22 Ocak 1984

                             “Yattığın yerde rahat uyu. Ey Büyük mücahit ve büyük lider. Hiçbir zaman eserlerini ve hatıralarını unutmayacağım. Huzurunda saygı ile eğilir ulu Tanrıdan rahmetler dilerim.” Hüseyin Kandulu 22 Ocak 1984

                               “Sevgili sınıf arkadaşım, mücadele arkadaşım. Ne mutlu sana ki yıllarca sürdürdüğün mücadelenin semeresini  KKTC’nin ilanını gördükten sonra gözlerini yumdun.Seni altmış yıllık dostun olarak selamlarım Nur içinde yat. Kıbrıs her zaman seninle övünecektir.” Prf. Dr. Derviş Manizade 22 Ocak 1984

                                 Kıbrıs Türk’ünün Özgürlük ve Mücadele Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün,  günümüzde hala geçerliliği olan,Kıbrıs Adası’nın tek sahibi olduklarını sanan Rum’lara karşı nasıl davranmamız üzerine söylediği “ Gençlerimize güveniyoruz. Onlara geçmişi daima hatırlatalım. Rum’un dünyayı ve bizi kandırmak için kullandığı edebiyatın, bizim özlemini duyduğumuz barışa hizmet etmediğini gösterelim “ sözünü de hep aklımızda tutarak, gereğini de yapalım.

                              Kıbrıs Türk Gençlerinden Melis Özmındık 15 Ocak 2011 tarihindeki  anma konuşmasında  neler söylemişti onu da bir kez daha hatırlıyalım.” Bazı kimseler vardır ki onları anlatmaya kelimeler yetmez. Sayfalarca yazsanız, kitaplar doldursanız da onun kişiliğini bakış açılarını ve değerini anlatamazsınız. İşte, içinde koca bir güneş taşıyan ve insanları aydınlatmak için yanıp tutuşan ender insanlardan birisidir Dr. Fazıl Küçük. Kıbrıs Türk’üne olan yardımı, desteği ve amansız çabası tükenmek bilmemiştir.1906 yılında, daha kimsenin içinde nasıl bir ışık taşıdığını bilmeden, insanlar umutsuzca çırpınırken gelmiş dünyaya . Kimse farkında olmamış ama o gün Kıbrıs Türk’ünün doğum günü olmuş aslında.Soyadı gibi ufak tefek bir yapıya sahiptir Dr. Küçük dışarıdan bakıldığında. Ancak içinde nasıl bir erdem deryası taşıdığını kişiliği ile özdeşleşmiş olan adı gösterir.O, Kıbrıs Türk’ünün Rum’lara karşı mücadelesinin ve pes etmeyişinin temelinde de bulunmaktadır; çünkü en zorlu günlerinde yanlarında olmuş ve onlara umutsuzluğu fısıldayacak hiçbir fırtınaya taviz vermemiştir. Karanlığın tüm geceyi örttüğü anlarda bile, O, bir nokta beyazı bulup yurttaşlarına sunmuştur. Dili ile, dini ile, kültürü ile mücadeleci bir Kıbrıs Türk’ü olduğunu çekinmeden yansıtmış, hiçbir kanlı noele, karanlık geceye boyun eğmemiş ve eğdirmemiştir. Hiçbir zaman sessiz kalmayı tercih etmediği gibi halkını da susturanlardan olmamıştır.Bir ilkbahar olmuş, yeniden umut çiçekleri açtırmayı başarmıştır.Tüm hayallerini, yaşam mücadelelerini sonbahara teslim etmek üzere olan insanlara ,onların karanlıkla olan gecelerine, korku ve vahşetle dolu gündüzlerine hiç sönmeyecek bir ışık olmuştur.En acı günlerine öyle aydınlık saçan bir kapı açmayı başarmıştır ki ölümünden yıllar geçmesine rağmen hala her Kıbrıs Türk Çocuğu O’nun adımları ile ilerlemektedir.İşte, güvendiğin gençlik ve verdiğin ışık.

                               Aramızdan bedenen ayrıldığın 36.yıl dönümünde rahmet, saygı,özlem ve şükran ile anıyorum. Cennet mekanında Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Rauf Raif Denktaş ile birlikte rahat uyu aydınlıklar içinde ol emanetin emin ellerdedir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.