banner913
banner932
banner1012

Kıbrıs Türk halkı eski günlere dönmek istemiyor


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 12 Şubat 2016, 15:22

Rum-Yunan ikilisi  yıllardan beri hep ayni düşünce içindedirler.  Rum-Yunan ikilisinin zihinlerinde  ve tutumlarında bir değişiklik  yoktur. Kıbrısta siyasi bir çözüm, ancak  Kıbrıstaki  gerçeklerin dikkate alınmasıyla mümkündür.

Bugün Kıbrısta  dini , dili, ve  kültürü tamamen  farklı  iki ayrı halk vardır. Kıbrısta  bağımsız  ve egemen  iki devlet vardır ve bu gerçekler görmezden gelinemez.  Bugünlere gelinmesinin en büyük nedeni, Rum-Yunan  ikilisinin   tarihin    derinliklerinden gelen  Megali İdea hayali çerçevesinde Enosis istek ve arzularıdır. Kıbrısta   adil ve kalıcı  bir  siyasi çözüm  için tek  çıkar yol  bugünkü  fiili durumu  kabul etmekle mümkündür…..

Kıbrısta çözüm 1974 Barış Harekatı ile gerçekleşmiştir.  Kıbrıs Barış Harekatı  her iki halka  barış ve huzur  ortamı sağlamıştır. İhtiyaç duyulan  siyasi bir çözüm ve  barış anlaşmasıdır.

Kıbrısta ikinci bir siyasi çözüm mümkün değildir.  Birleşik Federal Kıbrıs gibi  siyasi çözümler Kıbrısta  mevcut  barışı da  ortadan   kaldıracaktır.  1963-1974de  yaşananları yeniden yaşamak istemiyorsak Kıbrısta bağımsız  ve egemen  iki devleti  birbirini  tanımalı ve her iki yan yana yaşamalıdır…Rum-Yunan ikilisi 1963-1974  yılları arasında yaşananları  inkar edemez. Rumlar, Megali-İdea hayali ile  yaşamaktan  vazgeçmelidirler.

BM Güvenlik Konseyi  ; 541(1983) ve 550(1984) sayı ve tarihli kararlarını iptal etmeli ve AB de  yaptığı hatadan geri dönerek  1 Mayıs 2004 itibarıyla  üye yaptığı   GKRYnin  üyeliğini  gözden geçirmelidir.

Kıbrıs Türk halkı uzun yıllar bağımsızlığı, özgürlüğü ve egemenliği için çile çekti, şehitler verdi, yıllarca göçmen durumuna  düştü.  Kıbrıs Türk halkı ve anavatanımız Türkiye   bugünlere  gelebilmemiz için bedeller ödemiştir. Kıbrıs Türk halkı olarak yeniden eski günlere dönmek istemiyoruz….

Kurucu Cumhurbaşkanımız sayın Rauf R. Denktaş, ben  Garanti ve İttifak Anlaşmalarında  ısrar edilmeyecekse  görüşme  yolu ile  bir uzlaşmaya varma   eksersizini gereksiz buluyorum, fuzuli  bulurum, çünkü ne anlaşma yaparsak yapalım garanti sistemi bozulacaksa  bu anlaşmanın  hiçbir geçerliliği olamayacaktır diyordu.   Kaynak: Rauf R. Denktaş, Rauf  R. Denktaşın Anıları 3, Giriş iii, Boğaziçi  Yayınları No: 212 , İstanbul, 1977

Kıbrıstaki bölünmenin nedeni Rumlardır… Batı Trakya örneği vardır, Girit örneği vardır.  Devletimiz KKTCden ve anavatanımız Türkiyenin etkin ve fiili garantisinden vazgeçemeyiz….

Kıbrısta siyasi bir anlaşmanın  olabilmesi için her iki halkın liderinin  ayni dili konuşması gerekmektedir.   Maalesef Rum  liderliğinin bugüne kadar ortaya koyduğu istekleri anlamak mümkün değildir.  Kıbrıs Türk halkı 1974 öncesine  dönüp, bu topraklarda ölüm korkusu içinde  yaşamak istemiyor.

Rumlar iki toplumlu, iki bölgeli , siyasi eşitliğe dayalı iki kurucu devletin oluşturacağı bir yapıyı reddediyorlar. Rumlar iki bölgeli, iki toplumlu, AB normlarının olacağı üniter bir devlet istiyorlar. Hani iki bölgelilik , hani 1975 Mübadele Anlaşması nerede kaldı!...

Rumlar, Kıbrıs Türk halkının kabul edemeyeceği  toprak tavizlerinin  peşindedirler… Rumlar, Kumyalıdan itibaren tüm Karpazı istiyorlar. Rumlar, Mağusa Belediye sınırlarından itibaren  Güney Mesaryayı istiyorlar. Rumlar,  Minareliköy, Değirmenlik , Demirhan ve Gökhanı istiyorlar.  Rumlar Alayköyden itibaren Güzelyurta kadar olan tüm bölgeleri istiyorlar. Şimdilerde bir de Kuzeyde Maronitlerin oturduğu bölgede Kanton bölge istiyorlar. Rumlar, Garanti Anlaşmalarının kalkmasını ve Türk askerinin Adadan çekilmesini istiyorlar…

Sonuç olarak; KKTC bizim devletimizdir, Kıbrıs Türk halkının devletidir. Bu devletin temelinde Mücahit halkımızın  ve de Mehmetçiklerimizin canı ve kanı vardır.   KKTC Kıbrıs Türk halkının hakkıdır ve de helalıdır…

Kıbrıs Türk halkı olarak, özgürlüğümüze , toplumsal egemenliğimize  bağısız ve egemen devletimize sonsuza kadar sahip çıkacağız. Bugün  teneffüs ettiğimiz özgürlük havasının kıymetini iyi bilelim.  Çocuklarımıza ve torunlarımıza geçmişte yaşananları anlatalım. KKTCni yaşatmak ve yüceltmek Kıbrıs Türk halkının en başta gelen görevidir…

 

Unutmayalım ki tarihte ; yaptığı hataların bedelini bir şekilde ödeyen,  bağımsızlığını ve egemenliğini, özgürlüğünü , varlığını kaybeden  halkların  ve devletlerin  varlığı ile doludur….

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.