banner913
banner932
banner1012

TAŞPINAR/ANGOLEM

banner1020

Köyün Türkçe adı olan Taşpınar 'ın, eski adı olan Angolem ile herhangi bir ilgisi yoktur. Bu bakımdan köyün Türkçe adı, Kıbrıs'taki Türkçe köy adlarının içindeki en büyük kategoride bulunmaktadır. Taşpınar ismi köye, diğer pek çok köy gibi 1958'de köy adlarının Türkçeleştirilmesi sırasında verilmiştir.

banner974
TAŞPINAR/ANGOLEM

banner971

Kıbrıs halkı, 12.yüzyıl sona ermek üzereyken 1192 yılında Kıbrıs’ta egemenliğini 297 yıl sürdürecek olan Fransa çıkışlı Lüzinyanlar ile tanışır. Yeğeni Henry'nin Kudüs Kralı seçilmesi üzerine, Fransa'dan Haçlı akınlarıyla gelen zengin ve soylu Guy de Lusignan bölgede kendi egemenliğini oluşturmak hevesindedir. Bu nedenle, Kıbrıs’ı da Aslan Yürekli Richard’dan satın alır. Kıbrıs'a Orta Çağ'ın büyüleyici kültürünü taşıyan yaratıcı Lüzinyanlar, sadece Lefkoşa'yı değil adanın diğer yörelerini de görkemli eserleriyle donatırlar. Bu hakimiyet süresince kurulan yerleşim yerlerinden biri de Angolem’dir.  

      Taşpınar veya yerli halk arasındaki bilinen adıyla Angolem, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Güzelyurt ilçesine bağlı olup, Güzelyurt (Omorfo) kasabasının güneybatısında yer alan bir köydür. Köy’ün adının kökenine ilişkin en yaygın iddia, Lüzinyanlar tarafından Fransa'daki Angoulême kentinden esinlenerek oluşturulduğu yönündedir. Bu iddianın biraz daha geliştirilmiş hali de, Orta Çağ'da Angoulême'den gelen bir şövalyenin köyde yaşadığı iddiasıdır. Diğer bir iddiaya göre ise köyün adı; köyün sahibi, eski Antakya Patriği Pierre d'Angoulême'den geldiği yönündedir.

      1489 yılında Venedik hakimiyetine geçen köy, 1570 yılında ise Osmanlılar’ın eline geçer. Sakinlerinin kısmen terk ettiği köye 1570’lerden başlanarak Yörükler yerleştirilir ve 1878 yılında Birleşik Krallık hakimiyetine girer. Nitekim, köyün 44 yıl muhtarlığını yapan ve köylüler tarafından çok sayılıp, sevilen merhum Arif Salih Aktoprak da Angolemliler’in soyunun Osmanlı’ya ve Anadolu’ya dayandığını fakat köylerinin Lüzinyan köyü olduğunu belirtmekteydi.   

      Lüzinyanlar bu köyde bulundukları zamanda bir kilise yapmışlardır. Kilisenin kalıntıları 20. yüzyılın başlarına kadar görülebilmesine rağmen şu an kilisenin yerinde hiçbir şey bulunmamaktadır. Köylüler, buraya halen daha Kilise Lakşası demektedirler. 1950’li yıllarda, Fransa'dan köye bir mektup gelir ve mektupla köydeki kilisenin durumu hakkında bilgi sorulur. Bu da Fransızlar’ın kendi yaptıkları kiliselerinin kaydını bir yerlerde tuttuklarının ve onlar için bu kilisenin öneminin bir göstergesidir.   

      Kıbrıs’ın bu güzel ve küçük köyü bir zamanlar çok üniversite mezunu yetişdirmesiyle da ünlüydü. Köyün nüfusuna göre değerlendirdiğimizde gerçekten hatırı sayılır üniversite mezunu vardı bu köyden. Kıbrıs Türk Toplumu’nda ünlü ve başarıya ulaşmış birçok insanın kendisi veya ailesi buralıdır.

      Özellikle Güzelyurt ve çevresindeki bölgelerde yaşayan insanlar arasında popüler olan ve senelerdir anlatılan bir fıkra vardır. Anlatılanlara göre, bir zamanlar Angolemli muzip bir mucit, İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman savaş uçaklarının şöhretinden etkilenip köy halkına kendisinin de bu uçaklardan yapacağı iddiasında bulunmuş, karısının da yardımıyla kendince bir uçak yapmış ve evinin çatısından bu uçakla havalanmaya çalışmıştır. Tabi ki tahmin edeceğiniz gibi malesef başarılı olamamıştır. O zamandan beri de "Angolem Hava Yolları" Kıbrıslılar’ın geleneksel şakaları arasında yerini almış ve köyün ismi çoğu kez Hava Yolları’yla anılmaya başlamıştır.    

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.