banner913
banner932
banner1012

Karmakarışık


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 07 Kasım 2018, 15:51

Son durum karmakarışık.. Yani “Kıbrıs Sorunu”na çözüm konusu karmakarışık. Halbuki ortada çok büyük, net ve vazgeçilmez bir gerçek var. İki Devlet çözümü. Kıbrıs adası için bundan başka bir çözümün gerçekleşmesi olasılığı bir hayli uzak. Uzak olması da iyi. İki ayrı devlet ve halkın mutluluğu için bunun böyle olması gerekir. Ortalığı karıştıran ve çok karmaşık duruma getiren Rumlar... Bakın Rum lider  Anastasiadis’in en son açıklamasına:  “Decentralize; yani desantralize federasyon konusunda önerinin ana fikrinin çıkmazların çözümüne ilişkin etkin bir mekanizmayla birlikte, yetkilerin gündelik konularda desantralize edilmesi ve kendilerini etkileyen konularda Kıbrıslı Türklerin olumlu oyu olduğunu belirtmem gerekir.” Buyurun... Adamın aklı fikri tüm Kıbrıs adasını Kıbrıs Cumhuriyeti egemenliği altına  almak... Bunun için ilk yapılacak iş KKTC Devletinin ortadan kaldırılması...

Sayın Okurlarım: Geçen haftaki yazımda, “decentralize” kelimeciğinin  politik açıdan ne anlama geldiğini yazmıştım. Şimdi tekrar ediyorum. “Decentralize” demek  merkezi hükümetin (Rumlar kendilerini merkezi hükümet, Kıbrıslı Türkleri de azınlık olarak görüyor) güçlerinin bir bölümünü “lokal” küçük toplumlara veya yönetimlere aktarma demektir. Rumların “küçük parça” veya “azınlık”  olarak gördüğü “Kıbrıs Türk Toplumu”na bazı güçler dağıtılacak. Yani KKTC Devleti ortadan kalkacak  ve “Kıbrıs Türk azınlık toplumu”na bu güçler verilecek... Bu şekilde Rum Kıbnrıs Cumhuriyeti’nin tüm Kıbrıs adası üzerinde egemenliği sağlanacak... İşte Rumların hayali bu.

Anastasiadis ayrıca “Kıbrıs Sorunu”na işlevsel, kalıcı, aynı zamanda vatandaşların tümünün insanlık hakları ve güvenliği için AB normlarına tam anlamıyla saygı gösterecek ve uluslararası boyutlarla alakalı olarak da bağımsız ve tam anlamıyla egemen bir devlet ortaya çıkartacak bir çözüm istediğini söyledi. Bunun Türkçesi şöyle: KKTC Devleti ortadan kalkacak, “Kıbrıs Türk azınlık toplumu” Rumların Kıbrıs Cumhuriyeti içinde yaşayan bir azınlık toplumu olarak yerini alacak, AB normlarına herkes uyacak (ki KKTC  AB’ye üye değil. AB dışındadır ve AB normlarına uyma mecburiyeti yoktur. Böyle bir şey söz konusu olamaz...)  İşte size Anastasiadis çözümü:  Rumlar tüm ada üzerinde egemenliğini kuracak. KKTC Devleti ortadan kalkacak. “Kıbrıs Türk azınlık toplumu”  azınlık olarak bu Cumhuriyetin içinde yerini alacak.  Şimdi, “decentralize” yani “desentralize” çözümünün Rumların hazırladığı bir çözüm önerisi olduğunu unutmayalım. Buna verilecek yanıt iki devlet çözümüdür. Durum karmakarışık. Rumların özelliklerinden biri de karmaşa yaratmaktır. Bu karmaşıklığa son vermek için iki devlet çözümünü hemen gündeme getirmek gerekir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.