banner913
banner932
banner1012

İyimser Kipriyanu: UMUTLAR YOĞUNLAŞIYOR


Özcan ÖZCANHAN

Özcan ÖZCANHAN

Okunma 26 Ocak 2016, 18:04

Davos zirvesinde yer alan görüşmeler, açıklamalar ardından AKEL genel Sekreteri Andros Kipriyanunun Türkiyedeki temasları ve beyanatlar, esmekte olan iyimsrlik havasını iyice güçlendiriyor.

 Türkiye Başbakanı, Dışişleri Bakanı, KKTC Başkanı, Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı, Eidenin, Bidenin cesaret verici konuşmaları, Kıbrıs sorununun çözülmeye doğru gittiği izlenimini artırıyor.

 Gerçekten, bütün taraflar, iyi niyet ve samimiyetle Kıbrıs meselesini kökünden halletmeye karar vermişlerse, beşli konferans da  olabilir ve olumlu sonuç alınabilir.

Ancak, 2016 yılını çözüm ve anlaşma yılı olarak ilan etmek, öyle görmek,  bence fazla iyimserlik ve aceleciliktir.

Henüz daha garantiler, toprak ve mülk konuları, enine boyuna müzakere masasında tartışılmadı.

Rum tarafının katı tutumu malum.

Her ne kadar da AKEL ,Güney Kıbrısta  en güçlü siyasi parti ise de, Ulusal Konseylerinde alınan kararları benimsiyor.

Anastasiadesi ve diğer siyasi partilerle, en önemlisi, Ortodoks kikisesi yetkililerini o kararlardan vazgeçirme gücü var mıdır?

Andros Kipriyanu, çok olumlu ve realist bir adım attı. Gidip Türkiyede  yetkililerle görüştü, Rum tarafının tutumunu aktardı.

Önemli olan, Rum tarafında  belirli ve kesin bir politika değişikliği gerçekleşebilir mi ?

Kilise, eski EOKAcılar, ELAMcılar, Anastasiadesi ve Andros Kipriyanuyu çözüm, uzlaşı ve ödün verme hususunda destekler mi?

Hiç sanmam. Onların tek emeli ve hedefi Kıbrıs adasını Helenleştirmektir(Yunan yapmak).

Türklere azınlık hakları tanımaktan öte politikayı benimsemiyorlar.

O halde, AKEL ne yapabilir?

Evet, Andros Kipriyanu bütün Rum siyasi liderlerden daha  ılımlı ve çözüm yanlısıdır, ancak, herşeye rağmen köklü bir siyasi değişikliğe öncülük edebilir mi ?

Kendisi ile, AKEL  genel merkezinde yaptığım son görüşmede, sorularımı samimice yanıtlamış ve kendisine sunduğum zeytin dalını “barış ve çözüm arayışında” gayret göstermek için , memnuniyetle kabul etmişti.

Umarım, Türkiye ziyaretinden sonra, edindiği bilgi ve Türk liderlerin kararlılığı konusunda Kıbrıs Rum yetkililerini gerçekci, barışcı, uzlaşıcı yol izlemeye  ikna etmeye çalışır.

Kıbrıs konusunda AB, ABD, Türkiye, BM yetkilileri Davosta birşeyler pişirmişlerse, yakında tarafların önüne konacak ziyafete !! neler sunulacağına tanık olacağız.

Umarım, Andros Kipriyanunun , yani AKEL in  atılımı da ,

olumlu gelişmelere  neden olur.

 

Fotoğraf, Andros Kipriyanuya zeytin dalı sunuşumu yansıtıyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.