banner913
banner932
banner1012

İSRAİL, GÜNEY KIBRIS VE YUNANİSTAN DOĞALGAZ VE ELEKTRİKLE BİRLEŞİYORLAR MI?


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 05 Şubat 2016, 14:18

İsrail Başbakanı  Benjamin Netanyahu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve  Yunanistan Başbakanı  Aleksis Çipras arasındaki ilk Zirve Toplantısı  28 Ocakta Lefkoşada toplandı.

Zirve sonrası yapılan ortak basın toplantısında  , enerji güvenliği ve ABnin enerji kaynaklarının  çeşitlendirilmesine  katkı sağlayacak ortak çalışmalar  yapılacağı  açıklandı.

Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail devlet ve hükümet başkanları arasındaki ilk zirvede , “Enerji güvenliğine ve üç ülkenin  , ABnin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesine   katkı koyacak ortak  çalışmaları  ileri götürme” konusunda  anlaşma sağlandı. 

Nikos  Anastasiadis, görüşmeyi  “tarihi” diye niteledi.

İsrail Başbakanı   Benjamin  Netanyahu , üç ülkenin  , İsrail ve Güney Kıbrıstan  doğalgazı Yunanistana  , oradan da Avrupaya taşıyacak bir doğalgaz  boru hattı kurulması ve  İsrail-Güney Kıbrıs-Yunanistan elektrik  şebekelerini birleştirecek deniz altı elektrik kablosu döşenmesi olanaklarını  ele  aldıklarını  açıkladı.

Netanyahu, atılacak olan somut adımları anlattı. “uzmanlardan oluşan bir grup atanarak boru  hattı fikrini inceleyecekler. Avrupaya  deniz altından çekilecek bir elektrik kablosu oluşturma planları da aşama kaydediyor.  Bunlar üzerinde ilerleme   sağladığımız  iki  pratik konu” diyen Netanyahu da  Zirveyi  “tarihi” diye niteledi.

 Yunanistan Başbakanı  Aleksis Cipras da yaptığı açıklamada :  İsrail ve Güney Kıbrıs rezervlerinin , iki ülke doğalgazının   , Yunanistanın köprü görevi üstlenmesiyle Avrupaya taşınarak değerlendirilmesinin önemine vurgu yaptı ve “Kıbrıs  sorununda garantisiz ve garantörsüz  çözüm istiyoruz” dedi.

Bu görüşmeler çok önemlidir. Bunun ne kadar önemli olduğu sonuçlarıyla  ortaya çıkacak ve de  bu üçlüye   Mısırın da  katılması ihtimali yüksektir.

Burada önemli olan   Ortadoğunun  küçük ABDsi olan İsrailin  varlığıdır. İsrail , Türkiyeyi yok sayarak, Türkiye ile  ilişkilerini   koparacak tercihler   yapabilir mi? Bunu zaman gösterecek…

Bu gelişmeler yaşanırken  İsaril Enerji Bakanı Yuval  Steinitz, Rumları ve Yunanistanı kızdıracak  bir açıklama yaptı ve “Türkiyeye boru hattı inşa etmek daha ucuz” diye konuştu. Bu açıklamanın  İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistanın  Doğu Akdenizden çıkan doğalgazı  Avrupaya taşımak  konulu  toplantıyla  eşzamanlı gelmesi  dikkat çekicidir!...

Fileleftheros gazetesinin haberine göre Rum siyasi partileri , üçlü zirveyle Güney Kıbrısın jeostratejik rolünün  yükseltildiğini belirtti.  Yine ayni gazete Güney Kıbrısın   sözde  “Münhasır  Ekonomik  Bölgesinde  (MEB)” var olan  zenginlikle  ilgili  olumlu  perspektifleri onayladığını savundu…..

 

Sonuç olarak; Anastasiadis, Cipras ve  Netanyahunun  yaptığı  açıklamalarla   Kıbrısta siyasi bir çözüm olması halinde  doğalgazın Türkiye üzerinden  aktarılacağı yönündeki beklentiler böylelikle gündemden  kalkmış olabilir…

Bu gelişmeler Rum-Yunan ikilisinin , Mısır ve İsraili yanlarına  alarak  tamamen Türk düşmanlığına dayalı bir stratejik  harekattır….Türkiye  henüz  İsrail Başbakanı  Benjamin Netanyahu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve  Yunanistan Başbakanı  Aleksis Çipras arasındaki ilk Zirve toplantılarına  tepki koymuş değildir. Bekleyip göreceğiz!….

 

Doğu Akdenizde yeni bir ittifak doğuyor!... Ancak  konu üç ülke arasındaki işbirliğinin devamı  İsrailin inisiyatifindedir. İsrail bu ittifaka  tam destek vermeye devam edecek mi bilemiyoruz !...Yoksa , İsrailin  Ankara ile  bozulan  ilişkilerini  tamir edip  bu  işbirliğini gözden geçirme durumu olabilir mi ? Bunu zaman gösterecektir. Ancak her durumda  bu üçlünün dostluğunun  devam edeceği kesindir.…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.