banner913
banner932
banner1012

İNSANLARIN HAKLARI


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 07 Temmuz 2015, 14:53

ABD Dışişleri Bakanlığının 2014 yılında tüm dünyadaki insan haklarıyla ilgili düzenlediği raporda KKTC de değerlendirildi ve “kara tablo” ortaya çıktı. Kuzey Kıbrıs bölümünde yazılanlar abartılı. ABDnin durumuna bir bakalım. ABDde yılda takriben 5 milyon suç işleniyor. ABDde silahlı saldırı olayları yüzde 25-26 civarında. ABDdeki cezaevlerinde şu anda takriben 2.5 milyon insan yatıyor. Sağlık sigortasız ABD vatandaşı sayısı ise yüzde 50nin üzerinde. Dev ABDde durum aşağı yukarı böyle.

Şimdi küçücük bir devlet olan KKTC, ABD ile kıyaslanınca bizim “kara tablo” solda sıfır kalır. Tabii ki ABD ile KKTCyi kıyaslamak mantıklı olmaz. KKTCyi Rum Kıbrıs Cumhuriyeti ile  kıyaslamak daha uygun olur. Ancak bende KCnin insan haklarına ilişkin  bilgi olmadığı için kıyaslama yapmam mümkün değil. Şu andaki tahminlere göre bizde durum onlarınkinden daha kötü değil. Ayrıca yıllarca insan hakları ayaklar altına alınan Kıbrıslı Türklerden söz eden yok. Rumlar ve destekçileri, hep “zavallı” Kıbrıslı Rumların Kıbrıs Cumhuriyetinin “işgal edildiği” senaryosu ile karşımıza çıkıyor. 1963-74 arası tam 11 yıl kantonlar içinde adeta hapis hayatı yaşayan Kıbrıs Türk toplumunun insan hakları raporlara girdi mi?... Türkiyenin desteği ile ayakta kaldık. O yıllarda Kıbrıslı Türklerin insan haklarının ihlal edildiği sorgulandı mı? Güney Kıbrısta yüzbinlerce dönüm arazi bırakan Kıbrıslı Türklerden söz eden yok. Rum KCsinde Kıbrıslı Türklerin mallarını satmalarına  izin yok. İşte size Kıbrıslı Türklerin insan haklarının ihlallerinden birkaçı. Bunların değişmesi ve haklarımızı almamız gerekir.

 

Gelelim “garantiler” meselesine.  Rumlar İngiliz hükümeti ile “garantileri” konuşuyormuş. Amaç belli... Rumlar, İngiltere ve Yunanistan Garanti Anlaşmasını bozar ve bu anlaşmadan çıkarlarsa, o zaman Türkiyenin de garantörlikten çıkacağını sanıyor veya umut ediyor.  Halbuki Türkiyenin KKTC ile güvenlik ve ekonomi anlaşması var. Güvenlik, Türkiyenin KKTCnin güvenliğini koruması anlamına geliyor. Türkiye, Yunanistan ve İngiltere - bu üç  devletten biri 1960 Garanti Anlaşmasından çıkabilir... Ancak Garanti Anlaşması, üç devletin de onayı ile sonlandırılabilir. Durum böyle. En kötü olasılığı düşünelim. Garanti Anlaşması ortadan kalksa bile, Türkiye ile KKTC  arasındaki her türlü anlaşma Uluslararası Hukuk çerçevesi içinde  iki devlet arasında yapılan anlaşmalar olarak geçerlidir...  

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.