banner913
banner932
banner1012

İNCE AV KALIN AV


Özcan ÖZCANHAN

Özcan ÖZCANHAN

Okunma 07 Eylül 2015, 16:20

Kıbrıs  adasında, avcılık da,  en popüler spor dallarından biridir.

On binlerce  kayıtlı avcı ve  silah vardır. Kayıt dışı olanların sayısı son zamanlarda artmış ve kesin sayısını bilen  yoktur...

Av hayvanları sayısı, maalesef, her geçen yıl, değişik nedenlerden dolayı azalmaktadır.

Kurak geçen mevsimler, bir yanda, açlığa susuzluğa karşı av hayvanlarının varolma mücadelesi, bir yanda kaçak avcılık,  diğer bir yanda haşarate karşı kullanılan tarım ilaçları  başlıca nedenler olarak kabul  görse de , bazı avcıların işin ticaretini yapmaları da önemli rol oynamaktadır.

Bu topraklar üzerinde, taa İngiliz sömürge idaresi döneminden beri, avcılık  , iki sezonla sınırlandırılmıştır  ve bunlara da isimler verilmiştir.

İnce av ve kalın av.

İnce av sezonunda, belirli gün, tarih ve bölgelerde, üveyik, fassa, karga, saksağan gibi kuşlar avlanır....Bir de cikla, bozlak av dönemi vardır.

Kalın av zamanında da;  tavşan, keklik, traş, çulluk, kaz, ördek...  Ülkemizde daha iri, geyik, karaca, domuz vs  yoktur. Az  sayıda muflon bulunur. Onlar da koruma altına alınmış bir ırkdır. Yalnız Trodos dağları ve eteklerinde  yaşarlar...

Yazda, hasat mevsiminden sonra, eskiden Nisanda verilirdi üveyik avı... Sonraları Ağustos-Eylüle alındı.

Bu yıl,  6 ve 13 eylül, iki Pazar günü ince av açıldı. Bir de Kışın Cikla  avı, ince av sayılır.

Kalın av 29 Ekim de açılırdı, 31 Aralıka kadar..Ve bir gün de yeni yıl verilirdi... Bu yıl  1 Kasımda başlayacakmış Kalın av...

Avcılık Federasyonu yetkilileri, avcılar kulüp ve kuruluşları ,  polis ile, iyi bir diyalog başlatarak, ülke av hayvanlarını korumak, sayılarını artırmak için, bazı önlemler almıştır. Kutlar, takdir eder ve devamlı, etkin şekilde sürdürülmesini dileriz.

Avcılarımızdan da  kurallara, kısıtlamalara, yasaklara uymalarını ve  yasalara aykırı avlananları ihbar etmelerini bekleriz. Belirlenmiş kotalara uyulmasının şart olduğunu ve kesinlikle uygulanmasını herkes sağlamalıdır.

Askeri, yasak bazı bölgelerde de askerlerimizin  avlanmamalarına, eş dost, tanıdık, torpillilere izin vermemeye özen göstermesini hassaten rica ederiz....Geçmişte, rahmetli Denktaş, Osman Örek, Gobilerle, yabancı diplomatlarla , maalesef, kötü örnek teşkil eden avcılıklar yapmışlardır... O nedenle bu konuya da değinmeyi zaruri  gördüm.

 

Avcı  dostlara,  İyi, kazasız, belasız avlar......Haydi rastgele...

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.