banner913
banner932
banner1012

Tarihe geçmiş 10 kadın casus...

banner1020

Ajanlık veya ispiyonlama işi, tehlikesinden dolayı hep erkeklerle özdeşleştirilir. Ama tarihte erkeklerden çok daha başarılı olmuş kadın casuslar da vardır. Ajanlık yaptığı ülkelerin kaderini değiştiren kadın casuslar gerçekten güçlü ve tehlikeli yapılarıyla dikkat çekiyor. Erkeklerin kullandığı tüm metotlara ek olarak, kadın casuslar cazibe ve güzelliklerini kullanarak da kurbanlarını yok edebiliyorlar.

banner974
Tarihe geçmiş 10 kadın casus...

banner971

İşte dünya tarihinin efsane olmuş 10 kadın casusu…

1- Mata Hari

Doğum Yeri: Hollanda
Tarafları: Fransa veya Almanya

Kadın casusları sıralarken, Mata Hari kaçınılmaz sondur. Zengin bir Hollandalı ailede doğan Margaretha Geertruida Zelle, Paris’e yeni boşanmış bir olarak gelir ve striptiz klübünde en iyi striptizci adıyla dans etmeye başlar – Mata Mari, Malay dilinde “Doğuşun Gözü” anlamına gelir.

Onun popüler dansı başka Avrupa şehirleri dolaşır ve buralarda hükümetteki ve ordudaki güçlü adamlarla yatıp kalkmaya başlar. 1. Dünya Savaşı çıktığında, Fransızlar onun Almanlar için casusluk yaptığından şüphelenir – Fransızlar için de aynısı yapmasına rağmen.

Çift taraflı ajan olduğunu ama Fransızlara sadık olduğunu söylediğini savunmasına rağmen, 1917’de tutuklanır ve 8 ay sonra idam edilir.

2- Nancy Wake

Doğum Yeri: Yeni Zelanda
Tarafları: Yeni Zelanda, İngiltere, Amerika, Fransa, Avusturya

Nancy Wake 2. Dünya Savaşı başladığında Fransa’da gazeteci olarak çalışıyordu. Hemen Fransız Direnişi için kurye olmak için gönüllü oldu. Casus ağını kurmadan çok önce Gestapo onun için milyonlar değerinde ödül koydu.

Casus yetenekleri sadece fiziksel becerisiyle eşleştirildi; söylenene göre bir Alman askerini çıplak elleriyle öldürmüş. Savaştan sonra en az 5 ülke tarafından en yüksek sivil ödüllerle onurlandırıldı bu da onu 2. Dünya Savaşında en çok ödül alan kadın casus olmasını sağladı.

3 - Krystyna Skarbek

Doğum Yeri: Polonya
Tarafı: İngiltere

Krystyna Skarbek’in alışılmadık becerikliliği 6 yıllık İngiliz Özel Operasyonlar İdaresi’ndeki (SOE) ajanlık süresinde onu 2. Dünya Savaşı’nın en başarılı casuslarından biri yapmıştır. Gestapo tarafından idam edilmek üzere olan iki SOE ajanını kendini İngiliz Yüksek 
Komutasındaki yeğeni gibi göstererek kurtarmasıyla ününü hakkıyla kazanmıştır.

Savaştan sonra Skarbek kendini iki ülkesi (Sovyetler Birliğinin altında) ve eski yandaşları tarafından bırakılmış olarak bulur. Neredeyse kimsesiz Skarbek, 1952’de Londra’daki bir motelde reddedilmiş bir sevgilisi tarafından öldürülür.

4 - Virginia Hall

Doğum Yeri: Amerika
Tarafları: Amerika, İngiltere, Fransa

İngiliz Özel Operasyonlar İdaresi’nin ajanı olarak, Virginia Hall Fransız Direniş’ine destek olan sayısız görevi tamamlamış ve en sıkı Nazi örgütlerine bile farkettirmeden kaçtığı için bir üne sahip olmuştur. 1944’te yayan olarak İspnaya’ya kaçtı ve Fransa’ya geri dönüp

Direniş kuvvetlerini eğitmek, güvenli evler açmak ve Alman ordusu hakkında paha biçilemez sırlar keşfetmeden önce Amerikan Stratejik Servis Büro’suna katıldı.Hall’un ayağının bir parçasının kopması üzerine tahta protez ile yürümesi, casus olarak yaptığı görevleri daha da inanılmaz kılıyor

5 - Violette Szabo

Doğum Yeri: Fransa
Tarafları: İngiltere, Fransa

Violette Szabo’nun cesurluğu, güzelliği ve trajik kısa hayatı onun efsane olmasına katkıda bulunmuştur. İngiltere’de Özel Operasyonlar İdaresi için özel ajan olması Fransa’daki görevinin istihbarat toplamaktan sabotaja kadar geniş olmasının sebebidir.

Doğum Gününden kısa bir zaman sonra Alman askerleri tarafından yakalanmış ve ardından Szabo’nun bütün mermilerini boşalttığı yoğun bir silahlı çatışma çıkmıştır. Ravensbruck kampına getirilen Szabo, öbür mahkumların meydan okumasına sebep olmuş böylece 1945’te 23 yaşındayken idam edilmiştir.

6 - Lona Cohen

Doğum Yeri: Amerika
Tarafı: Sovyetler Birliği

Kömünist parti üyesi Lona Cohan ilk önce Theodore Hall – Sovyetler Birliği’ne atomik sırlar sızdıran Manhattan Proje fizikçisi  için kurye olarak servis yaptı.

Savaştan sonra, o ve kocası Londra’ya taşındı ve  İngiliz bahriye sırlarını Sovyetlere taşıyan- Portland Spy Ring’in kurulmasında etkili rol oynadılar. İngilizler 20 yıllık cezasının 8.ci yılında casus değişimi onu Sevyetler Birliğine yolladı. Orada Cohen sadık bir vatandaş gibi karşılandı ve Onur Madalyası aldı.

7 - Elizabeth Bentley

Doğum Yeri: Amerika
Tarafları: Sovyetler Birliği, Amerika

Bentley casusluk kariyerine Amerika Komünist Partisinde çalıştığını düşünerek başladı. Esasında Sovyetler Birliğinin gizli polis servisine çalışıyordu. Bir casus için talihsiz bir başlangıç. Yine de, İkinci Dünya Savaşında Amerika’daki en başarılı Sovyet casuslarından biriydi.

Sovyet elçilerine Nazi’ler hakkında gizli ordu sırları veriyordu. Sovyet bağlantısı ve sevgilisinin ölümü üzerine, daha geniş bir çevre miras kaldı ama o acısıyla başa çıkamadı. Bir gün FBI’a içinde düzinelerce Amerikan hükümeti çalışanlarının ismi bulunan 150 Sovyet casusunun ismini vererek kaçtı.

8 - Prenses Stephanie Julianna Von Hohenlohe

Doğum Yeri: Avusturya
Tarafları: Almanya, Amerika

Güzel, zengin ve çevresi geniş eski Alman aristokrat bir ailenin üyesi Prenses Stephanie 1930'larda Londra elitlerinin içine hiç çaba harcamadan giriş yaptı. Sohbet ettiği ve bazen baştan çıkardıklarının arasında bakanlar kurulu üyeleri ve kraliyet ailesinin en üst düzey üyeleri vardı.

Princess Stephanie Julianna Von Hohenlohe ile ilgili görsel sonucu

Zamanla, bu hedeflerini Hitler ve Alman Yüksek Komutası için casusluğa çevirdi. İkinci Dünya Savaşının çıkmasıyla Londra’da Alman casusu ihtiyacını ortadan kaldırdı. Casusluk görevinden dolayı İngiltere’de kalmaya korkan Stephanie Fritz Wiedemann  o zamanki sevgilisi  ile Amerikaya yerleşti. Amerika’ya geldikten sonra Wiedemann’dan ayrılan Stephanie, 1943’te hükümete eski arkadaşı Hitler’in psikolojik profil çıkartmalarına yardımcı oldu.

9 - Brita Tott

Doğum Yeri: Danimarka
Tarafı: Danimarka

1442’de, soylu Danimarkalı bir ailenin kızı, Brita Tott, İsveç kraliyet ailesine gelin olarak girdi. 10 yıl sonra İsveçliler Danimarkaya savaş açtıklarında, Tott kendi ülkesi için mükemmel  bir casus pozisyonuna geldi. İsveç kralı Charles VIII’nin öldürülme komplosunda suç 
ortağı olmasının yanı sıra, ordunun her hareketini engelleyecek ordu sırlarını kendi ailesine taşıyan kuryeydi.

Charles VIII ve hükümet onu vatana hainlikten suçlu buldu ve direk yanmaya mahkum etti. Sonra bu ceza “duvarla örme”ye değişti tuğla duvarın içine canlı bir şekide örülmek- daha sonra da cezalar kalktı, ve son senelerini Danimarka’da yaşamasına izin verildi.

10 - Melita Norwood

Doğum Yeri: İngiltere
Tarafı: Sovyetler Birliği

Melita Norwood Komünist eğilimleri olan İngiliz bir memurdu. Nükleer araştırma tesisinde çalışması ona gizli dökümanlara ulaşım izni veriyordu. Eğilimleri İngiliz hükümetinin dikkatini çekmese de Sovyetler Birliği’nin dikkatini çekti ve onu 1940'larda casus olarak 
aldılar.

Soğuk Savaş’ın sürdüğü 40 sene boyunca, Norwood hükümet sırlarını Soyvet ajanlarına teslim etti. 1960'larda farkedilmesine rağmen İngiliz istihbaratı bu konu hakkında bir harekette bulunmadı.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.