banner913
banner932
banner1012

Sosyal Medyanın Dilimize Yerleştirdiği Kelimeler

banner1020

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte günlük hayatta zamanımızın çoğunu sosyal medyada geçirir olduk. Bunun sonucunda da dilimize birçok yeni kelime yerleşti. İşte o kelimelerden bazıları...

banner974
Sosyal Medyanın Dilimize Yerleştirdiği Kelimeler

banner971

Youtuber

Yaptığı yemekten tutun da gece bakım rutinine kadar her şeyini videoya kaydedip Youtube'a yükleyen arkadaşlarımız Youtuber (yutubır) ünvanını almış durumda. Kulağa basit gibi gelse de bu işten para kazanıp zengin olan insanların sayısı hiç de az değil!

DM'den yürümek

İngilizce Direct Message yani direkt mesaj anlamına gelen DM sayesinde beğendiğiniz bir kişiye Instagram ya da Twitter'dan direkt mesaj atarak yürüyebilirsiniz. DM'den yürüme olayı yaygınlaştığından beri "Kızlaar üst dönemlerden Ali var yaa bana DM'den yürüdüü" gibi cümleler kulağınızda çınlıyor biliyoruz.

Caps

Caps, bir fotoğrafın üzerine komik yazılar yazmak anlamına geliyor. Sosyal medyada gördüğümüz capslerden olsa gerek, arkadaşlarımızın fotoğraflarının üstüne komik cümleler yazıp kendi capslerimizi yapmakta da üstümüze yok!

Feys, Face

İlkokul öğrencisinden tutun da 70 yaşındaki dedenize kadar herkesin kullandığı bir sosyal platform olan facebook dilimize face (evet yazıldığı gibi okuyacaksınız), feys gibi sözcükler katmayı başardı. "Feyse foto attım, face'de hiç beğeni gelmedi" gibi cümleler bugünlerde kulağımızın aşina olduğu cümlelerden.

Takipçi kasmak, takip edeni takip etmek...

Takipçi sayısının popülerlik oranıyla doğru orantılı olduğu günümüzde sosyal medyada takipçi kasmak, takipçi sayısını arttırmak için her yol mübahtır demek oluyor. İster takipçi satın alın, isterseniz #takipedenitakipederim diyin ama mutlaka takipçi sayınızı arttırın.

Online

Kelime anlamı çevrimiçi olan online, anlık mesajlaşma programlarından tutun da alışveriş sitelerine kadar birçok sosyal mecrada kullanılan kelimelerden. 

Emoji

Duygularımızı sosyal medyada yansıtma yöntemimiz olan emojiler aslında pek bir sevimliler. Artık yazdığınız bir cümlenin sonuna emoji koymuyorsanız o cümle, cümleden sayılmıyor bilesiniz!

Hashtag

Instagram'da paylaşılan fotoğrafların açıklama kısmında #günaydın #pazarkeyfi #kahve gibi kelimeler görmeye alışkınız. Bu hastagler fotoğrafları aynı başlık altında toplamaya yararken daha fazla beğeni almanıza da katkı sağlıyor unutmayın!

Fenomen

Sosyal medyada belirli sayıda takipçiye sahipseniz artık siz de bir fenomensiniz! Bu fenomenler genelde çeşitli yerler gezip fotoğraflarını paylaşan ya da ilgilendiği konular hakkında bilgilerini paylaştıkları videolar çeken insanlardan oluşuyor.

Fake

İngilizce'de sahte anlamına gelen fake, günümüzde genelde gerçek bir kullanıcıya ait olmayan hesapları anlatmak için kullanılmakta.  

Favlamak, fav atmak

Favlamak kavramı hayatımıza Twitter'la birlikte girdiğinde beğendiğimiz bir tweeti favorilerimize eklemek anlamına geliyordu. Ama artık dilimize öyle bir yerleşti ki günlük hayatta bile "Bluzumu beğenen favlasın" "Bu plan benden fav alır" gibi cümleler kurabiliyoruz.

Friendzone

"Sevdiğim kız bana abi dedi."'nin İngilizce versiyonu diyebiliriz Friendzone için. Sevdiğiniz insandan "Ama ben seni arkadaş olarak görüyorum" cümlesini duyduğunuz an siz de Friendzone'a girdiniz demektir.

Like atmak

Paylaştığımız fotoğraflara, durum güncellemelerine like atılması için kendimizi paralıyor ama like yerine beğenmek kelimesini kullanmayı asla tercih etmiyoruz...

LOL

Eskiden bir şeye çok güldüğümüzde bunu sosyal medyada "Hahaha" diye belirtirdik ama artık LOL demeyi tercih ediyoruz. İngilizce'deki "laughing out loud" ya da "lots of laughs" kelime gruplarının kısaltması olan LOL sesli güldüm/çok güldüm anlamına gelmekte.

Selfie

Telefonunuzun ön kamerasından kendinizi, arkadaş grubunuzun fotoğrafını çektiğinizde bu bir selfie oluyor. Artık selfie çekmeden bir günümüz bile geçmezken buradan arkadaş grubunuzda anı yaşamak yerine "Hadi bir selfie çekineliiiim" lafını ağzından düşürmeyen arkadaşlarınıza selam söylemiş olalım.

Snap

Snapchat uygulamasıyla hayatımız giren snap kavramı, belirli bir süre içinde yok olmak kaydıyla tek bir arkadaşınıza, eşinize dostunuza gönderdiğiniz fotoğraf ve videolarınız için kullanılıyor.  

Story

Arkadaşınıza gönderdiğiniz snapleri listenizdeki tüm arkadaşlarınız görsün istiyorsanız snapinizi story'inize ekleyin. Böylelikle fotoğrafınız 24 saat boyunca story'de kalacak ve o süre zarfında tüm arkadaşlarınız fotoğrafınızı görebilecek. (Lütfen yaptığınız her şeyi fotoğraflayarak snap story'inize koyup insanları bayıltmayın...)

Stalk, stalker

Hakkında bir şeyler öğrenmek istediğiniz birisi mi var? O zaman o kişiye ait tüm sosyal medya hesaplarını didik didik ederek onu stalklayın. Bu işlemi yapmayı alışkanlık haline getirdiniz mi? Tebrikler! Artık siz de bir stalkersınız.

Trollemek

Sosyal medyada belirli bir olayla, fotoğrafla ya da aklınıza gelebilecek herhangi bir şeyle dalga geçmek trollemek anlamına geliyor. Gençlerimiz günlük yaşamında da arkadaşlarına yaptığı şakalar ve geçtikleri dalgalar için de "Hehehe nasıl trolledim ama seni..." gibi cümleleri çoğunlukla tercih etmekte.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.