banner913
banner932
banner1012

Samoa Geleneklerinden Doğan Bir Cinsiyet

banner1020

Dünya ilginç gelenekleri ile birlikte dönmeye devam ediyor. Bu gelenekler bazen öylesine şaşırtıcı oluyor ki insan inanmakta güçlük çekebiliyor. Hele cinsiyet gibi insanın benliğini etkileyen konulardaki ilginç inanışlar ve töreler bize bazen insanı sorgulamaya itebiliyor. İşte böylesine ilginç bir başka gelenekten bahsedeceğiz sizlere. Haydi Fa’afafine’leri daha yakından tanıyalım… Samoa kültüründe garip gelenekler mevcut. Örneğin Samoa’da Fa’afafine denen bir üçüncü cinsiyet söz konusu. Bunlar cinsel organları da dahil her yerlerine dövme yaptırıyor ve dövmesiz erkeğe kesinlikle kız vermiyorlar.

banner974
Samoa Geleneklerinden Doğan Bir Cinsiyet

banner971

  

Fa’afafine Samoa dilinde Fa’a = gibi, Fafine = kadın, yani kelime anlamı olarak “Kadın gibi” manasına geliyor.

Bocah_berkutang

Bu kelime Tonga Krallığı’nda “Fakaleiti”, Tahiti Adası’nın da ise, “Rae rae” ya da “Mahu” olarak geçiyor…

samoa

Fa’afafine’ler, biyolojik açıdan erkek vücuduna sahip olsalar da kadınsı davranışlar sergileyen insanlara söylenmekte. Bunun ana nedenlerinden biri ise maalesef bireyin ailesinin zorlaması…

maxresdefault (2)

Fa’afafine’ler erkeklerle birlikte olup, gerçek bir kadın gibi davranıyor, hatta bazıları estetik operasyonlar ile sonradan gerçek bir kadın bedenine sahip oluyor. Fakat orada bu eğilimler transeksüellik olarak adlandırılmıyor.

t1larg.parade.pradeep.khadka

Gelelim Fa’afafine’lerin nasıl bu kararı verdiklerine. Samoalı ailelerin yüzyıllardan beri başvurduğu bir gelenek bu. Geleneğe göre erkek çocuklarından birini temizlik, çocuk bakımı, bulaşık ve yemek pişirme gibi ev işlerinde kullanmak için onları bir kadın gibi yetiştiriliyor.

maxresdefault (1)

Samoalı aileleri buna iten ana sebep ise ailelerindeki doğan kız çocuğu sayısının erkeklerinkinden sayıca az olması. Yani Fa’afafine’ler gelişim dönemlerinde buna dair bir zorlamaya maruz kalıyorlar.

methode%2Ftimes%2Fprodmigration%2Fweb%2Fbin%2Fb4764c4b-3c89-36c4-8b34-6b47674180b9

Batı dünyası ise Fa’afafine’leri keşfettikten sonra Samoa’yı bir “Gay Cenneti” ilan ederek; halkın kimlik deformasyonu yaşamasına sebep oldu. Öteki taraftan ise bu seks turizmi sebebiyle bulaşıcı hastalıklar iyice arttı.

faafafine-2

Bu tür gelişmeler neticesinde hükümet Fa’afafine’lere yönelik ciddi kararlar aldı ve batılıların bu ilgisini sonladırmak için iki erkek arasındaki ilişkiyi yasaklayarak bu duruma bir son vermeye karar verdi.

fofaine

Ülkedeki ekonomik yetersizlikler sebebiyle ise bir kısmı Samoa’yı terk edip Avustralya ve Yeni Zelanda’ya göç ederek seks endüstrisine katıldı.

Faafafine-third-gender-specific-to-Samoan-cultur

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.