banner913
banner932
banner1012

Rüyalarla ilgili 15 ilginç gerçek

banner1020

Rüya görmek hayatımızdaki en gizemli ve ilginç deneyimlerden biri. Roma döneminde bazı rüyalar senato tarafından analiz edilir, yorumlanırmış. Onlar rüyaların tanrıdan gelen mesajlar olduğuna inanıyorlardı. Ayrıca, pek çok sanatçının yaratıcı fikirlerinde rüyalarından esinlendiği de biliniyor. Peki rüyalar hakkında gerçekten ne biliyoruz? İşte rüyalarla ilgili  15 ilginç gerçek…

banner974
Rüyalarla ilgili 15 ilginç gerçek

banner971

1- Rüyalarınızın %90’ını unutursunuz.

Uyandıktan 5 dakika sonra rüyanızın yarısını unutuyorsunuz. 10 dakika sonra ise %90’ı unutulmuş oluyor.

2- Görme engelli insanlar da rüya görüyor

Sonradan kör olan insanlar rüyalarında resimler görür. Doğuştan kör olanlar ise rüyalarını dokunma, koku, ses, duygu gibi farklı hislerle yaşarlar.

3- Herkes rüya görür

Sadece çok ciddi psikolojik bozukluğu olanlar dışında, herkes rüya görür. Eğer rüya görmediğinizi düşünüyorsanız, aslında bunun sebebi rüyalarınızı çabuk unutuyor olmanız.

4- Rüyalarımızda sadece tanıdığımız yüzleri görürüz

Zihnimiz yüz hayal edemiyor, bu nedenle rüyalarımızda sadece hayatta tanıştığımız ama genellikle hatırlamadığımız gerçek insanların gerçek yüzlerini görüyoruz.  Rüyalarınızda gördüğünüz kişiler, gündelik hayatınızda gördüğünüz yüzlerce, binlerce kişinin yüzlerine beyninizin eklediği karakterler ile rüyanıza dahil oluyor.

5- Herkes renkli rüya görmez

İnsanların %12’si siyah ve beyaz rüya görüyor. Diğerleri ise rüyalarını renkli görüyor.  Ancak bu araştırma 1915-1950 tarihlerini kapsıyor. 1960’larda ise bu oran değişti. Bugün 25 yaşının altındakilerin sadece %4.4’ü rüyalarını siyah beyaz görüyor. Son araştırmalarda bunun sebebinin siyah-beyaz televizyondan renkli televizyona geçişin sebep olduğu iddia edildi.

6- Rüyalar semboliktir

Anlamsız ya da ilginç objeler gördüğünüz rüyalar genellikle anlamsız değildir. Rüyalar derin bir sembolik dil kullanır.

7- Duygular

Rüyalarda en sık hissedilen duygu endişedir. Negatif duygular pozitif olanlara göre daha çok hissedilir.

8- Bir gecede 4-8 arasında rüya görebilirsiniz

Ortalama her gece 1-2 saat arasında rüya görebilirsiniz.

9- Hayvanlar da rüya görür

Pek çok farklı hayvan üzerinde yapılan araştırmalara göre hayvanlar da uyurken rüya gördüklerinde insanlarla aynı beyin dalgalarına sahip oluyor. Arada bir köpekleri uyurken izleyin.  Rüya gördüklerinde patilerini koşar gibi hareket ettiriyor ve bir şeyleri takip ederken mırıldanıyorlar.

10- Uyku felci / karabasan

(REM uykusu, gözlerinizi çok hızlı hareket ettiği uykunun normal evrelerinden biridir. Rem uykusu yetişkin bir insanın toplam uykusunun %20-25’ini kapsar ve bu da gece uykusunda 90-120 dakikayı bulur.) REM uykusu boyunca, rüya görürken vücudunuzun rüyanızda yaptığınız şekilde hareket etmemesi için beyninizdeki bir mekanizma tarafından vücudunuz felç edilir. Fakat bu mekanizmanın, beyniniz uyanık olsa bile uyku öncesi, uyku sırasında ya da sonrasında çalışması mümkün.

11- Rüya karışması

Bazen zihnimiz, uykudayken dışarıdan gelen hisleri rüyanın bir parçası olarak kullanır. Bunun anlamı, bazen rüyalarımızda biz uyurken odada çalan bir müziği, bir sesi duyabiliriz.

12- Kadın ve erkek farklı rüyalar görür

Erkekler genellikle başka erkeklerle ilgili rüyalar görür. Erkeklerin ortalama %70’inin rüyasındaki karakterler başka erkeklerdir.  Kadınların rüyalarında ise kadın erkek oranı birbirine daha eşittir. Bu nedenler erkekler rüyalarında kadınlardan daha saldırgan duygular gösterirler.

13- İleriye-dönük rüyalar

Çeşitli anketlere göre insanların %18’I ile %38’I en az bir defa geleceğe dair bir rüya görmüş, %70’I ise dejavuyu deneyimlemiştir. Rüyalarında geleceğe dair anılar görebileceğine inananların oranı ise %63 ile %98 arasında değişiyor.

14- Eğer horluyorsanız rüya görmüyorsunuzdur

Bu konu internette oldukça sık bahsedilse de bunu destekleyecek herhangi bir bilimsel araştırma bulunmuyor.

15- Rüyanızda orgazm olabilirsiniz

Sadece seks sırasında değil, rüyalarınızda da orgazm olabilirsiniz.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.