banner913
banner932
banner1012

İnsanlara Kitap Ulaştırabilmek İçin At Sırtında Yola Çıkan Kadınların Öyküsü

Okumak, uğrunda mücadele verilebilecek kadar kıymetli bir yaşamsal eylemdir. Kültürel aktarımın ve paylaşmanın önünü açan yazınsal metinler, yazıldıkları dilde ve var oldukları kültürde oldukça önemli bir yere sahiptirler. Dünyanı yeniden tanımlayan, insana farklı ufuklarda düşünebilme yeteneği kazandıran, bilgiyi paylaşan ve hayalleri gerçeğe dönüştürebilen okuma eylemi, zamanın da ötesinde bir yerde durmaktadır. Okumak ve okutmak amacıyla yıllar önce mücadele veren bir grup kadının hikayesini sizler için derledik. Onlarla tanışın…

banner974
İnsanlara Kitap Ulaştırabilmek İçin At Sırtında Yola Çıkan Kadınların Öyküsü

banner971

 

Amerika’da 1930’lu yıllarda yaşanan Büyük Buhran, pek çok şeyi derinden sarsmış ve sosyal hayatı derinden etkilemişti. Bunlardan biri de kültürel alandaki eksiklikti. İnsanların okumaktan geri kalmamaları için kitaplarla dolu atlı birlikler bu iş için görevlendirilmişti.

2

Büyük çoğunluğu kadınlardan oluşan bu birlikler, işsizlik oranının %40’a ulaştığı bir dönemde Başkan F. Rooswelt tarafından ‘At Sırtı Kütüphanesi’ adıyla hayata geçirildi.

2

Atlı kütüphane birlikleri, hiçbir olumsuz hava koşuluna aldırmadan erken saatlerde yola düşüyorlar ve görevli oldukları bölgelerde bulunan evlere kitap, dergi ve gazete ulaştırıyorlardı.

99

Her hafta ortalama 190 km yol yapan atlı birlikler, çoğunlukla bölgede yaşayan kadınlar arasından seçiliyordu.

4

1938 yılının sonlarına gelindiğinde 29 bölgedeki atlı kadınların sayısı 274’e ulaşmıştı.

22

Ancak bu ilginç proje 1943 yılında bitirildi. Çünkü programın bir diğer amacı da işsizlik oranının azaltılmasıydı ve bu amaçla ‘İş Geliştirme Yönetimi’ adında bir de girişim başlatılmıştı.

 99

Savaşla birlikte işsizlik oranları da bir hayli düştü ve İş Geliştirme Yönetimi kapatıldı. O yıllarda birlikler sayesinde pek çok kitap okuyan bir kişi, programın önemini şu sözlerle açıklamıştı: “Bize getirdikleri kitaplar hayatımızı kurtardı.”

1

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.