banner913
banner932
banner1012

Gelecekte İnsanlığı Bekleyen 10 Büyük Tehlike

banner1020

2017 yılında yapılan araştırmada Times Higher Education, farklı dallarda Nobel Ödülü alan 50 bilim insanından insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük tehlikeler hakkında öngörülerini paylaşmalarını istedi. Daha önce de yapılmış bu araştırmadan farklı olarak içlerinde bu sefer daha ilginç yanıtlar var. Bazı bilim insanları cevap olarak “bencillik”, “cahil liderler” gibi yanıtlar verirken, bazıları soruyu insanlığı zombiye dönüştürecek uyuşturucular olarak cevapladı. Kimya, fizik, fizyoloji, tıp ve ekonomi kategorilerinde Nobel almış ve dünyanın en zeki insanlarından kabul edilen bilim insanlarının cevaplarına göre insanlığı bekleyen en büyük 10 tehdit şunlar:

banner974
Gelecekte İnsanlığı Bekleyen 10 Büyük Tehlike

banner971

 

 

1. Aşırı nüfus artışı veya iklim değişikliği nedeniyle yaşanacak çevresel felaketler (%34)

Uzmanlara göre dünyadaki toplam insan nüfüsunun 2050 yılında 9,7 milyar, 2100 yılında 11,2 milyar olması bekleniyor. Katılımcıların yüzde 34’ü için en büyük tehdit bu gidişatın iklim değişikliği ve çevresel felaketlere yol açacak olması. Bilim insanlarına göre dünyanın dengesini kısa zaman içinde alt üst edecek ve insanlığı kaçınılmaz sona sürükleyecektir.

2. Nükleer Savaş (%23)

Katılımcıların yüzde 23’ü savaş çığırtkanı siyasi liderlere vurgu yapıyorlar. Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri atom silahları kullanmaya başlarlarsa bunun sonu bir felaket olabilir. Keza Kuzey Kore komşularına karşı nükleer silahlanma yoluna giderse dünya büyük zarar görecektir. Nükleer silahlanma dünyadaki tüm büyük güçleri savaşa götürebilir. Bu da dünyanın sonunu getirecektir.

3. Bulaşıcı Hastalıklar veya ilaç kullanımına karşı direnç geliştirme durumu (%8)

Katılımcıların yüzde 8’ine göre yeni bir bulaşıcı salgın hastalık türeyebilir ve insanoğlunun sonunu getirebilir. 14. yüzyılda örneğin “Kara Ölüm” lakaplı veba salgını Avrupa’nın %30-60 arası bir orandaki nüfusunu yok etmiştir. Gelecekte buna benzer çıkabilecek hastalıkların tedavisine karşı ilaca direnç gösterme durumu da mümkündür.

4. Bencillik, dürüstlüğün ve insanlığın yitirilmesi (%8)

İnternet çağına girerken kapitalizm ve bireyselleşme artıyor ancak bununla birlikte “dünya vatandaşlığı” kavramının yaygınlaşması yerine tam tersi dünyanın bir ucu ile diğer ucu arasındaki halklar arasındaki uzaklaşma ve farklılık da büyüyor. Katılımcıların yüzde 8’ine göre insanoğlu birbirine kardeşçe davranmayı bırakıp ırk ayrımcılığını sürdürürse bu düşmanlık insanlığın eninde sonunda sonunu getirecektir.

5. Donald Trump ve diğer cahil liderler (%6)

Katılımcıların yüzde 6’sı soruyu “cahil liderler” olarak yanıtlamış. Hatta içlerinden ikisi doğrudan isim verip “Donald Trump!” demiş. Onlara göre devlet liderleri egoları ve çıkarlarını bir kenara koymayıp insanlığı tehdit eden nüfus artışı, küresel ısınma gibi önemli konuları görmezden gelmeye devam ederlerse bu dünyayı felakete sürükleyecektir.

6. Kökten dincilik veya terörizm (%6)

Kökten dincilik ve terör, araştırmaya katılan Nobel sahiplerinin yüzde 6’sına göre insanlığa yönelik en önemli tehdit. IŞİD gibi aşırı uç islamcı örgütler dünyanın geri kalanına karşı silahlanıp nükleer ya da biyolojik savaş açarlarsa, bu silahları kullandıracakları bağnaz kişiler milyonları öldürebilirler.

7. Cehalet ve gerçeğin çarpıtılması (%6)

Yedinci sırada cehalet ve gerçeğin çarpıtılması geliyor. Katılımcıların yüzde 6’sına göre internetteki sahte haberler dünyanın gidişatı için çok önemli bir problem. Yanlış bilgilerle doldurulan beyinler çok kolay manipüle edilebiliyor. İnsanlık neyin doğru neyin yanlış olduğunu ayırt edemez hale gelirse, toplumlar sağlıklı bir şekilde varolmaya devam edemeyeceklerdir.

8. Yapay Zeka (%4)

Katılımcıların yüzde 4’ü, Stephen Hawking ve Elon Musk’ın yaptığı uyarılara paralel olarak yapay zeka cevabını verdi. Onlara göre robotlar ve süper zeka makinelerin, gelecekte güçlendikleri zaman yaratıcıları olan insanlığa karşı bir savaş açmaları muhtemel.

9. Eşitsizlik (%4)

Katılımcıların yüzde 4’ü, soruyu eşitsizlik olarak yanıtladı. Onlara göre zengin ile fakir arasındaki uçurum her geçen gün büyüyor. Gelecekte robotlar dar gelirli insanların yaptığı işlerde onların yerini almaya başlayıp, varlıklı kesim onlara kıyasla daha da küçük bir grup olarak aşırı derecede zenginleşirse bunun sonu kaos ve savaş olacaktır.

10. Uyuşturucu maddeler (%2)

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.